USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Обслпоживспілка наполягає на оренді Центрального ринку на 5 років

12 Січня 2016 17:17
Незаконним вважають в облспоживспілці рішення міськради про продовження терміну оренди земельних ділянок терміном на два роки і право продовження договорів оренди на п’ять років відстоюють у суді.

Позов Волинської облспоживспілки до Луцької міської ради щодо поновлення договору оренди земельних ділянок на території Центрального ринку у Луцьку розглянули у Господарському суді Волинської області 12 січня.

Представники облспоживспілки стверджували, що їхній позов повинен бути задоволений на підставі частини 6 статті 33 Закону України «Про оренду землі».

Так, 18 лютого 2009 року між Луцькою міською радою та Волинською облспоживспілкою були укладені договори оренди двох земельних ділянок у Луцьку. З урахуванням додаткових угод до цих договорів, термін їхньої дії закінчувався 31 грудня 2014 року.

До закінчення терміну дії договорів облспоживспілка направила міськраді листи-повідомлення про те, що бажає скористатися першочерговим правом на продовження терміну дії договору оренди. Як зауважують представники облспоживспілки, у визначений Законом України «Про оренду землі» термін (у цьому випадку до 31 січня 2015 року) міськрада не ухвалила рішення про продовження терміну оренди чи відмову в їхньому продовженні.

Таким чином, в облспоживспілці вважають, що договори автоматично продовжилися на той самий строк, на тих самих умовах.

Міська рада прийняла рішення про продовження терміну дії договорів оренди на два роки вже у лютому 2015 року. В облспоживспілці вважають, що, приймаючи таке рішення, міська рада діяла поза межами своєї компетенції – рада, мовляв, не мала права приймати рішення, тому що договори оренди автоматично продовжилися.

20 серпня 2015 року були укладені додаткові угоди між облспоживспілкою та міськрадою про продовження терміну дії договору оренди на два роки. До цього 4 серпня Рівненський апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції і відмовив у поновленні договорів оренди земельних ділянок на п’ять років.

Представники облспоживспілки нині у позові просять продовжити договори оренди терміном на п’ять років з 1 січня 2015 року.

Заступник начальника юридичного відділу Луцької міськради Наталія Юрченко запитала, на який термін спочатку у 2009 році укладався договір оренди. Представники облспоживспілки відповіли, що тоді термін становив один рік, згодом вносилися зміни у договір і був встановлений термін дії до 31 грудня 2014 року. Оскільки загальний строк дії договору становив п’ять років, в облспоживспілці вважають, що саме на такий термін він автоматично продовжився у 2015 році.

Водночас, рішення міськради від 25 лютого 2015 року (про поновлення терміну дії договорів оренди на два роки) облспоживспілка не оскаржувала у судах та навіть підписала додаткові угоди на основі цього рішення, яке тепер називає незаконним. Представниця міської ради зауважила, що незрозуміло, з яких підстав позивач стверджує, що рішення міськради може не братися до уваги.

Суддя Сергій Бондарєв також зауважив, що позивач стверджує, що рішення міськради від 25 лютого 2015 року не створює юридичних наслідків, але на основі цього рішення добровільно підписував додаткову угоду.

Представник Волинської облспоживспілки Федір Данилік зауважив, що міська рада не відреагувала належним чином на пропозиції продовження терміну дії договорів оренди та не розглянула їх у встановлений законом термін. На його думку, міська рада у лютому 2015 року ухвалила рішення, що стало підставою того, що Рівненський апеляційний господарський суд скасував законне, з його слів, рішення Господарського суду Волинської області. Він зазначив, що судова практика з цих справ неоднозначна, тож, можливо, варто відкласти засідання, щоб доопрацювати певні моменти (змінилися обставини подання первинного позову за цією справою).

Своєю чергою, представник міськради Наталія Юрченко вважає, що провадження у справі повинно бути припинене в зв’язку з відсутністю предмета спору. Так, підстави для позову, з її слів, відпали, оскільки зараз договір оренди поновлений, на що звертав увагу Вищий господарський суд.

У підсумку, суд вирішив відкласти розгляд справи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
дідо Показати IP 12 Січня 2016 17:43
Без великої парковки ,не продовжувати оренду. Бало гребуть за буди. а міські вулиці перетворили на смітник та парковки.
іване Показати IP 12 Січня 2016 17:44
скільки можна на халяву гроші отримувати? хай йдуть напряму в міськраду
ЛЮСТРАТОР АК- 7,62 Показати IP 12 Січня 2016 17:58
ГОРГУТА І ВСЮ ЙОГО КОМАНДУ ЗДИРНИКІВ В АТО, ТАМ БУДУТЬ БРАТИ ЗЕМЛЮ В АРЕНДУ І БУДУВАТИ НОВІ РИНКИ.МІСЬКА РАДА ЛУЦЬКА МОЛОДЦІ, УСІ КОШТИ В БЮДЖЕТ, ВИКОРИСТАНІ ПРОКЛАДКИ- ТАМПАКСИ НА СМІТНИК.
лучанка Показати IP 12 Січня 2016 18:24
що таке облспоживспілка? які функції? за який кошт ця контора існує? атавізм срср
Лучанин Показати IP 12 Січня 2016 19:39
Взагалі по питанню ринку необхідно давно вже було провести міський плебісцит щоб закрити питання раз і назавжди. Я переконаний, що більшість лучан проголосують за перенесення цього гадюшника з історичної частини місця
член Показати IP 12 Січня 2016 19:56
На форумі "Бізнес і влада" Палиця ніби мимоволі сказав: "Треба, щоб гроші від ринків йшли громаді міста, а не якомусь там горгуту...". Золоті слова. Після цієї фрази зал вибухнув бурхливими оплесками.
Ас Показати IP 12 Січня 2016 20:01
Взагалі потрібно усі базари Луцька знищити обдурюють людей в інтернеті плаття 275 грн, на Варшавці один в один 950 грн!!! А старий базар взагалі знести спалити як заразу...
222 до Ас Показати IP 12 Січня 2016 21:37
А наших дітей ти розумник будеш кормити та одягати може всіх базарників будеш забеспечувати тоді клас пали!!!!!!!!!!!!!
подруга до Ас Показати IP 12 Січня 2016 21:59
Вау! Ася! Ти тусиш в прикіді за 275гр????? Не телефонуй мені більше.
Лучанець Показати IP 13 Січня 2016 09:00
Ринок потрібно залишити,зробити реконструкцію,а для цього укласти договір на довготривалу оренду,збільшити парковку,це буде найкраще рішення.
Judas Показати IP 14 Січня 2016 22:39
Ця клоака, .здець, а не ринок...
реалії нові Показати IP 17 Січня 2016 09:16
Біля заводу Кромберга на ринку стільки місця і автомобілі є де поставити... Люди ! Привикайте до чогось сучаснішого і немає страху що він на початку м.Луцька ! ММіській раді Луцька домовитись тільки про збільшення рейсів маршруток і тролейбусного забезпечення! Не будете самі нервуватись і когось також ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus