USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Попри суперечки і дебати Володимир-Волинський район - з бюджетом

29 Січня 2015 17:00
З дебатами та суперечками депутати Володимир-Волинської районної ради прийняли бюджет на 2015 рік. Бюджетне питання, яке було єдиним на порядку денному, розглядали протягом двох годин.

З доповіддю про те, яким має бути бюджет району, виступила начальник фінансового управвідділу Володимир-Волинської РДА Олена Бондарук.



Доходна частина районного бюджету на 2015 рік сформована в загальній сумі 11155,6 тисячі гривень, зокрема 10502,1 тисячі гривень – загальний фонд, 653,5 тисячі гривень – спеціальний фонд. Майже 100% у структурі доходів загального фонду районного бюджету на 2015 рік припадає на податок на доходи фізичних осіб.

На рівні минулого року збережені видатки на харчування школярів, збільшилось фінансування культури. Правда, сільські ради більше не отримуватимуть дотацій з районного бюджету, але бюджетним кодексом дозволено здійснювати видатки на заклади освіти та культури з бюджетів місцевого самоврядування.

«Незадоволені таким нововведенням ті сільські ради, які є найбільш платоспроможними і могли, крім мінімальної потреби в попередні роки, більшою мірою забезпечувати свої установи фінансовим ресурсом для їх функціонування. За станом на сьогодні усі установи району ми поставили в однакові умови», - зауважила Олена Бондарук.

Уважно вислухавши начальника фінансового відділу, депутати почали аналізувати не так сам бюджет, як процедуру його прийняття. На адресу голови районної ради Андрія Оніщука, посипалися звинувачення у тому, що він намагається сприймати депутатів як статистів.

Так, заступник голови районної ради Павло Карпюк зазначив, що депутати не беруть участі у формуванні бюджету, а їм лише доводять до відома, що проект бюджету - готовий. Крім того, не вдалося провести засідання чотирьох з п’яти постійних депутатських комісій, на яких планували

детально розглянутий проект бюджету.

Депутат Микола Супрунович розповів, що він отримав повний текст проекту бюджету лише після наполегливих прохань і лише в день сесії.

«Матеріали до засідання депутатських комісій я маю отримувати мінімум за п’ять днів, щоб мати змогу вивчити. Що я можу вирішити на комісії, якщо бачу тільки проект рішення? Чому не було повідомлення про скликання сесії? Що не знали, що бюджет треба приймати?», - емоційно запитав Микола Супрунович.

Депутат Василь Люлька запропонував зняти частину фінансування з культури та віддати ці кошти у резервний фонд, щоб потім мати змогу виплачувати більше коштів на поховання та лікування бійців АТО.

Його пропозицію, щодо витрат на поховання, підтримав і депутат Валерій Романов, який повідомив, що «вантаж 200» днями прийде до Устилуга, але наразі 24-річного загиблого не можуть вивезти з поля бою.

Юрій Михалець зазначив, що робота апарату та голови районної ради його не задовольняє і в приклад поставив Володимир-Волинську міську раду, яка до прийняття бюджету готувалася серйозно та з залученням громадськості.

«Мене насторожують видатки на утримання районної ради. Якщо їх співставити із відділом освіти, то на себе районна рада витрачає в два з половиною рази більше, ніж на кожного працівника відділу освіти. 796 тисяч на рік районна рада витрачає на шість працівників», - проаналізував Юрій Михалець і запропонував зменшити видатки по районній раді на 300 тисяч гривень до 496 тисяч гривень і спрямувати ці кошти на три районні програми в галузі спорту та військово-патріотичного виховання дітей.

Почувши ці пропозиції начальник відділу освіти і за сумісництвом депутат райради Алла Мельник, яка б мала відстоювати інтереси дітей та займатися їх вихованням, натомість видала дивну фразу про те, що дітям треба, щоб було тепло і, аби було що їсти.

Виправдовувала потребу у коштах на апарат райради її бухгалтер, яка сказала, що її заробітна плата становить 1700 гривень. Депутати кинулися рахувати гроші на кількість працівників, сперечатися щодо штату апарату райради, адже як з’ясувалося наперед були закладені кошти на його збільшення. На що депутат Микола Супрунович порадив не планувати гроші на мертві душі.

Голова райради Андрій Оніщук наголосив на тому, що районна рада не жирує і не заклала більше видатків, ніж у попередні роки. Він вважає, що зараз стоїть питання просто привернути більше уваги до районної ради і голослівно висловити якісь припущення.

Екс-голова райради Степан Слащук заявив, що бардак буде до тих пір, поки бюджет не стануть формувати знизу до верху.

«Ми сьогодні маємо депутата Верховної Ради. Не нашого, не місцевого, з Луцька. І на сесії має бути або він, або його представник. Вони повинні враховувати наші пропозиції знизу, а потім приймати Державний бюджет», - зазначив Степан Слащук.

Голосування за бюджет рік тому і нині на думку Павла Карпюка аналогічні: «Поки ми будемо статистами і житимемо за принципом аби не гірше, то буде гірше. Я йшов у районну раду, аби були зміни. Їх немає. І ми всі разом в цьому винні, бо нагинаємо голови і голосуємо за бюджет спущений зверху».

У підсумку після усіх виступів бюджет Володимир-Волинського району прийняли без змін та пропозиції.



Під час обговорення єдиного питання порядку денного в залі було шумно, багато депутатів розмовляли між собою і складалося враження, що голова районної ради не здатний навести лад у сесійній залі. Натомість начальника місцевої податкової, яка розповіла про цьогорічні податкові нововведення, обранці району слухали уважно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Люба Показати IP 29 Січня 2015 17:27
Женіть вже того оніщука! хто його слухати має, такого маленького і неавторитетного
Люба Показати IP 29 Січня 2015 17:29
А пані начальник освіти. то певно баба на пенсії,жаль фото нема, бо тільки такі дітей не стараються виховати для них головне пенсія і зарплата
Руслан Показати IP 29 Січня 2015 18:49
Шайка ніщіх. Що за дура в освіті??? Та вона сама зжирає дитячі обіди
122 Показати IP 29 Січня 2015 18:50
Мда... з такими освітянами не буде патріатичного виховання. Не пора на пенсію старій гримзі?
правда Показати IP 29 Січня 2015 19:52
гавкали ,гавкали а підсумку після усіх виступів бюджет Володимир-Волинського району прийняли без змін та пропозиції.
район Показати IP 29 Січня 2015 20:02
Михалець добре вміє чужі гроші рахувати, які так липнуть до рук
військомат Показати IP 29 Січня 2015 20:04
Чекаємо на медкомісію Карпюка Павла - повістку вже отримав.
Володимир Показати IP 29 Січня 2015 20:13
Кажуть, Андрій Оніщук відмовився брати повістку, почув, що її везуть та чкурнув до Вітра в облраду.Там викликали обласного комісара і відмазали посадовця, натомість домовилися, що в АТО відправлять Карпюка та начальника собезу Володимирського Миколу Матусевича. Останній Саганюку не на руку, бо обламав разом з бютівцями накладення податку на нерухомість на туалети та хліви. За те щоб Матусевича відправили просив відомий саганюковський підлиза ігор Подзізей.
Володимир1 до Володимир Показати IP 29 Січня 2015 20:34
Брехня
Анонім до Володимир1 Показати IP 29 Січня 2015 21:48
Ігор, не спростовуй.
шацьк Показати IP 29 Січня 2015 20:24
у нас теж була позачергова сесія, і розглядали бюджет напередодні на одній комісії з питань бюджету і претензій не було у депутатів
москва Показати IP 29 Січня 2015 22:01
Володимир , он же Дашка,он же Пашка.
Анонім до москва Показати IP 30 Січня 2015 10:28
З москви Ігорчику добре видно...а папина задниця кругозір не затуляє?
Про карпюшу Показати IP 29 Січня 2015 22:22
Карпюк злодій і контробандист а що він робить в раді взагалі не розумію з такою жирною мордою в ато а там хлопці побачать що з ****** робити
Про ситуацію Показати IP 29 Січня 2015 22:25
Де буде карпюк там буде сварка злодійство там ні чого доброго не буде бо воно е ******
Лєна Показати IP 30 Січня 2015 10:25
Андрій, як там кримінальна справа, яку проти мамимки твоєї завели? Вже замяв?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus