USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Справа проти луцького мера: суд вийшов за межі апеляційних вимог

13 Серпня 2015 19:00
Львівський апеляційний суд скасував попереднє рішення Луцького міськрайонного суду, таким чином вийшовши за межі апеляційних вимог. Ідеться про апеляцію депутата Луцької міської ради Андрія Осіпова стосовно звинувачення Луцького міського голови у порушенні антикорупційного законодавства.

Сьогодні, 13 серпня, у Львівському апеляційному адміністративному суді відбувся розгляд апеляції, яку подавав депутат міськради, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов щодо рішення Луцького міськрайонного суду стосовно звинувачення луцького мера у порушенні антикорупційного законодавства.

Нагадаємо, що Андрій Осіпов звинуватив міського голову Миколу Романюка у використанні автомобіля Хюндай Соната 2012 року, який не належить міськраді і подав до Луцького міськрайонного суду відповідний позов. 29 травня суд виніс вирок і лише частково задовольнив вимоги позивача.

Під час сьогоднішнього засідання Осіпов знову наголосив на тому, що через зміни у Кодексі про адміністративні правопорушення, які відбулись у 2013 році, частина правопорушень антикорупційного закону опинилась поза врегулюванням Кодексу. Так сталось, бо певні правопорушення стосувалися антикорупційного закону, проте не містили в собі складу адміністративного правопорушення.

До розділу таких правопорушень підпало і вищезазначене правопорушення Миколи Романюка, тобто за антикорупційним законом правопорушення є, проте в ньому немає складу адміністративного правопорушення, і тому прокурор не бачить причин для притягнення Луцького міського голови до відповідальності.



Проте прокурор повинен був звернутися до нього з вимогою припинити правопорушення, оскаржити протиправний договір тощо. Прокурор цього не зробив. До слова, представники Львівської прокуратури на сьогоднішнє засідання не з’явились.

Представник Луцької міської ради Олександр Рачков у відповідь на вимоги Осіпова наголосив, що прокуратура дійсно не побачила у правопорушенні, скоєним Луцьким міським головою, ознак адміністративного правопорушення.



Він також заявив, що Микола Романюк використовував вищезазначений автомобіль Хюндай Соната згідно з розпорядженням про використання службових авто так само, як і інші автомобілі, що знаходяться на балансі міськради чи міськвиконкому, тому стверджувати, що цей автомобіль знаходиться виключно у розпорядженні мера і лише він його використовує, порушуючи закон, не можна. Через це Рачков наголосив, що в такому випадку права позивача Андрія Осіпова не є порушеними, тому він фактично не має права звертатись до суду в апеляційному порядку. Також Рачков попросив суд відмовити Осіпову у задовільнені його позову.



Засідання тривало трохи більше, ніж півгодини. По закінченню наради за зачиненими дверима суд виніс вирок, згідно з яким Андрію Осіпову відмовлено не лише у задовільнені апеляційного позову, а і повністю скасоване рішення Луцького міськрайонного суду від 29-го травня і винесене нове рішення, яке передбачає повну відмову у задовільнені позову Андрія Осіпова до Луцького міського голови. Таким чином суд вийшов за межі апеляційних вимог. Цей вирок позивач має право оскаржити протягом двадцяти діб у касаційному порядку.



Андрій Осіпов заявив, що цим правом він обов’язково скористається і подаватиме касацію. У своєму коментарі сьогоднішнього вироку кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини Андрій Осіпов сказав наступне:

«Сьогоднішнє рішення апеляційного суду є унікальним з погляду обмеження прав громадян до доступу до правосуддя. Нечуваним є висновок суду, його короткий зміст можна було б звести до наступного, що жоден лучанин, незалежно від статусу та наявності представницького мандату, не має права позиватися до суду на незаконні дії міського голови, виконкому, службовців міської ради, якщо він не доведе, що цими діями заподіяно йому прямої шкоди.

Тобто виходить, що міський голова і чиновники можуть порушувати права, аби вони не зачіпали прямих інтересів громадян. При цьому є цікавим, що, внаслідок останніх змін до закону про прокуратуру прокурор позбавлений загального нагляду і не має права перевіряти діяльність органів місцевого самоврядування і їх службових осіб. Відтак, можна вважати, що відкрита пряма дорога до беззаконня і до свавілля. Я сподіваюся, що мені вдасться цю ситуацію виправити. Сьогоднішнє рішення апеляції містить явну небезпеку для інтересів територіальних громад в цілому по всій державі. Годі говорити про те, що апеляційний суд, сьогодні розглядаючи рішення, вийшов за межі апеляційних вимог і прийняв рішення щодо тих вимог, які взагалі в ході апеляційного розгляду не оскаржувались, і в задоволенні позову відмовив. Сьогодні суд відмовив у задоволенні позову мені як мешканцю міста Луцька, як депутату місцевої ради про визнання незаконним дій міського голови щодо порушення ним антикорупційного законодавства, пославшись лише на те, що я не маю права на такий позов, що мої права і інтереси такими діями міського голови і місцевої влади не порушуються. Шкода, що Україна поки що лише декларативно є правовою державою. Це лише пустий і не наповнений змістом рядок -

вислів з Конституції України. Сподіваюсь, що коли-небудь ми будемо мати правову державу, в якій подібні рішення будуть неможливими, а корупціонери будуть притягнені до відповідальності».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 13 Серпня 2015 20:10
Ще якийсь чудак судився із висловом - у вас не вистачить КАМАЗів.
Олег Показати IP 13 Серпня 2015 20:38
Із цим щось треба робити. Так скоро мери князьками стануть. Треба щоб більше людей боролись реально а не лише постами і лайками в інтернеті. Треба підтримувати усіх хто іде проти влади. Це потрібна справа. Це тримає владу від повного нахабства. Підтримую Осіпова. Шкода що він стільки часу витрачає на цю систему. Хай тримається
лучанка Показати IP 13 Серпня 2015 21:02
Осіпов у нас в місті проблем немає? що такою х....ю займаєшся. зроби щось корисне хоть один раз.
!!! до лучанка Показати IP 13 Серпня 2015 21:19
В нас в місті проблема одна - Романюк!!! Дороги почав робити, щоб всі побачили який він класний мер. 4 роки нічого не робив, а перед виборами зачухався. Але людей не обдуриш!
та йпт Показати IP 13 Серпня 2015 21:08
ВН став рупором Осіпова?
Чудненько Показати IP 13 Серпня 2015 21:26
Коментує Андрій Осіпов - "захисник громади". Пане Осіпов, у цьому випадку вже нема що коментувати.
лучанка Показати IP 13 Серпня 2015 22:42
вн, апеляційний суд з розгляду адмін. справ не виносить вироки.... Вироки виносяться щодо кримінальних справ!!!
Хлоп до лучанка Показати IP 14 Серпня 2015 00:16
Ну то що? ВН вже винісли свій вирок: суд вийшов за межі. Навіщо суди, якщо є вищій суд - суд ВН!
оптімус прайт Показати IP 13 Серпня 2015 23:45
пан осіпов кожен свій день присвячує миколі романюку. краще б він більше часу приділяв власній родині. а час розтавить на місця хто і де був неправий
Кріс Показати IP 14 Серпня 2015 08:10
Україна - це дуже цікава країна)) Наші кращі друзі Гондурас і Гваделупа
Штефан, Луцьк Показати IP 14 Серпня 2015 11:30
Ду*ні коментарі. Вам що, робити нічого, як тільки захищати косомолію в особі М. Романюка? Він вам платить, чи ви берете комунальним майном? Комуна ваша рідна при владі й дотепер по всій Україні. Заспокойтесь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus