USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Суперкорів джерсі не пускає на Волинь корупційна лихоманка

30 Січня 2015 16:50
Зусилля фермера, який намагається завезти на Волинь племінну худобу, ветеринарна служба зводить нанівець. Про це повідомляє «Волинь-нова».

Волинянин Олександр Волинець загорівся бажанням вирощувати унікальних джерсійських корів, які дають молоко жирністю 8 відсотків. Однак після того, як підприємець домовився про закупівлю худоби у Польщі (за участю державного ветеринарного лікаря), йому почали перешкоджати чиновники, вимагаючи додаткові «папірці».

До слова, вчора, 29 січня, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про ще одного волинського підприємця, який планує вирощувати страусів– його теж «не бачить та не чує» районна влада.

—Три роки тому я взяв в оренду землю в Уляниках Рожищенського району, яку два десятиліття не обробляли. Спорудили конюшню, будуємо там дім, зроблю ще ставочка, інфраструктуру, зерносклад, тракторну бригаду… Одне слово, за три роки вклали 3 мільйони гривень. У мене інтерес до цього всього божевільний. Це ж моя батьківщина, — Олександр Волинець світліє при тих словах.

У червні він із колегами поїхав на фестиваль сиру у Вармінському воєводстві в Польщі. Там побачив невелике взірцеве господарство, яке й сам хотів би організувати.

— Особливо здивували джерсійські корівки. Вони дають молоко жирністю 8 відсотків. Я, чесно кажучи, такого дива ще не бачив. Загорівся купити телят. Знайшли господарство, де можна придбати цю племінну худобу. В Україні такої взагалі немає. Хочу робити якісні молочні продукти. Тим більше що вже маю 13 кіз, 150 суффолківських овець. У перспективі можна буде робити ще й козячі та овечі сири, — розповідає Олександр Петрович. — Коли вперше прийшов до ветеринарів, то мені натякнули, що ввезення худоби — складна річ. Чому ж, заперечую, я купив, усе оплатив, дотримуюся всіх вимог — не розумію, що ж тут складного. Ну а якщо раптом щось уже вилізе, то мій ризик — закопати тушу, та й по всьому.

Відтак 18 листопада минулого року вирушили до Польщі. Зокрема й державний ветеринарний лікар, який мав обстежити господарство і надати висновок, чи можна звідти брати худобу. Все йшло як по маслу: домовилися купити 30 телят, узгодили ціни, польський повітовий ветлікар дав на худобу необхідні документи.

— Але щойно ми повернулися — почалися незрозумілі рухи. Вже наступного дня ветлікар, котрий їздив з нами, повідомив, що Київ наклав тимчасову заборону «до з’ясування обставин» на вивіз худоби з Польщі, — каже фермер. — Мовляв, у Київську область завезли з Польщі партію биків, і вони показали позитивну пробу на блутанг. Я заперечив, що це зовсім з іншого господарства, але зрозумів, що не з того боку підходжу. У грудні потрапив на прийом до заступника голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталія Башинського. Він викликав якогось клерка, клацнув пальцями і каже, мовляв, нехай Кшиштоф дасть кілька папірців, що вже провели профілактику цієї хвороби. Мовляв, нічого складного, коли прийдуть ті документи, то 11 січня я зніму заборону. Маю надію, що буде все добре. Тим часом зв’язуюся з поляками: ті не розуміють, чого від них хочуть.

Треба сказати, що в довідці, яку ще восени надав повітовий ветеринарний лікар у Познані, чітко сказано: «Тварини вирощено в господарстві «Кінний завод «Івно»… походять з регіону та адміністративної одиниці, в яких не було інфекційних захворювань… катаральна лихоманка овець — протягом двох років».

Потім усі обставини я подав Башинському письмово. За півгодини від нього відповідь: їдь до Кшиштофа і вирішуй усе. А той Кшиштоф, виявляється, це головний ветеринарний лікар Польщі Кшиштоф Яжджевський. Мені стало смішно: хто я такий, щоб їхати до Варшави і щось там вирішувати? Оскільки Держветслужба входить до АПК, я написав завідувачу сектору запобігання та протидії корупції Мінагрополітики С. В. Дроздову. Проте відповіді звідти так і не дочекався. Попри заборону в грудні, за моїми даними (та й Башинський при зустрічі не відмовлявся), з Польщі в Україну завезли три партії худоби 250 голів у Київську область. Там така схема: її везуть з Німеччини, Угорщини чи ще звідкись, але партії формують у Польщі й відправляють в Україну. Нібито і худобу, в якої виявлено блутанг, везли з Німеччини транзитом через Польщу, — каже Олександр Волинець.

— Я розмовляв із киянами. Вони такої думки, що живою худобою м’ясо завозити простіше. От його й перли під Новий рік. Найімовірніше, це м’ясна схема, бо дешевше завезти живу корову, розмитнити. Це вже ми самі здогадуємося, — каже голова громадської ради при облдержадміністрації Ігор Дильов. — У Польщі український ветлікар дав вказівку тримати худобу, яку мали купувати, на карантині. Поляки дивувалися, але на все погодилися. Про цю ситуацію я говорив на засіданні. За умови розвитку фермерського господарства усі були б у виграші. Адже створяться нові робочі місця. Можна також зробити молочну міні–ферму. Всі ніби «за», кивають головами, але проблема не розв'язується. Ми бігаємо по колу. Ветеринари замість допомогти нам створюють перепони.

— Віталій Башинський каже, що ця ситуація — то не проблема. Мовляв, нехай поляки обстежать господарство і відпишуть. Тоді буде знято заборону на ввезення худоби, — повторює Олександр Волинець.

Проте чиновник таки лукавить. Бо вже через кілька днів після заборони, тобто 28 листопада минулого року, головний ветеринарний лікар Польщі Кшиштоф Яжджевський надіслав листа Віталієві Башинському, де, зокрема, йшлося: «Повідомляю, що наприкінці 2012 року під час моніторингових досліджень на блутанг у Східній Європі (Литва, Латвія, Польща та Естонія) були виявлені тварини, що дали позитивну реакцію на цю хворобу, проте не зафіксовані клінічні ознаки, які свідчать про наявність блутангу.

У референт–лабораторії ЄС з блутангу в Інституті Пірбрайт у Великобританії встановили, що це серотип 14 вірусу блутангу, про який відомо, що він був у західній частині Росії як мінімум протягом двох років до його виявлення в Східній Європі у 2012 році.

На основі результатів досліджень, проведених пізніше в референт–лабораторії ЄС, припустили, що це може бути референтний або вакцинний штам вірусу з Південно–Африканської Республіки… Відповідно до позиції Єврокомісії, виявлення вакцинного штаму вірусу не визнається джерелом блутангу, через що не підлягає оголошенню за системою ADNS (Система оповіщення про хвороби тварин — призначена для реєстрації та документування розвитку важливих інфекційних хвороб тварин. — Авт.) і не враховується у звітах про виконання програми з виявлення заражень вірусом блутангу». 15 січня лист надіслали повторно.

Та й на карті, що розміщена на офіційному сайті Єврокомісії, даних про блутанг у Польщі на 15 січня цього року нема. Проте Європа нам не указ. У нас свої резони. Тож уже два місяці Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України «з’ясовує обставини». Скільки так триватиме — невідомо. Вочевидь блутанг потроху мутує у гринтанг — корупційну лихоманку овець (гринтанг, зелений язик). Це традиційна хвороба у відсталих країнах, від якої потерпають корови, вівці та… чиновники. Один із головних симптомів — зелений язик. При цьому малюнок ворсинок язика здалеку іноді нагадує зображення долара США, а хворий відчуває нестримний потяг до всього зеленого. Хвороба важковиліковна, потребує комплексних заходів на рівні держави. Для ліквідації локального вогнища епідемії достатньо вжити помірну кількість вітчизняних ліків «СБУ», «ГПУ» або «МВС». n

Довідка. Катаральна лихоманка овець (блутанг, синій язик) — інфекційна хвороба рогатої худоби. До збудника блутангу чутливі передусім вівці, ВРХ та кози. Для людини блутанг прямої загрози не несе. Ця хвороба має певну сезонність прояву. Частіше проявляється на початку літа, зазвичай за високої вологості. З настанням прохолодної погоди захворюваність значно знижується і взимку практично не реєструється. Пік захворюваності в овець припадає на спекотні місяці з великою кількістю опадів. Переносять вірус кровосисні комахи. Інкубаційний період хвороби триває від 1 до 7—10 днів в овець та 5—20 днів у ВРХ.

Джерсі (джерсійська порода) — молочна порода ВРХ, виведена на англійському острові Джерсі у протоці Ла–Манш. Належить до дрібних порід (зріст у холці — 120-123 см, корови важать 300—400 кг, бугаї 600—750 кг). Худоба добре акліматизується в різних географічних зонах. Джерсі зажила слави через надзвичайну жирність молока (5—7 відсотків, у деяких корів до 8 відсотків). Витрата кормів на літр молока — 0,8 кормової одиниці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Кот Показати IP 30 Січня 2015 16:47
Мєнт він і є мєнт. Це про Волинця.
хех Показати IP 30 Січня 2015 16:53
Не мєнт,а мусор
Анонім Показати IP 30 Січня 2015 18:11
відразу видно що ці два попередні коментарі написали особи які вимагали від волинця хабаря і получили відмову бо ментом він був дуже давно обіжані законом України про криміналбну відповідальність так довго не живуть чи це пише директор варшавкі
Кот до Анонім Показати IP 30 Січня 2015 21:55
Цікаво, а де простий давно колишній мєнт набрав стільки бабла? "Я можу відзвітувати за кожен зароблений мною мільйон, крім першого" - Джон Рокфеллер. Нічого, Аноністе, не спадає на думку з огляду на цю статтю і цитату першого в світі мільярдера?
Хлоп до Кот Показати IP 30 Січня 2015 23:03
Вiн обобрав Кота. Тому ти такий бiдний. Ну...не тiльки через це, звичайно. Ще i тому що ти "розумнiший"))
ветеринар Показати IP 11 Лютого 2015 10:37
Заборона введена лише тому, що в одній з партій худоби з Польщі знайдено збудника (живого і здатного викликати захворювання української худоби) і все - і поки польська сторона не проведе детальне розслідування і не доведе, що в Україну буде відправлятися лише здорова худоба - ніхто заборону не зніме. А для тих хто прикриваючись війною хоче щей заразу завести на територію нашої держави + розвалити ветеринарну службу (бо заважає людям гамно і заразу пихати) можу сказати що бог їм суддя! А якщо пану "фермеру" корупція мерещиця то хай чітко і внятно скаже - хто з нього вимагав кошти? а ніхто навіть не бере бо це загроза для країни - то ми будемо роздувати в ЗМІ???
іван Показати IP 17 Січня 2017 17:08
вибачте. що втручаюсь не всім відомо що на україні купити породисті телята дуже дорого тому на мою думку чиновники розуміють різницю в ціні і хочуть на цьому нагріти руки. я працюю в польщі 10 років і бачив які там умови утримання та ціни . одного разу поцікавився в знайомого ветеринара чи зможу я перевести з польщі телят.подзвонивши знаючим людям він мені сказав що це вирішується аж у києві. невже завезення 30 телят має вирішуватися в міністерстві хіба недостатньо місцевого рівня. чи можливо чиновник в києві більше переживає за заразу ніж місцевий. моя думка що це все звязано з хабарництвом. панове українці незможе подолати корупцію чиновник тому що він з цого добре живе для цього потрібно нам простим людям зробити так щоб їм там було не вигідно сидіти тобто не давати хабарі і вони самі зникнуть а прийдуть люди яким буде задовільняти їхня зарплата

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus