USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

у Луцьку пропонували, як унеможливити незаконні забудови прибудинкових територій

2 Серпня 2015 15:30
Депутати «Нового Луцька» запропонували допомогти містянам оформити прибудинкові території для усіх багатоквартирних будинків обласного центру, аби у дворах не з’являлися незаконні будівництва. Втім, депутатський корпус «провалив» рішення.

Про це йшлося під час другого пленарного засідання 76-ї сесії Луцької міської ради 30-го липня.

Аби принципово змінити ситуацію в місті, депутатська група «Новий Луцьк» запропонувала Проект рішення «Про окремі питання передачі прибудинкових територій багатоквартирних будинків».

У проекті рішення пропонується роз’яснити це об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та співвласникам квартир та нежитлових приміщень у будинках, де такі об’єднання не створені, аби мешканці оформлювали право власності або постійного користування прибудинковими територіями, щоб унеможливити самовільну забудову.

Як зазначив член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, практично кожної сесії у міськраду приходять протестувати проти незаконного будівництва на прибудинкових територіях мешканці міста (йдеться про самовільне встановлення прибудов, тимчасових споруд, або навіть нових житлових будинків).

ЧИТАТИ ЩЕ: СКАНДАЛЬНІ ЗАБУДОВИ У ЛУЦЬКУ: МІЛЬЙОННІ ПРОЕКТИ, СУПЕРЕЧЛИВІ ДОКУМЕНТИ

«Через самовільні забудови лучани постійно страждають. Пора це припинити. Це не лише незручності для містян, а й загроза життю та здоров’ю людей. Для прикладу, на моєму окрузі була ситуація, коли все ледь не закінчилося жертвами: приїхав кран, почали ставити контейнер, під нього стали люди, почалася бійка», - розповідає депутат Ігор Поліщук.

З його слів, аби зробити техдокументацію на територію, необхідно приблизно 10 тисяч гривень, і це підйомні кошти, якщо їх поділити між усіма мешканцями багатоповерхівки.

«Так, у людей немає грошей, комусь може бути складно знайти кошти на документацію, але вони це зроблять, адже таким чином лучани зроблять собі гарантію, що в їхньому дворі не почнуться проблеми, і ніхто не забере дитячий майданчик під черговий кіоск», - наголошує Поліщук.

Нагадаємо, нещодавно Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», що стосується прибудинкових територій. Відповідно до Закону, внесли зміни у земельний кодекс, де зазначено, що земельна ділянка, на якій розташований багатоквартирний будинок, а також прибудинкова територія передаються безоплатно у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку.

Втім, такі аргументи не переконали депутата Олександра Семенюка, мовляв, це нонсенс - роз’яснювати людям про документацію та спонукати цим займатися, а робити все потрібно централізовано.

Загалом, депутатський корпус не захотів підтримати ініціативу колег із групи «Новий Луцьк», і як під час першого голосування, так і повторних голосів було недостатньо для ухвалння рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ЧП Показати IP 2 Серпня 2015 17:20
Відповідно до законодавства прибудинкова територія може бути передана у власність чи користування власнику будинку. Для цього власники квартир повинні об'єднатись у об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Якщо таке об'єднання не створене, то кому надавати прибудинкову територію? Тому, не зрозуміло, як "депутати "Нового Луцька" можуть допомогти містянам оформити прибудинкові території для усіх багатоквартирних будинків обласного центру"? Проблема у іншому. Власники квартир не хочуть об'єднуватись у ОСББ. Для вирішення цього питання і був прийнятий ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». А з передачею землі ОСББ проблем не повинно бути. Питання - у яких розмірах. Ось тут депутатам необхідно допомагати ОСББ, щобо прибудинкова територія не була обрізана до відмостки будинку.
Василь до ЧП Показати IP 3 Серпня 2015 01:13
Згідно із змінами до законодавства з 01.07.2015р. прибудинкова територія передається співвласникам багатоквартирного будинку як в особі ОСББ, а там де його не створено в особі управителя, який наймається мешканцями або в їх інтересах місцевою владою. Уся земля біля будинків вже належить мешканцям. Але влада зволікає із оформленням аби і надалі роздавати землю під ларьки та забудови Депутати з групи Новий Луцьк молодці.
Юрист Показати IP 3 Серпня 2015 08:10
Підтримую,але для ОСББ видаютьт землю не більше 5 метрів від крайньої точки фундаменту.Одночасно лучани(останій випадок реклама Данильчука) вул.Чорновола,там іде мова про будівництво від будинку на відстані 450 метрів від сусідів.Чи може громадянам передавати у власність цілі квартали.І тоді надавати землю буде не міськрада а ОСББ.!!??Піар депутатів немає кінця.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus