USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку електронні петиції хочуть розглядати під час сесій міськради

19 Січня 2016 13:32
Зменшити мінімальну кількість підписів для проведення громадських слухань з 500 до 100, а електронні петиції розглядати під час сесій міськради пропонують у Луцьку.

Про це йшлося під час круглого столу на тему «Стан правового регулювання інструментів прямої демократії у Статуті міста Луцька» 19 січня.

Оскільки з часу прийняття Статуту територіальної громади міста Луцька у 2007 році відбулося чимало змін у свідомості громадян, впроваджувати зміни для більш ефективної взаємодії міської влади з населенням пропонує керівник Волинського ресурсного центру місцевої демократії Ірина Гайдучик.

Своєю чергою, експерт ресурсного центру Петро Лавренюк зауважив, що протягом двох останніх років виникло три нових виклики для влади з боку громадськості – це революційна енергія людей, яка виливатиметься на Майданах, якщо її не спрямувати на розбудову міста; велика здатність громадян до самоорганізації, тож варто розбудувати базовий рівень самоорганізації для вирішення нагальних питань; третій виклик – забезпечення участі населення у розвитку території. Метою круглого столу було обговорення питання побудови нормальної співпраці громади та влади, щоб думка громадськості була врахована і лучани були співучасниками рішень міської влади. Для цього повинні бути визначені чіткі та прозорі правила. Попри те, що майже всі форми та інструменти прямої демократії прописані у статуті територіальної громади, не всі вони є достатньо ефективними для лучан. Ініціатори круглого столу наголошували, що метою є не просто внесення змін до статуту – вадливо навчити лучан користуватися інструментами прямої демократії.


Секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко повідомила, що аналізувала ситуацію, вивчаючи діючий статут та порівнюючи його з аналогічними документами інших міст України. З її слів, вимоги щодо збору підписів для скликання громадського обговорення у Луцьку (500 осіб) не найгірші. Так, у Чернівцях ця норма становить 500 осіб, у Тернополі – тисячу, в Івано-Франківську – 75 осіб (найнижчий показник серед обласних центрів Західної України). Секретар міськради зазначила, що ефективним інструментом нині є електронні петиції, які, набравши 300 голосів, повинні бути обов’язково розглянуті міською владою.

Своєю чергою, Ірина Гайдучик звернула увагу на те, що громадські слухання відвідує небагато лучан, а їх висвітлення у ЗМІ незначне. До того ж, навіть на офіційному веб-сайті міської ради складно знайти протокольні рішення громадських слухань.


Голова депутатської фракції УКРОП у міськраді Ігор Поліщук зазначив, що впровадження механізму електронних петицій є кроком вперед, але треба розуміти, що ці петиції зводяться лише до переписки. У більшості випадків автору петицію надходить відповідь «дякуємо, ми розглянули Ваше питання, але виконати прохання не можемо». Натомість під час громадських слухань відбувається живе спілкування лучан з представниками влади. Досі громадські слухання у місті були не надто ефективними – так, на громадські слухання щодо будівництва торгово-офісного приміщення по проспекту Відродження 26-26а забудовник привела своїх «тітушок» і захід завершився скандалом. Декілька слухань вдалося скликати лише завдяки наполегливості депутата Андрія Осіпова. Ігор Поліщук зауважив, що в міського голови та його команди існує певний страх перед незручними питаннями, які можуть їм поставити лучани під час громадських слухань.


Депутат розповів, що фракція УКРОП виноситиме на розгляд сесії проект рішення про внесення змін до статуту територіальної громади. Зокрема, пропонується зменшити кількість підписів для проведення громадських слухань з 500 до 100. До прикладу, важливими є проблеми Малоомелянівського масиву чи мікрорайону вулиці Дубнівської, куди через розбиті дороги не може доїхати поліція. Для мешканців цих мікрорайонів проблематично зібрати 500 підписів попри серйозність існуючих проблем, адже кількість населення там незначна. На думку голови фракції УКРОП, зменшення кількості підписів до 100 зробить громадські слухання доступнішими для мешканців міста. Також у пропонованому проекті змін передбачається обов’язкове оприлюднення результатів слухань у не менш ніж трьох міських засобах масової інформації.
https://www.youtube.com/watch?v=Vlgjl-DMHS4

За підсумками круглого столу рекомендували створити робочу групу, яка напрацювала б положення зміни до статуту територіальної громади. До групи хочуть залучити представників громадськості, щоб напрацювати найбільш зручні для лучан норми статуту. До прикладу, пропонували передбачити обов’язків розгляд електронних петицій під час сесій міськради, щоб не перетворювати цей інструмент на звичайну переписку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 19 Січня 2016 13:45
Тоді вся сесія буде в петиціях. 1000 підписів має набрати,а не 500 чи 100.
Алекс до дідо Показати IP 19 Січня 2016 13:49
100 - це для громадських слухань. Для петицыъ - 300.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus