USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Відучора підкуп виборця може коштувати свободи

24 Жовтня 2014 11:41
Зміни до законодавства, внесені напередодні виборів, які посилюють відповідальність за підкуп виборців та порушення виборчого законодавства, набули чинності. Відтак, тепер навіть за згоду отримати гроші за продаж голосу можна отримати обмеження волі.

Про це стало відомо під час прес-конференції в управлінні МВС області сьогодні, 24 жовтня.

Нагадємо, Верховна Рада прийняла, а Президент України підписав зміни до Кримінального кодексу України, згідно з яким посилюється кримінальна відповідальність за порушення виборчого законодавства.

Заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області, підполковник міліції Анатолій Петрушин розповів про зміни у законодавстві і відповідальність за вчинення цих злочинів.

«Хоч із запізненням наш найвищий законодавчий орган прийняв зміни щодо відповідальності за порушення виборчого законодавства, є три блоки, які законодавець змінив і доповнив. По-перше, посилена відповідальність за порушення виборчого законодавства. За перешкоджання волевиявленню громадян, раніше наставала відповідальність до 2 років позбавлення волі, чи штраф. Тепер за це наступає позбавлення волі до 3 років. А із застосуванням насильства – 5. За втручання у діяльність виборчої комісії посадовою особою – до 10 років позбавлення волі», - каже він.

Правоохоронці пояснюють, що відтепер порушення виборчого законодавства віднесені до категорії тяжких злочинів. Також посилена відповідальність виборця за продаж свого голосу на виборах. Якщо раніше за підкуп виборців відповідали лише ті особи, які купували голоси, то тепер і виборці, які їх продають теж відповідатимуть. Навіть за те, що виборець погодиться взяти гроші за свій голос, хоч і ще не отримав неправомірну вигоду, на нього накладається штраф до 300 неоподаткованих мінімумів, або до 2 років виправних робіт чи обмеження волі. Щоправда, каже Анатолій Петрушин, виборці не надто в захваті від таких змін.

Раніше у правоохоронців практично не було можливості карати порушників за ведення передвиборчої агітації. Тепер законодавець передбачив єдину відповідальність за непрямий і прямий підкуп. Прямий підкуп нині карається позбавленням волі до 3 років. Непрямий підкуп виборців - позбавлення волі з позбавленням права займати певні посади на строк до трьох років.

Щоправда, Закон не має зворотної сили. Тож карати можна лише за ті злочини, які вчинені після вступу Закону в силу. Відтак, за ті порушення, які були вчинені до набуття чинності Закону, може настати хіба адміністративна відповідальність.

Декілька кримінальних проваджень у нас було б і доволі серйозних. У нас були зафіксовані порушення, які носили ознаки адмінправопорушень: розповсюдження агітматеріалів, які не були марковані необхідним чином. Були події, пов’язані з пошкодженням наметів, агітаційних плакатів. Були факти, які можна трактувати як непрямий підкуп виборця», - каже Анатолій Петрушин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Да Показати IP 24 Жовтня 2014 12:51
Заступ рулить
Анонім до Да Показати IP 24 Жовтня 2014 14:37
и не скажи... 23 года рагули рулят...
Лось Показати IP 24 Жовтня 2014 16:25
Як докажуть? А купляння компів, дошок в школи Гудзиком - це підкуп, чи піклування влади? Тої, що різко проснулась:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus