USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волиняни вимагають легалізувати видобуток бурштину

25 Травня 2016 15:00
Ходити до власних городів під дулами автоматів мешканці Маневиччини, з їх слів, більше не хочуть. Як і спостерігати, як їх землі перетворюються в «місячні пейзажі» після незаконного видобутку бурштину. Місцеві владці наполягають: так далі продовжуватись не може, а тому потрібно наводити лад у цій сфері та легалізовувати видобуток.

Відтак, керівництво Маневицького району, місцеві депутати та сільські голови запросили на спільну зустріч обранців обласної ради. Обговорення ситуації відбулося 24 травня.

Нагадаємо, під час сесії Волинської облради 19 травня депутати проголосували за пропозицію надати 51 тисячу гектарів надр у користування комунальному підприємству «Волиньприродресурс». КП працюватиме на умовах спільної діяльності, розподілу прибутку або ресурсів. Таким чином, йшлося під час сесії, з'являється можливість якісно користуватися природними ресурсами Волині: лісами, водоймами, торфом, фосфоритами, сапропелем, бурштином тощо.

Проте таке рішення схвилювало Маневицьку владу. Зауважимо, що саме в цьому куточку Волині знаходяться чи не найбільші в області поклади бурштину. Причиною занепокоєння, зокрема голови районної державної адміністрації Андрія Линдюка, стало те, що, мовляв, рішення про надання земель не обговорювали з місцевою громадою. Відтак, 24 травня ініціювали спільну зустріч депутатів обласної ради з керівництвом Маневицького району, місцевими мешканцями, депутатами РДА та сільськими головами для того, аби розповісти останнім про те, як працюватиме «Волиньприродресурс» та якими будуть його повноваження.

Присутній під час зустрічі тимчасовий виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз зауважив, що по природних багатствах Волинська область посідає 2-е місце в Україні, в той час як за рівнем життя пасе задніх в рейтингу. Для того, аби виправити ситуацію, з його слів, і починає роботу нове КП – щоб природні ресурси приносили волинянам дохід.
Веніамін Степанович пояснив: необхідне функціонування одного підприємства, яке отримувало б дозволи на вивчення та розробку. Адже таким чином легше отримати ліцензію у Києві, а також контролювати видобуток і подальшу рекультивацію земель:

«Якщо будемо надавати дозвіл окремим підприємствам, то вони займатимуться не геологічним вивченням землі, а дослідно-промисловою розробкою. Простіше кажучи – візьмуть помпи і почнуть мити. Це потрібно контролювати, для цього і створене комунальне підприємство».

Також запевнив, що всі побоювання селян, що «завтра до нас в двір приїдуть і будуть копати бурштин» - даремні. Адже відповідно до чинного законодавства, використовувати землі, які належать людям, можна лише за їхньої згоди.

Директор КП «Волиньторф» Іван Киричик, своєю чергою, звернув увагу на те, що поки йдеться лише про геологорозвідку. Отримавши ліцензію, підприємство може приступати до видобутку лише, якщо достеменно відомо, де знаходяться поклади. В іншому випадку проводять геологічне вивчення.
А що стосується закону «Про бурштин», який значно спростив би процедуру отримання дозволів та ліцензій, то він – не єдиний, яким можна керуватись. Можливість законного видобутку є і зараз, з огляду на Кодекс законів «Про надра».

Натомість, голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов заявив, що прийняття вищезгаданого закону гальмують штучно. Адже це вигідно правлячій верхівці та депутатам від фракції БПП «Солідарність». Нагадавши обіцянки Петра Порошенка дворічної давності - навести порядок у сфері видобутку бурштину, Рубльов заявив, що, затягуючи з легалізацією на місцях, Волинь втрачає мільйони коштів, якими могли б наповнити бюджет.
А Нацгвардія, яка по селах «охороняє» поклади з автоматами, виконує функцію наглядача, дозволяючи видобуток одним та забороняючи тим, хто не проплатив умовний «дозвіл».



Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк запевнив, що незаконного видобутку бурштину на Маневиччині немає. Мовляв, ситуацію контролюють правоохоронці, а «місячні пейзажі», які по собі залишають старателі, - буцімто фантазії Рубльова.

Слід зауважити, що заради цікавості журналісти Інформаційного агентства Волинські Новин провели власний експеримент – попросили місцевих підтвердити чи спростувати цю інформацію. Як виявилось, варто від’їхати за 20-30 кілометрів від райцентру в бік Сойного, як над дорогою можна побачити «місячні кратери» - ями від мотопомп, якими миють бурштин. А поруч – пустки, на яких нічого не росте і вочевидь не скоро з’явиться.




До слова, під час зустрічі депутат Людмила Кирда нагадала Линдюку, як в одному з інтерв’ю той заявив, що ситуація з бурштином на Маневиччині під контролем, адже голова РДА сам ночами їздить в рейди.


Присутні на зустрічі мешканці району зауважили, що голова РДА, який нарікає на відсутність узгодження з місцевими рішення про видачу земель КП, сам мав би ініціювати громадськість до обговорення. Пан Михайло впевнений, що місцева влада мала б ініціювати процес легалізації видобутку бурштину, а натомість, фактично, ставить «палки в колеса».
Цю ж тезу озвучила депутат Маневицької райради Людмила Веремчук, поцікавившись в Линдюка, чому той не збирав громаду для обговорення. Адже проект рішення сесії щодо видачі землі опублікували за декілька днів до голосування. Проте, з її слів, віри в те, що земля та надра належать народу в останнього немає.
Депутат Яків Смокович запевнив присутніх, що якщо Волинь першою зробить кроки щодо легалізації видобутку, то у відповідь «почне рухатись» і Верховна Рада та, зрештою, прийме потрібний закон.
А до того буде можливість контролювати видобуток – в тому числі встановивши цілодобовий відеонагляд за процесом.

Воодночас голова РДА Линдюк наполягав на тому, що в районі вже створили КП з аналогічними функціями. Проте, зі слів депутата Маневицької райради Аліни Базарнової, воно може стати філією КП «Волиньприродресурсу» з тими ж повноваженнями на місцях. Вона зауважила, що владі вигідно тримати бурштин в «сірій» зоні, не легалізуючи. Однак ситуацію слід змінювати та наводити порядок у цій сфері.
Також Базарнова зауважила, що їй імпонує, що новостворене підприємство є комунальним. Відтак, належить громаді Волині, а рішення щодо кадрових призначень прийматимуть колегіально.

Добрим рішенням назвав створення КП «Волиньприродресурс» і директор Маневицького торфозаводу Володимир Щербачук.
З його слів, обласному КП буде легше отримати ліцензію на розробку, бо артілі на аукціоні просто не матимуть шансів на перемогу. Насамкінець Щербачук зауважив, що волиняни повинні брати участь у законному цивілізованому видобутку, або ж залишаться ні з чим.

Голова Лісівської сільської ради Віталій Шмигельський каже, що байки про місцевих, які «сплять на грошах», зароблених від незаконного видобутку в його селі – не більше, ніж міф. Навпаки, Лісівська сільська рада, на території якої знаходяться чималі поклади, - одна з найбідніших. Відтак, Шмигельський каже, що схема роботи, коли 25% від прибутку будуть віддавати селу, де видобули корисну копалину, стала б виходом із ситуації.



Насамкінець двогодинної зустрічі її учасники домовились про спільну нараду з головами облради та ОДА, де вони зможуть проговорити деталі роботи, а також отримають відповіді на всі запитання від перших владних осіб області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
лучани Показати IP 25 Травня 2016 15:09
Легальність видобутку піску,щебню чи камяного вугілля, не зменшило крадіжки. Проблема в органах правопорядку, коли міліція почне ловити, прокуратура відправляти до суді,а суди садити на три роки, тоді буде порядок. Бувші мєнти нічого не роблять.
Анонім до лучани Показати IP 25 Травня 2016 22:58
в мене дежавю всі тіж обличчя , і так само вирішують , особливо заципив зінчук петро романович бувший предвадітель партіі регіонів в районі
Бее Показати IP 25 Травня 2016 15:12
І для чого просити за границею мільйони, коли тут, під ногами лежать мільярди?
Иван Показати IP 25 Травня 2016 16:49
Не думаю что идея легализации добычи исходит от лучан. скорее эта идея исходит от кучки заинтересованных лиц. За уничтожение природы сажать бы организаторов этак лет на пяток
Виборець Показати IP 25 Травня 2016 17:29
Рубльов почав виборчу компанію по 23 округу?!
ПРАВЛЬНО до Виборець Показати IP 26 Травня 2016 07:47
це вірна інформація підтверджую..
Виборець 2 до ПРАВЛЬНО Показати IP 27 Травня 2016 21:14
ні це не так!
Свій Показати IP 26 Травня 2016 00:26
А чому тоді дп укрбурштин майже банкрот.нічо не находить мля. Так і це кп буде добувати
Иван Показати IP 26 Травня 2016 09:42
Есть желание легализировать также выращивание конопли
Сергій Показати IP 9 Жовтня 2016 13:10
Думаю основная проблема не в том как легализовать добычу бурштина. Дело в том ,что те кто решает этот вопрос-это наши "законотворці" ,в данный момент каждый из них думает как бы не упустить шанс и нагреть на этом себе руки, поэтому и спорят и якобы ломают головы, как же так ,что бы люди довольны были, чуток государству перепало, ну а главное себе любимым отхватить.Поэтому и не будет решения этого вопроса.А ситуация проста и решение простое.Люди хотят у себя на своей земле иметь работу и зарабатывать-нужно им выдать разрешения на добычу,всем всем без исключения Я думаю нет проблем, обычный житель села в котором живёт лицо желающее добывать бурштин, должен оформить 1.ЧП уплатить доступный 2 взнос за месяц или год (часть денег пойдёт на рекультивацию земель,после деятельности, а другая часть в бюджет сель рады собственно на развитие инфраструктуры итд) и идти добывать.Свой долг перед государством житель села выполнил,налоги уплачены селу помог,земли востановил! А на базе каждого села уже должна быть одноименная организация (допустим Клесів-Бурштин) Так вот этот Клесів бурштин должен иметь лицензию на добычу и если хотите скупку и переработку, то есть частный предприниматель Пупкин является предпринимателем(платит налог и соц взнос) и на основе выданного ему разрешения на добычу за номером №.......на основании лицензией №...... добывает бурштин и здаёт его собственно организации которая ему выдала разрешение добывать на своей территории бурштин. После чего организация принимает и фиксирует сколько бурштина какого качества приняла по какому номеру разрешения и рассчитывается с предпринимателем за бурштин.Что мы имеем люди работают легально!То чего они и добиваются.Так же имеем востановления природных ресурсов и наполнение именно сельского бюджета.Имеем так же анализ добытого бурштина (сколько и какого качества)А главное он уже легальный и далее предприятие может либо его легально продать +20% ндс,либо организовать переработку),а это ещё дополнительные рабочие места на месте,и опять таки деньги в бюджет.Остаётся один вопрос цена этой самой лицензии для сель рады!!! Моё личное мнение государству выгодно получить любую сумму с 20-50 таких сель рад, чем не получать ничего, как это происходит сейчас.Поэтому считаю что Лицензия должна быть доступна по цене либо с её оплатой поквартально помесячно с льготным периодом оплаты, допустим начиная со второго месяца.Как распоряжаться легальным бурштином,сдавать его государству,продавать сырец,или обрабатывать и продавать заготовки ,или организовать делать изделия решает сам Клесів-Бурштин. Опять таки уплачивая все налоги,или допустим получает льготній налоговій период при условии что занимается переработкой в готовую продукцию.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus