USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Витрати батьківських комітетів у Луцьку зроблять прозорими

28 Липня 2015 13:55
Розпочати створення благодійних фондів для забезпечення прозорості використання коштів батьківських комітетів у освітніх закладах Луцька пропонують у міськраді.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань освіти, науки, культури та мови 28 липня.

Проект рішення про врегулювання окремих питань батьківської фінансової допомоги в діяльності закладів освіти Луцька презентувала член депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич. Вона зазначила, що, оскільки держава недостатньо фінансує навчальні заклади, батьки змушені витрачати власні кошти для того, щоб зробити комфортним перебування своїх дітей у навчальних закладах. Відтак, батьки зацікавлені у тому, щоб кгроші використовували максимально ефективно з користю для освітніх закладів та дітей. У проекті рішення йдеться про створення благодійних фондів, що оперували б не готівкою, а безготівковими рахунками, що дасть можливість знизити ризик зловживань та спрямовувати кошти у правильне русло.

Ірина Констанкевич зазначила, що керівництво Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» підписало меморандум про надання консультативної допомоги дирекціям садочків для впорядкування документації щодо відкриття банківських рахунків юридичної особи. Фонд готовий консультативно та матеріально підтримати процес створення таких благодійних фондів.

«Грошові кошти добровільної фінансової допомоги з 01.10.2015 року можуть здійснюватись в безготівковій формі шляхом зараховування на відповідний розрахунковий рахунок освітнього закладу; матеріальні цінності повинні передаватись із дотриманням порядку передання благодійної пожертви.

Рекомендувати батьківським комітетам комунальних закладів освіти міста Луцька створення благодійних фондів як юридичних осіб, що є відповідальними за свою діяльність у порядку визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Залучення грошових коштів до благодійних фондів повинно відбуватись виключно на добровільній основі; благодійниками і меценатами можуть виступати будь-які фізичні і юридичні особи. Витрачання грошових коштів благодійних фондів та їх звітування відбувається згідно із вимогами чинного законодавства та їх статутами за рішенням органів управління відповідного фонду», - йдеться у проекті рішення.

Своєю чергою, в начальника управління освіти міської ради Олега Гребенюка виникла низка зауважень до тексту проекту рішення. Так, він пропонував інакше сформулювати деякі положення документу, наприклад, замість «заборонити в комунальних закладах освіти міста Луцька з 01.10.2015 року отримання готівкових грошових коштів у будь-який формі та за будь-яким призначенням з батьків вихованців та учнів», вказати «заборонити адміністрації та педагогічним працівникам комунальних закладів освіти отримання грошових коштів». Пункт щодо створення безготівкових рахунків він просив зробити рекомендаційним, тому що чимало батьків, мовляв, просто не довіряють банківським установам.

Член комісії Григорій Пустовіт рекомендував зробити пілотний проект зі створення благодійного фонду в одному з ДНЗ, щоб продемонструвати прозорість використання коштів протягом найближчого року як аргумент для батьківських комітетів інших навчальних закладів.

Голова комісії Анатолій Пархом’юк запропонував вказати у документі, як рекомендацію батьківським комітетам перехід на безготівкову форму.

Після обговорення змін та доповнень члени комісії підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
тю Показати IP 28 Липня 2015 14:07
то може запропонуєте створити благодійний фонд на основі вашого благодійного фонду?)) буде мережа благодійних фондів, як мері кей))
матуся Показати IP 28 Липня 2015 14:33
Ой краще б там де державні чиновники так все прозоро було ніж у школі. Ні один вчитель не живе так як прокурори судді податківці митники і так далі. Чому ж ви иам не перевіряєте і не звітуєте перед громадою за які гроші куплене авто квартира будинок навчання дітей і так далі!?
Волинь Показати IP 28 Липня 2015 14:36
Освітня галузь є найбільш корумпованою . З останнього звіту луцькради за півроку на освіту витрачено понад ТРЕТИНУ ГРОШЕЙ МІСТА . Я як економіст вас запевняю, що ВКРАЛИ ДЕСЯТКИ МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ і це за півроку. Батьки усіх учнів "обкладені шкільним оброком", щомісяця несуть гроші на потреби школи, а тут крадуть мільйони. Закликаю створити незалежні комісії для того, щоб поставити край цьому ганебному явищу. Закликаю контрольно-ревізійне управління , яке зобов"язане боротися з крадіжками грошей громади, провести об"єктивне розслідування розкрадання грошей в освітній галузі Луцька. А скільки "мертвих душ" є в списках вчительських колективів ? За роботу, друзі.
тю до Волинь Показати IP 28 Липня 2015 17:45
О, пане Гузь, і Ви тут?)))
До "Волинь" Показати IP 28 Липня 2015 15:01
А ви не прикривайтеся таким величним ім’ям. Якщо справді маєте факти, не бійтеся назвати скільки і де вкрадено і фамілійку свою напишіть. А то гидко читати скандалістів, які збурюють і так неспокійне суспільство. Батьківський комітет, де вчиться моя донька, звітує за кожну копійку.
мама до До "Волинь" Показати IP 28 Липня 2015 18:06
це добре, що звітує за кожну копійку, але такі побори з батьків треба припиняти взагалі, а то є "багатенькі буратіно", яким хочеться повипендрюватися як у школі, так тим більше і в садочках, і вони інколи не просто підтримують такі явища, а й самі ініціюють, а простий народ змушений здавати, бо ж ТРЕБА стіни щороку переклеїти новими найдорожчими шпалерами, плитку нянечці покласти, бо стара, і таке інше. Але чому будівля на першому місці, а здоров'я і знання дітей нікого не цікавлять????? кому потрібні "золоті клітки"? невже самі техпрацівники школи чи садка не отримують заробітної плати, щоб зробити хоч раз в день між змінами вологе прибирання, щоб діти не дихали пилом? то це нікого не цікавить, а от жалюзі, панелі і т д, це ж - візитна картка класного керівника, і вона буде вимагати цього від батьків не тільки свого класу, а ще й погрожувати батькам і керівникові іншого класу. Нащо перетворюється наша освіта, коли педагог не знає, що таке професійна етика і педагогічний такт і принижує іншого колегу перед лицем чужих батьків? А все тому, що треба зібрати гроші з батьків - ось кінцева мета....
батьківський комітет Показати IP 28 Липня 2015 15:33
А чому ви лізете рахувати чужі гроші, батьки здали на потреби школи, чому ви сюди сунете носа, щоб він був прозорий. Давайте порахуємо доходи і статки палиці, а тоді будемо говорити про прозорість...
кряч Показати IP 28 Липня 2015 18:55
Іринка К. дивись за чоловіком , якій гребе за адвокатство непідйомні для населення гроші(кримінал)
4567 Показати IP 28 Липня 2015 20:34
Підтримую батьківський комітет. Якщо створити благодійний фонд, потрібно буде наймати за тіж батьківські кошти керівника фонду, платити йому заробітну плату. Під час банківських операцій прийдеться платити банку комісію. Якщо наприклад в фонд школи здавали по 30 грн., то тепер ще й банківську комісію, мінімум 10 грн. прийдеться платити. І на ринку не зможете нічого купляти. А якщо банк лусне, то "плакали ваши денюжки". А депутати краще б думали як наповнити бюджет, як залучити інвестиціі в місто. Складається таке враження, що депутатам нема чим зайгятися. Вже мабуть всі вулиці перейменували і тепер не знають, що робити.
4567 Показати IP 28 Липня 2015 20:40
PS. Якщо депутати не будуть штани протирати, а займуться роботою, наповненням бюджету то й грошей не треба буде здавати. Все буде робитися за бюджетні кошти.
Лучанин Показати IP 28 Липня 2015 21:23
Однозначно потрібно гроші на рахунок... Все прозоро... любий дуже взяти виписку по рахунку і легко може перевірити яка сума надійшла на рахунок і від кого... А також - що саме ГОЛОВНЕ, на що були витрачені кошти ... тобто куди і які суми пішли... і відповідто далі попросити показати видаткову накладну на ту суму... і перевірити конкурентність ціни на товар/послугу...
Молода мама Показати IP 28 Липня 2015 21:24
Якщо не буде готівки, - то і не буде що красти... от і все...
до лучанин Показати IP 28 Липня 2015 22:15
Банки так і спішать всім підряд надавати довідки. А молодій мамочці повідомляю: при бажанні гроші можна вкрасти любі, як готівкові так і безготівкові. Люди не займайтеся дурнею.
Місцевий Показати IP 29 Липня 2015 14:50
Від зміни доданків сума не зміниться все залежить від активноі позиціі батьків та іхньоі порядності і відповідальності а то ми хочемо щоб хтось робив а я критикував що все не так тому і живемо паршиво
Наталя Показати IP 31 Липня 2015 21:10
Які б закони не приймали, нічого не зміниться. Доки самі батьки не перестануть скидатись на дні народження, ремонти , випускні і тому подібне, доти буде корупція. Я закінчила школу 20 років назад і згадую не шпалери, штори і т.д, а друзів, вчительку і те що вони мені дали в житті. Тому правильно сказала "мама" треба вкладати в дитину, а не в школи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus