USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як реформи керівників-«гастролерів» на Волинській митниці спричинили кризу

21 Квітня 2016 11:15
Четверте призначення за останні два роки на Волинській митниці і щоразу це – реорганізація та зміна штатної структури. Колектив втомився, багатьох начебто «неугодних» уже й звільнили, а підприємці відмовляються від співпраці з митницею через процвітання корупції та беззаконня у структурі.

Так, на Волині вакантне крісло керівника митниці обіймав уродженець Одеси Дмитро Поліщук, киянин Дмитро Якобчук, згодом – житель містка Чортків Тернопільської області Андрій Андрейків, а віднедавна – уродженець Чернігова – Олександр Шавлак.

Після призначення останнього на посаду виконувача обов’язків керівника Волинської митниці у трудового колективу установи, місцевих підприємців, громадських активістів і керівників області увірвався терпець.

Адже всі іногородні, хоч і тимчасові, та все ж керівники, вносили деструктив у діяльність митниці, і продовжують це робити дотепер.

Керівники-«гастролери» у роботі на митниці, вочевидь, вбачають винятково власний інтерес. Як от, наприклад, Олександр Шавлак, який за короткий термін перебування на посаді встиг «обростися» своїми людьми на Волині. І це в той час, коли волинських митників звільняють під надуманими приводами, шляхом виведення людей зі штату, або ж делегування працівників нібито на навчання з подальшою перекваліфікацією.

Крім того, щодо митників, які у ЗМІ коментували ситуацію, що склалася в структурі, завели службове розслідування на предмет можливих порушень законодавства.

Але про все детальніше.

Громадський протест щодо призначення Шавлака на посаду виконувача обов’язків митниці розпочався 4 квітня в селі Римачі Любомльського району. Тоді й розпочалася безстрокова мирна акція протесту.

Згодом активісти привезли на місце протесту порожні бочки з пального, барабани, шини, розбили намети, привезли контейнери для сміття.Ще раніше недовіру тимчасовому керівнику висловив колектив митниці на зборах за участю працівників структури.

І хоча сам Шавлак своє призначення пояснив тим, що не може покластися на місцевих спеціалістів і згадує бурштинову проблему, актуальну на Волині, але видання «Стоп Откат» у своїй публікації писало, що Олександр Шавлак може бути причетним до оборудок з контрабандою, зокрема, бурштину. Свого часу через пропускний пункт «Нові Яриловичі» Чернігівської митниці, яку він очолює дотепер, поставки бурштину могли безперешкодно проникати в Білорусь, звідки далі йшли замовникам у Європі.

РЕФОРМИ НА ВОЛИНСЬКІЙ МИТНИЦІ ЧИ УСУНЕННЯ НЕУГОДНИХ?!

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини заступник начальника Волинської митниці Світлана Бондарчук розповідає, що конфлікт у колективі триває й чимало працівників відчувають на собі адміністративний тиск.

«Я вважаю, що реформування структури спрямоване на те, щоб вивести людей зі штату і мати вплив на людей.Адміністративний тиск я відчула і на собі. Зокрема, два тижні тому, після профспілкових збрів, зустрілася з журналістами та сказала свою думку щодо ситуації на митниці. Як наслідок, наступного дня Шавлак видав наказ, щоб провести службове розслідування щодо мене як посадової особи. Формулювання в документі було таким: «з метою встановлення причин та умов, які призвели до можливих порушень законодавства, в результаті надання інформації журналістам». Важко сказати, яку норму закону я порушила, адже свободу слова ще ніхто не відміняв», - наголошує пані Світлана.
Зі слів голови профспілки Юрія Терещука, напруга в колективі збільшується.
«Новий керівник казав, що він приїхав розібратися, бо через митницю проїхала велика партія бурштину. Щодо цього випадку відбувається розслідування й про результати нас повідомлять. Але, варто нагадати, що в той же час, в лютому, проїхала велика партія контрабанди бурштину в Чернігові. Я просив би провести і там об’єктивне службове розслідування. На скільки мені відомо, все що там зробили - дали догану інспектору й перевели його на інше робоче місце й не робили через це реорганізацій. То який сенс це робити у нас», - висловився з трибуни Юрій Терещук під час зустрічі колективу митниці 19 квітня з головою облдержадміністрації Володимиром Гунчиком.
Реорганізація Волинської митниці призвела й до того, що посадових осіб почали відправляти на навчання, нібито для оновлення та актуалізації знань, умінь, навичок та підвищення рівня професійної компетенції. Показовим є те, що серед інших обрали саме тих працівників, які відкрито висловлювали невдоволення виконувачу обов’язків керівника Олександру Шавлаку.

ІГНОРУВАННЯ ВИМОГ КОЛЕКТИВУ

Попри ситуацію, що склалася, заступник начальника митниці, начальник митного поста «Ягодин» Сергій Гриценко запевняє, що конфлікт надуманий і внутрішнього протесту трудового колективу немає, буцімто, це лише одиничні міжособистісні непорозуміння.
«Я заявляю, що конфлікту між керівником митниці та трудовим колективом немає. А ситуація, яка має зараз місце, – створена штучно», - наголосив Сергій Гриценко, якого делегував Шавлак на зустріч з колективом та губернатором. Адже сам Олександр Шавлак, щойно дізнався про запланований приїзд голови ОДА на митницю, надіслав лист керівнику області, мовляв, він поїхав у відрядження на зустріч з поляками.

ЧИТАТИ ЩЕ: 16 ДЕНЬ ПРОТЕСТУ НА ВОЛИНСЬКІЙ МИТНИЦІ: КЕРІВНИК «ТІКАЄ» ВІД КОЛЕКТИВУ

Вимоги учасників профспілкових зборів, громадських активістів залишаються дотепер ті ж самі: не призначати керівником митниці людину з інших областей, а лише з Волині, не реорганізовувати митницю, а будь-які зміни погоджувати з профспілкою волинських митників.«Засідання профспілкового комітету відбулося 28-го березня. Із того часу жоден пункт не виконаний. Більше того, вже наступного дня ввели нову штатну структуру і розпочали реорганізацію. Також новопризначений керівник відмінив автоматизовану систему розподілу робочих місць, що може сприяти появі корупційної складової. Щодо зустрічі з колективом та пошуку порозуміння – то за стіл перемовин з нами ніхто не сідав. Крім того, нас почали залякувати, окремими працівникам відверто говорили шукати іншу роботу», - розповідає про ситуацію голова профспілки, заступник начальника митниці Юрій Терещук.

ЗВЕДЕННЯ «БАРИКАД» НА МИТНИЦІ

Окрім того, що керівник-«гастролер» уникає зустрічі з трудовим колективом, він відверто проігнорував приїзд на митницю голови облдержадміністрації Володимир Гунчик. Керівник області пояснив, що за два дні до свого приїзду звернувся до Шавлака з проханням організувати йому зустріч з колективом.

«Він не організував мені зустріч з колективом, адже тут присутні лише окремі з працівників, усіх не повідомили про мій приїзд. Більше того, перед моїм приїздом Олександр Шавлак сказав, що у нього відрядження в Польщу. Це неповага до голови облдержадміністрації», - обурився Гунчик.

Парадоксальним було й те, що зайти в адміністративне приміщення на митниці губернатору довелося через чорний хід, бо головні ворота обв’язали ланцюгами - так керівник забарикадувався від протестувальників, які, до слова, три тижні беруть участь у мирній, безстроковій акції протесту.

Одразу зняти ланцюги не змогли й самі працівники митниці. Це обурило очільника Волині й він зобов’язав заступника новопризначеного тимчасово виконувача обов’язків керівника митниці Сергія Гриценка зняти їх. Так, вперше, за 16 днів протесту, громадські активісти мали змогу зайти в адмінбудівлю та поспілкуватися з колективом.

ПОЗИЦІЯ ВОЛИНСЬКОЇ ВЛАДИ

Голова Волинської облради Ігор Палиця сказав однозначно, що на волинській землі, власне, у цій ситуації, має керувати волинянин - не крадій, не хабарник, не заангажована особистість, а виведення працівників зі штату, та повернення їх туди вже за хабарі - неприпустимо. «Це - волинська земля й можна знайти волинянина для того, аби той керував митницею. Це має бути незаангажована людина, не хабарник, не крадій. Коли Київ міняє вже четвертого керівника, ставить на посаду виконувача обов’язків того, хто займався тими ж хабарами та контрабандою на Чернігівській митниці, це - неприпустимо», - наголосив Ігор Палиця.

Про те, що на Волині не місце «скандальному» митнику Шавлаку сказав і голова ОДА. «Я скерував інформацію голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову про те, що до завершення процедури узгодження кандидатури начальника Волинської митниці на засіданні громадської ради при ОДА, голова адміністрації утримався від погодження пропонованої кандидатури», - сказав Володимир Гунчик.

До слова, термін перебування на посаді тимчасового керівника митниці поспіхом йому продовжив Роман Насіров. Щойно 10 квітня тодішній прем’єр міністр Арсеній Яценюк заявив, що піде у відставку, як стало відомо ІА Волинські Новини з власних джерел, голова фіскальної служби країни поспіхом прийняв рішення ще на місяць продовжити термін перебування на посаді виконувача обов’язків керівника Волинської митниці своєму ставленику Шавлаку.

ПРОБЛЕМА НЕ ОДНОГО ДНЯ

Колектив митниці та громадські активісти вважають, що проблема не стільки в особі Шавлака, скільки в позиції столичних чиновників, які вже котрий рік поспіль не затверджують постійного керівника, а призначають на посаду виконувача обов’язків «ручних» персон, на яких можуть самі ж і тиснути.

«На Волинській митниці працюють розумні, кваліфіковані люди, які готові брати на себе відповідальність за рішення та якісно виконувати поставлені завдання. Підтвердженням ефективної роботи колективу є те, що з червня 2015-го року ми збільшили надходження з 300 мільйонів до 500 мільйонів гривень, створили комфортні умови для людей. Втім, зараз є певні проблеми», - пояснює заступник начальника Волинської митниці Світлана Бондарчук.

З її слів, колектив втомився від постійних змін, це вже 4-й виконувач обов’язків за останніх два роки. «Вже три роки поспіль до нас присилають керівників з інших областей, і не дають волинянам очолити структуру, тим, хто знає колектив, проблеми областій могли б відповідати за свої дії. Як наслідок, численні виконувачі обов’язків з’являються, зникають, а після них лишається певний слід і за це несе відповідальність колектив», - пояснює пані Бондарчук.

Те, що ситуація на Волинській митниці невтішна, зауважив і представник громадської організації «Форум щодо сприяння митній справі та інвестиціям на Волині», адвокат Олександр Таран.
«Торік ми з митницею підписали меморандум про співпрацю, відповідно, обов’язок керівника зустрічатися з бізнесменами. А керівник митниці боїться зустрітися з громадою, губернатором і бізнесменами. Зауважу, що насправді конфлікт на митниці розпочався не цього місяця, а значно раніше - роки три тому. Зокрема, коли почали призначати людей на посаду виконувача обов’язків. Як адвокат, за останні півтора роки в судах оскаржив більше 150 рішень щодо коригування митної вартості. Відповідно, суд підтвердив, що відбулося порушення й такий працівник митниці повинен нести кримінальну чи дисциплінарну відповідальність. Але немає до кого звернутися, бо всі виконувачі обов’язків виправдовуються, що не мають таких повноважень.Як наслідок, частину людей, які обслуговувалися на Волинській митниці, переводять в інші області, бо тут немає порядку», - наголошує Таран.

Вирішенням кризи може стати рішення з Києва про відкритий конкурс на вакантну посаду. Що, ймовірно, може відбутися вже найближчим часом. Більш того, це вимога часу, адже є відповідні постанові Кабміну про те, що призначення на посади керівників держустанов здійснюються лише на основі конкурсу.

Тому голова комісії з питань митниці при Головному управлінні ДФС у Волинській області Юрій Матчук радить колективу визначитися з тим, кого вони зможуть делегувати на конкурс.
«Конфлікт, який є на Волинській митниці повинен бути вирішеним завдяки призначенню керівника на постійні основі. Моя порада колективу: подумати й визначитися з кандидатурою від колективу на майбутній конкурс на посаду начальника митниці», - закликав пан Матчук.

ПІСЛЯМОВА

Чи дослухається Київ до вимог волинян – стане відомо вже найближчим часом. Протестувальники під адмінбудівлею запевняють, що свого не віддадуть й готові перекривати міжнародну трасу, аби їх все-таки почули. Хоча, кажуть вони, це крайній захід, до якого їм, можливо, доведеться вдаватися.«Ми європейська країна і розраховуємо на мудрість вищих чиновників зі столиці», - кажуть активісти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
активіст Показати IP 21 Квітня 2016 11:38
покажіть хоч одного чесного митника!
Гунчику до активіст Показати IP 21 Квітня 2016 12:48
Ти старий пе.дун чи ти зовсім здурів Чи за грошима Гіля, його зятя Терещука та "хресного батька" корупціонерів Никитюка світу білого небачиш.Правльні гасла про "бурштинового короля" тільки забули сказати що ним є Терещук,який як парадокс я членом адміністрації підприємства та "головою профспілки". Женіть цих самозваних тітушок активістів та корупціонері митників разом з Гілем Терещуком та Гунчиком..
Знайте всі до активіст Показати IP 21 Квітня 2016 12:50
допоки корупцію очолюють такі хаьарники як Гілть Гунчик Терещук та Никитюк то Волинь вічно буде бідна...
віто Показати IP 21 Квітня 2016 12:09
"...голова комісії з питань митниці при Головному управлінні ДФС у Волинській області Юрій Матчук"?! Очевидно, розум у керівництва ДФС зовсім відсутній, якщо це чмо призначили головою комісії. Ось його девіз: призначте керувати митнтцею свого, нашого сукіного сина!
манька Показати IP 21 Квітня 2016 12:14
мишина (микитюкова) возня триває...
Петро Показати IP 21 Квітня 2016 12:17
ох і лакомий кусочок ще є на Волині, як всім хочеться мати там віконечко, і поставити там "невеличкий" шлагбаум...
Знайома Показати IP 21 Квітня 2016 12:23
Подивитись на протестувальників то бачимо що там одні діти і пенсіонери, хоч перед Великоднем підзароблять грошенят, трохи розкошеляться митники "главарі".....
Анонім Показати IP 21 Квітня 2016 12:29
Юра той що з ліва чесний порядний!!!
Шолом Показати IP 21 Квітня 2016 13:17
Юро Терещук - ти хабарник Перешпинський, хватить тобі хабарі брати вже, ще не набрався? Мало?
знайома до Шолом Показати IP 21 Квітня 2016 15:11
Хабарник "перешпенський" обличчя напас уже добряче на хабарях...на похожий на Юрку колишнього....
Гнат Показати IP 21 Квітня 2016 13:26
А де є чесні митники податківці? Вони всі живуть прозоро у домінах? Сакашвілі сюди і розбереться з тою корупційною митницею і податковою. ВСі пролюструє що прийдеться їм валити з країни щоб люди не звязали
з села Показати IP 21 Квітня 2016 13:30
Учасники мітингу отримують по 200 грн. за день, яка там може бути справедливість. Дістали!
для в гунчика Показати IP 21 Квітня 2016 13:43
ваші ставленики микитюки - терещуки- якобчуки -назарчуки такого понатворювали що розібратися неможливо* одне знаю якщо вони не вишкребуться то ім кінець і матчуковим темам теж вашим також
нхя не смішно Показати IP 21 Квітня 2016 13:53
Банда хабарників і контрабандистів. Зробіть експеримент - під кожним фотор*л*м надрукуйте фото вілл, автомобілів цих р*л. І напишіть за що вони їх придбали. Усе це ОЗУ під назвою "митниця" потрібно НХ ліквідувати.
Свій Показати IP 21 Квітня 2016 23:19
Німця сюди на митницю.і бажано шоб ніяких звязків з волиню не мав
Той самий Показати IP 21 Квітня 2016 23:22
Чого журналісти не знімуть як мітингарям ввечері видають зарплату.
Знайома до Той самий Показати IP 22 Квітня 2016 08:03
О, це правда чогож не покажуть цих дітлахів і пенсіонерів .....
Вася Показати IP 22 Квітня 2016 10:40
Я щось не розумію!!! Що за вимога??? ПРИЗНАЧТЕ МІСЦЕВОГО!!! КОГО??? ПЕРЕШПУ??? Що означає місцевого? Всі громадяни України, яка різниця з Волині чи з Київщині...?? Оцінювати треба професійні та організаційні якості, а не приналежність до Волині!!! Ці всі бунтівники теж не з Любомля чи Римачів, а переважна більшість з Турійська, як не дивно) а цікаво, яка сума коштів витрачається ними щомісяця на дорогу до робочого місця....місцеві))
Знайома до Вася Показати IP 22 Квітня 2016 15:12
Начальник митниці "перешпа" - ? це смішно ....
Валік Показати IP 22 Квітня 2016 10:43
Якобчук! Скільки коштує твоя сумка?
Ук! Показати IP 23 Квітня 2016 17:31
10000
спостережливий Показати IP 23 Квітня 2016 17:32
цікаво, а звідки родом світлана бондарчук??? хіба з Волині??? вона ж теж з гастролерів, а шавлака звинувачує.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus