USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьком у 30-ти градусну спеку курсують великогабаритні фури

28 Липня 2016 17:37
До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулись обурені мешканці вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів. Лучани схвильовані тим, що у спекотні дні, коли стовпчик термометра піднімається вище показника +30 градусів за Цельсієм, вищезгаданою вулицею з виїздом на проспект Соборності курсують великогабаритні багатотонні фури.

Саме цей факт із даху одного із будинків, що по проспекту Соборності, й зафіксував лучанин Андрій Г.
Зі слів чоловіка, особисто його, як власника легкового транспортного засобу, а також місцевих мешканців, неабияк не тішить той факт, що й так небездоганна проїжджа частина під впливом високої температури та ваги «багатотонників» і взагалі зруйнується вщент:

«Я – власник автомобіля, і мене бентежить стан доріг Луцька, зокрема тієї вулиці, де я мешкаю. Мені набридло викидати величезні гроші на ремонт авто через постійне потрапляння у вибоїни на дорогах чи нерівності поверхні. Окрім того, в обідню пору фури часто блокують проїзд - їх не обійти, не проїхати», - пояснив власну позицію лучанин.
Що каже Закон?

Зауважимо, згідно із постановою Кабміну «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування», забезпечення безпеки дорожнього руху на автомобільних дорогах загального користування України в період складних метеорологічних умов здійснюється шляхом оперативного реагування дорожніх організацій на інформацію Українського гідрометеорологічного центру МНС (далі - Укргідрометеоцентр) про можливість їх виникнення, доведення її до користувачів доріг та своєчасного введення тимчасового обмеження або заборони руху автотранспорту, якщо умови руху ставлять під загрозу його безпеку.

Так, згідно із чинним законодавством, умовами, за яких створюється загроза безпеці дорожнього руху, або можуть бути пошкоджені та зруйновані автомобільні дороги (далі - небезпечні умови), є:

-природні явища (повінь, каменепад, землетрус, зсув ґрунту, селеві потоки тощо);

-несприятливі погодні умови (ожеледь, ожеледиця, сильний снігопад, вітер, який спричиняє утворення снігових переметів на проїзній частині, спека тощо);

-перезволоження ґрунту, внаслідок якого конструкція земляного полотна дороги втрачає несучу здатність;

-підвищена температура повітря, внаслідок якої конструкція дорожнього одягу під впливом динамічних навантажень може різко втрачати несучу здатність;

-деформація покриття (колійність, осідання тощо), земляного полотна, елементів штучних споруд;

-затори в дорожньому русі;

-дорожньо-транспортні пригоди.

Варто додати, що останніми змінами до «Правил дорожнього руху» Кабінет Міністрів України підвищив фактичну масу окремих видів транспортних засобів до 40-46 тонн (раніше було 38 тонн), що не сприяє збереженню конструкції покриття доріг, а навпаки - знищує їх. Адже дороги на таке навантаження не розраховані, і в такому випадку потребують нарощування міцності.

Куди повідомляти у разі порушення?

У разі надходження інформації про виникнення небезпечних умов на ділянці автомобільної дороги відповідні підрозділи МВС, що забезпечують безпеку дорожнього руху, і дорожні підприємства, що обслуговують зазначену ділянку, вживають заходів для перевірки інформації, повідомляють відповідні підрозділи поліції, що забезпечують безпеку дорожнього руху, відповідні територіальні органи Укртрансбезпеки та служби автомобільних доріг, що приймають рішення про обмеження або заборону руху на такій ділянці відповідних категорій транспортних засобів, підрозділи ДСНС, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та інші заінтересовані органи.

Знакове господарство луцьких доріг веде департамент ЖКГ

Ситуацію прокоментував директор департаменту інфраструктури та туризму Волинської облдержадміністрації Іван Мирка:

«Такі випадки вирішує виключно поліція. Однак, балансоутримувачами усіх міських доріг є управління ЖКГ міста Луцька. Комунальники знають та повністю ведуть так зване знакове господарство. Тож, усюди, де проїзд транспорту заборонений, ставлять відповідні знаки, які й вказують на те, може чи не може заїжджати вантажний автомобіль на певний відрізок дороги», - каже посадовець.

Зауважимо, що на в’їзді на вулицю Воїнів-Інтернаціоналістів видимих дорожніх знаків, постійних чи тимчасових, що обмежували б рух великогабаритного вантажного транспорту, не встановлено.

Разом із тим у прес-службі міської поліції повідомили, що у луцьких патрульних немає відповідного сектору або підрозділу, який відповідав би саме за боротьбу з таким видом порушень, і порадили звернутись до Національної поліції області.
На Волині рух вантажівок у спеку таки обмежили

Натомість, як повідомили у відділі безпеки дорожнього руху області, з 1 червня 2016 року введено тимчасове обмеження руху вантажних транспортних засобів загальною вагою понад 24 тони і навантаженням на вісь понад 7 тон автомобільними дорогами загального користування в період підвищеної температури повітря понад +28 С. Заборона діє в денну пору доби з 10:00 до 22:00.

Так, обмеження ввели з метою збереження доріг загального користування.

Працівники відділу безпеки дорожнього руху управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області нагадують водіям вантажних автомобілів про заборону руху вантажівок автомобільними дорогами загального користування у період підвищеної температури повітря. Зокрема, обмеження діє за температури понад +28 С, у період із 10.00 до 22.00 години.

Обмеження запроваджено на підставі Законів України «Про дорожній рух» та «Про автомобільні дороги», а також постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2007 року №879 "Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування".

За недотримання вказаних вимог порушників притягуватимуть до адміністративної відповідальності за статтею139 (Пошкодження автомобільних доріг) Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Натомість, за літній період Луцька міська рада не видала жодних розпоряджень про обмеження руху багатотонного транспорту містом у спекотні дні. Щоправда, рішенням виконкому від 2 лютого 2016 року обмежила рух транспортних засобів у заповіднику «Старе місто».

Так чи інакше, але ремонт доріг нині коштує недешево, та й триває довго. Й хто знає, чи «доживе» нещодавно відремонтована дорога до наступного року, якщо, попри спеку, нею «вервечкою» курсуватимуть завантажені фури.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Лучанин Показати IP 28 Липня 2016 16:07
Слід уважно дивитись поліції і приймати рішучі дії. Подібна ситуація на новій дорозі Луцьк - Горохів. Там у спеку також можна побачити багато фур. Хто буде відновлювати дорогу після них?
Яка різниця Показати IP 28 Липня 2016 16:07
зима чи літо. По місту курсуюють 20 тонні фури. Руйнують дороги, прибудинкові територіі, які перетворились у стоянки для фур, ніхто не дивиться на заборонні знаки, поліція не зважає на це явище.... Навіщо петиція. Посадові особи державних органів нехай виконують свою роботу . Може мешканцям дешевше заяви писати до поліціі?!
Поліція Показати IP 28 Липня 2016 17:41
Люди, побачили фуру - дзвоніть на 102. Ну то й що, що нема підрозділу. Беззаконня треба спиняти
123321 Показати IP 28 Липня 2016 17:51
Патрульна поліція рулить
я Показати IP 28 Липня 2016 18:55
Багато в нас в Луцьку знаків, що забороняють проізд? Одиниці. Нехай повстановлюють, тоді можна буде і щось говорити.
сусід Показати IP 28 Липня 2016 19:24
Сьогодні під ранок на вул.Зацепи дві фури заїхали майже в двір!!! Своїм гулом розбудили багатьох людей.Де були патрульні?Чому фури по дворах катаються?
Anonymous Показати IP 28 Липня 2016 19:48
Подивимось з іншого боку - а якщо ПУСТИЙ їде?
Шофер Показати IP 28 Липня 2016 19:54
А пожерти в сільпо вам хто привозить? А пшеничку з поля на КХП, шоб ви своїми рученятками фотоапарат, той яким фуру клацнули хто возить. А щебінь і пісок з якого твій будинок збудований хто привіз??? А якраз та фура з якими ви так боретесь. Якби водії всього міста не вийшли б на роботу отоді ви б подумали, чи фотографувати, чи ні.
Луй Показати IP 28 Липня 2016 20:31
Дудкині фури гасають в жару і руйнують залишки доріг ,а основне Луцьк -Горохів
Шофер до Луй Показати IP 28 Липня 2016 22:27
То бери тачку і мішок на спину і вали на поле по зерно. Щоб до ранку 22 т(тільки зараз грузять на фуру) булона елеваторі.
123 до Шофер Показати IP 29 Липня 2016 07:20
Шановний Шофер. Ніхто не забороняє везти вантаж менше 22 тон. А те що ти хочеш перегрузом заробити більше грошій, то є багато інших професій де можна заробити гроші - йди туди.
А до Луй до Луй Показати IP 29 Липня 2016 19:08
Там перевозять дозволенний тонаж
шоферу Показати IP 28 Липня 2016 23:19
після таких, як ти - ХОЧ ПОТОП !!!
МИХА до шоферу Показати IP 8 Серпня 2016 15:07
ПО ВСІЙ ЄВРОПІ ВОЗЯТЬ СТІЛЬКИ СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ЗРОБІТЬ ДОРОГИ НОРМАЛЬНІ
Влад Показати IP 28 Липня 2016 23:49
Почетайте уважно закон, там вказано, як що перевищує загальна маса 24 тонн, пуста фура не важить 24 тонн а важить 15 тонн, тобто пустою фурую їхати можна, або з грузом який не перевищує 9 тонн і щоб не була нагрузка на одну вісь 7 тонн, це одне. ДРУГЕ зупинить його наш поліцейський попросить документи на вантаж, як що цей вантаж рухається по Україні то в документах можна вказати любий тонаж наприклад менше 24 тонн, а щоб зважити фуру треба вагу переносну якої в них немає бо вона одна на всю область, а може дві і то одна буде неробоча то дзвони в поліцію чи недзвони всеодно незможуть доказати чи є перегруз чи нема
Сергій Показати IP 29 Липня 2016 00:53
Леонтев **ка порушує , депутат грь**аний
123 Показати IP 29 Липня 2016 07:17
Вчора мав можливість спостерігати, як протягом дня по ще недобитих дорогах Марянівка їдуть завантажені під верх фури Шелепіна так і Мартиняка з зерном. Там 22 тонами навіть і не пахне. Невже важко поліції на зерноприймальному підприємстві чи в господарстві Шелепіни що в с. Цегів, провірити по документах скільки вантажу привезла кожна машина. На Рівненщині машини Костючика возили зерно через село фурами, то люди вийшли на вулицю і перекрили рух. Зараз возять поза селом. Я розумію що хочеться водіям більше заробити. Це їхні проблеми. Минулий рік цукровий завод в Павлові попередив перевізників, що скільки вони б не грузили в машину цукрових буряків, на вазі всеодно будуть ставити не більше 22 тони. Зразу ж на слідуючий день машини везли не більше 22 тони. Не треба багато для цього розуму, а просто треба захотіти.
Теж шофер до 123 Показати IP 30 Липня 2016 17:02
Вагу на нюх оприділяєш?
123 до Теж шофер Показати IP 31 Липня 2016 07:58
А ти прикинь сам скільки повна фура зерна сирого від комбайна буде важити. Але бачиш тут треба трошки подумати, а це не для Тебе.,
миха до 123 Показати IP 8 Серпня 2016 15:02
баране сире зерно легше ніж сухе
Дарт Вейдер Показати IP 29 Липня 2016 13:52
Шановний начальник Волинської поліції, наведіть лад по дорозі Осниця-Красна Воля-Тростянець-Озеро-Сокиричі -Ківерці. Великогабаритні машини у таку спеку, як возили так і возять щебінь з Рівненщини з перегрузом, цілий день. Хати трусяться від їхнього проїзду. А рухаються машини в більшості в парах. Дорога руйнується, і хто буде гарантувати безпеку дорожнього руху в осінньо-зимовий період на таких зруйнованих дорогах. Здається, що перевізниками все проплачено в одну державну установу, бо нічого не бояться. Напевно треба ще один майдан, щоб ці машини попалити. Для перевезення таких вантажів є залізниця.
Алексей Саленко Показати IP 30 Липня 2016 18:13
Панове, шо за скритность,то "Вейдер" то "123" то "Луй" то " *уй", чому ВЕЛИКІ ЛУЧАНі, ВИ не можете відкрито висказать свою думку, ніхай даже і глупую. Ну а зараз про то як ВИ дивитесь на цю сітуацию. Проблєма в ваших головах, як можно уподобляться всьому бившему руководсту СССР, коли є проблєма яку не бажає вирішувати відповідально і качественно, проще заборонити і покарати, так же проще. ЗАБОРОНИТИ їздити вантажівкам, замість качествєно робити дорогі, заборонити їздити людині яка заробляє і годує свою сєм'ю і ВАШУ теж годує , а ні краде-коли робиться дорога. Людина працює, а їй забороняют їздити по дорозі, їй що требо тільки в ночі їздити, коли ВЕЛИКі ЛУЧАНі сплюнькают, но треба їхати дуже повільно, щоб не разбуркати знов ВЕЛИКИХ ЛУЧАН. Вміння свалити з хворої голови на здорову, це і є бюрократія. І так буде і далі, поки такіх як Вікторія СЕМЕНЮК і усі інші Лучані які від своєї злості і заздрісті, заважают працювати людям а не вимагают від влади робити таку дорогу, яка не руйнується під колесами і не треба закони дурні писати, іх проще....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus