USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як у Луцьку долатимуть хаос на авторинку

22 Грудня 2014 22:25
Чи є доцільність в існуванні автомобільного ринку на вулиці Єршова, радилися представники міської влади та бізнесу.

Громадські слухання щодо функціонування авторинку у Луцьку відбулися 22 грудня у Палаці культури.

У обговоренні взяли участь представники міської влади, Державтоінспекції, підприємці, які здійснюють діяльність з продажу автомобілів та представники підприємства, що обслуговує авторинок.

Очільник обласного УДАІ Віктор Главічка повідомив, що проблема функціонування автомобільного ринку у Луцьку актуальна вже не перший рік, адже площа авторинку не вміщає усіх транспортних засобів. До того ж, ще три роки тому тут продавали переважно легкові авто, а нині – вантажні. Авторинок функціонує з порушенням будівельних норм, створюються перешкоди для дорожнього руху, затори.



Ще одне проблемне питання – стихійна торгівля автіками на вулиці Єршова та Індустріальній і перетворення парковок «АвтоПаркСервісу» на торговельні майданчики. Створюються перешкоди заїзду транспорту до місць призначення, зрив руху громадського транспорту у дні роботи ринку. Організація дорожнього руху по вулиці «АвтоПаркСервісом» не погоджена. У разі виникнення надзвичайних ситуацій оперативні служби не матимуть можливості оперативно відреагувати, про що засвідчили відпрацювання спільно з працівниками ДСНС.

Він зауважив, що працівники ДАІ складають чимало адміністративних протоколів на водіїв, які паркуються по вулиці Єршова, проте, якщо, мовляв, витіснити транспорт з одного місця, він з’явиться в іншому.



Активіст «Автомайдану Україна» Олег Бондарук запитав, чи розраховано, яку кількість автомобілів вміщає закритий авторинок та яку площу потрібно, щоб вмістити всі авто. Віктор Главічка відповів, що розрахунки приблизні і загальна кількість автівок становить 4-5 тисяч.

Водночас, він визнав, що з такою кількістю транспортних засобів та умовами та кількістю особового складу ДАІ (у Луцьку заступають на патрулювання два наряди) вирішити проблему адміністративним впливом нереально.

Начальник управління ДСНС по Луцьку та Луцькому району Василь Оліферчук повідомив, що цього року служба провела перевірку дотримання вимог пожежної безпеки та вручила керівництву авторинку припис , перевіривши згодом його виконання. На території ринку відремонтували внутрішній водопровід, проте проблема полягає не в самому ринку, а в доїзді до нього великогабаритною пожежною технікою (поблизу розташовано чимало потенційно небезпечних об’єктів, наприклад, нафтобаза). У дні роботи ринку наразі доїзд до місця надзвичайної ситуації та місця забору води буде неможливим і якщо трапиться лихо, доведеться задіювати всю техніку,яка є в надзвичайників Луцька.



Заступник міського голови Тарас Яковлев зазначив, що продаж частини транспортних засобів здійснюють зі стихійного авторинку, проїжджої частини вулиці Єршова, що призводить до значних незручностей. З його слів, громадські обговорення – спосіб спільно вийти із ситуації, розглянувши декілька якісних пропозицій від підприємців.Оскільки протягом двох днів на тиждень частина Луцька «відрізана від цивілізації», в тому числі багато стратегічних підприємств, торгівлю на проїжджих частинах потрібно припинити.



Секретар Луцькради Сергій Григоренко наголосив, що проблема полягає не в авторинку у межах паркану, а в «збіговиську на Єршова», що спричиняє, до того ж, екологічні проблеми – скупчення сміття. Він зауважив, що підприємство, яке обслуговує авторинок боргує майже три мільйони гривень у міський бюджет. З його слів, власник повинен або окультурити місце авторинку, або ринок варто перенести у інше місце.



Представники підприємців зазначили, що розсадником проблеми є підприємство «АвтоПаркСервіс», а проблему створила міськрада, надавши дозвіл на підприємницьку діяльність фірмі. Тарас Яковев відповів, що підприємство не працює на кільці, а на тій ділянці вулиці Єршова, де воно працює – «більш-менш порядок». Він також зауважив, що стихійна торгівля автівками велася ще до того, як там почав працювати «АвтоПаркСервіс».

Як стало відомо під час громадських слухань, у четвер, у день роботи авторинку, тридяцтитонний паливовоз не має змоги ані в’їхати, ані виїхати з території нафтобази, тож керівництво нафтобази звернулося до міської влади з проханням впорядкувати роботу ринку у цей день.

Підприємець Іван Сидун зачитав звернення від автолюбителів та підприємців ринку до міського голови, у якому ті зазначають, що кількість автівок, які перебувають на авторинку вдвічі перевищує його місткість, на території ринку відсутні елементарні санітарні умови. Впродовж багатьох років підприємство, що є власником авторинку, не здійснює покращення умов на його території. Підприємці просять перенести ринок у більш сприятливе місце з відповідною інфраструктурою.

Заступник директора товариства «Автопарк Луцьк», що обслуговує авторинок по вулиці Єршова Сергій Дьомін визнав, що протягом 15 років, відколи міська влада перенесла авторинок з вулиці Рівненської, його популярність збільшилася і кількість авто збільшилася настільки, що авторинок не зміг їх вмістити. Відтак, люди звикли ставити автівки у забороненій зоні. Він запевнив, що нині авторинок у стані прийняті усі автівки, які стоять по вулиці Єршова, проте підприємці не бажають заїздити на його територію, хоча вартість квитка становить 40 гривень у четвер та 10 гривень у неділю. Причини – забобонність підприємців, які переконані, що не продадуть авто у іншому місці. Таким чином, територія авторинку завантажена лише на 65%. З його слів, протягом півроку була здійснена реконструкція авторинку та створено 500 додаткових постановочних місць. Нині роблять навіси, працюють громадські вбиральні.



Щодо розвитку авторинку у майбутньому, він повідомив, що з Ківерцівською районною радою є попередня домовленість про можливість виділення 5-7 гектарів земель резерву для авторинку. Переносити ринок з теперішнього місця за межі Луцька Сергій Дьомін назвав безглуздям.



З його слів, перемовини з підприємцями про зменшення ціни квитка на ринок не велися, тому що вони «не приходили». Коментуючи величезну заборгованість підприємства у міський бюджет, Сергій Дьомін пояснив, що у договір оренди було закладено 1% від оціночної вартості, а потім, мовляв, у зв’язку зі змінами у податковому законодавстві, почали вимагати 3%. Тож юристи підприємства, яке судиться з міською владою, кажуть, що потрібно внести зміни у договір оренди і лише тоді платити.

Сергій Григоренко підкреслив, що важко повірити у те, що підприємство, яке є одним із найбільш злісних неплатників податків, розвиватиме авторинок.

Присутні підприємці висунули низку претензій до «Автопарк Луцьк». Так, з їхніх слів, на території авторинку замість асфальту постелена крупна фракція щебеню, а в проекті розширення авторинку майбутню автостоянку позначили у місці проходження високовольтної лінії тощо.



Депутат Луцькради Андрій Осіпов зазначив, що проблема суто економічна – підприємці не бажають заїжджати на ринок, тому що там у них не купують, а квиток коштує дорого. Також він піддав критиці правоохоронців, які протягом 15 років не в змозі вирішити питання з незаконною парковкою на проїжджій частині, говорячи, що «до порушників потрібно ставитися з розумінням», адже штрафи за порушення правил дорожнього руху наповнюють бюджет міста. Щодо підприємства-власника авторинку, він визнав, що соромно мати три мільйони боргу перед містом, але «перед такою владою не соромно, тому що вона сама собі не може дати ради».

Також він звернув увагу на те, що громадські слухання не зібрали велику аудиторію лучан через те, що міська влада недостатньо поінформувала громаду міста про їх проведення (зареєструвалося лише понад чотири десятки учасників). Він загалом скептично поставився до пропозицій перенести ринок в інші мікрорайони міста, як приклад навівши сільськогосподарський ринок на Боженка, що так і не став конкурентним.



Позитиви та негативи від існування авторинку проаналізував депутат Луцькради Сергій Сівак. З його слів, хоча авторинок створює комерційний імідж місту, він не повинен бути розташованим на шляху курсування транспорту. Окрім цього, саме автомобілі є найбільшим фактором забруднення повітря у Луцьку, тож він запропонував «забрати авторинок з території міста». Розташувати його, мовляв, можна у Підгайцях, Липинах, або Лищі.



Після розгляду пропозицій альтернативних майданчиків для авторинку, який супроводжували тривалі дискусії, перейшли до підсумків.



Тарас Яковлев пропонував визнати роботу стихійного авторинку по вулиці Єршова такою, яка призводить до незручностей мешканців міста та суб’єктів господарювання та може призвести до техногенної катастрофи. Також він пропонував створити робочу групу з представників влади та підприємців для вивчення подальшої роботи авторинку у складі 10 чоловік. Цій групі до 22 лютого пропонувалося надати пропозиції міськраді щодо подальшого функціонування авторинку.

Інші учасники громадських слухань висунули свої пропозиції. Депутат Луцькради Богдан Шиба зазначив, що варто запропонувати підприємству, яке працює на авторинку впродовж двох місяців забезпечити організацію максимальної кількості місць на території, що йому належить, а якщо її не вистачатиме, по вулиці Єршова забезпечити додаткову кількість місць, але з вищою оплатою. Також він пропонував усіх, хто торгуватиме за межами встановлених місць, одразу притягувати до відповідальності. Таким чином, мовляв, не потрібно думати, що авторинок вдасться перенести «помахом руки».



У підсумку, вирішили рекомендувати міському голові створити групу, у якій буде не менше половини підприємців, які працюють на авторинку та врахувати пропозиції Богдана Шиби. Таким чином. остаточне вирішення проблеми хаотичного авторинку затягується ще на невизначений термін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
капец Показати IP 22 Грудня 2014 22:50
КЛОУНИ .....
пенсіонер до капец Показати IP 23 Грудня 2014 08:07
Головне Волинські новини виклали інформацію однобоко в практично в захист діючого бардакп на ринку. Головне Кривицький як компаньой Алфєрова , лукаво заявляючи про свій досвід, грудю захищав свої бізнесінтереси.Не стида ні совісті. За таких як він з подвійною моралю, ми зараз маємо, що маємо. Цікава позиція Осіпова, декларативна критика, заяви про чиїсь бізнс інтереси, а проаналізувавши його виступ найаву його гнилий корисний інтерес. Є люди які хочуть побудувати європейський ринок, створіть їм одинакові умови доказати , що їх проект найкращий для волинян і буде реалізованний. А не лукавте як подібні Кривицькому , Осіпову сявкам Дьоміна. За 14 років, прихватизувавши по корупційній схемі при сприяні Кривицького, комунальне майно Алфєров практично нічого не зробив щоб на ринку були якісь умови, а практично створив проблему блокування вул. Єршова яка є чееревата наслідками.
лучанин до капец Показати IP 23 Грудня 2014 08:20
Хоча пройшли терміни давності, а доцільно було б А. Кривицького взяти за одне місце і закрити в сізо навіть по діючих законах . По його корупційних схемах прихвачено багато майна, на слуханнях він це продемонстрував, За таких козлів сьогодні в Луцьку штучно створено дефіцит земельних ділянок. Його обовязком, в свій час було, ініціювати розширення меж міста, але йому було вигідно створити девіцит для того щоб в подальшому вигідно продавати прихватизовані ним, через підставних осіб, земельні ділянки. В мілції сьогодні є підстави розкрутити одну із схем його бізнесмерства, хоча вефективність цьог я мало віру.
віктор Показати IP 22 Грудня 2014 23:05
давно вже було треба побудувати новий підземний авторинок у Луцьку як у Европі
вдв Показати IP 22 Грудня 2014 23:31
так, на сьогоднiшнiй день це сама важлива проблема яку потрiбно вирiшити !
Сергій до вдв Показати IP 23 Грудня 2014 00:03
Бо «АвтоПаркСервіс»проплатив нашому корумпованому керівництву і тепер влаштовують спектакль для наївних ,хочуть ще більше землі взяти для парковок,а про пішоходів не думають як їм пройти повз автомобілі ,коли вони стоять там де мали б ходити пішоходи,а всі обочини дороги окопував «АвтоПаркСервіс».Аде наш Автомайдан на що він дивиться?
Зима Показати IP 22 Грудня 2014 23:56
Основною несподіванкою всього дійства була присутність та "активна" "позиція" екс-мера А.Фе Кривицького, який розчерком пера за своєї каденції переніс цей авторинок на територію відомого бізнесмена Алфьорова, в якого зарас працює на зарплаті (а можливо в долі), та консультує як не платити до міського бюджету. Ну б..ть СЕПАРАТЮГА!!!! НА ПАЛЮ ЗЛОДІЯ!!!! Андрійко Осіпов як завжди в своєму репертуарі, поносив Романюка та міську владу (незважаючи на тему заходу та те що він теж представник влади), лиш би по-більше нас.АТЬ. А Дьомін і "БАГІРА" ще на ЛПЕ накерували, "меньджери" херові. А зрештою час потрачений не марно, враховуючи смарклячу погоду, перемиря на східному фронті, та "фрегідність" керівництва ДЕРЖАВИ. Тримайте порох сухим!!!!!
продавець Показати IP 23 Грудня 2014 08:41
чому влада не повідомила через засоби масової інформації , на ринку в червер ,неділю про слухання.Подивіться хто сидить в залі... сидять ті яким потрібно вирішити питання в свою сторону. З ринку людей немає бо ніхто не знав про слухання а сидять одні чиновники та депутати.
Витас Показати IP 23 Грудня 2014 08:49
Зима ти баран Дьомін і Багіра не кирували не ЛПЕ
Зима до Витас Показати IP 23 Грудня 2014 09:02
Витас, сам ти баран , "керувати" тут розуміється як розкрадати , а це вони робили справно.
Витас до Зима Показати IP 23 Грудня 2014 10:42
Зима, а кого арештували на прохідній ЛПЕ, часом не головного інжинера якого привів директор
Не луцький Показати IP 23 Грудня 2014 09:32
Яким тролейбусом від автостанції доїхати в 6.00 до луцького авторинку?
Анонім до Не луцький Показати IP 23 Грудня 2014 12:14
№5. Маршутка 28
123 Показати IP 23 Грудня 2014 10:21
реально потішили бізнесмени в спортиних штанях та з собачим цепом на шиі...радісно що таким розумникам слова не давали... а осіпов завжди про свое...
Хвілолог Показати IP 23 Грудня 2014 11:53
Це не авторинок - це ганьба міста:ср.ч і смітник посеред вулиць.
1 Показати IP 23 Грудня 2014 12:41
Дьомін, ЗАБОБОННІ? А можливо люди не хочуть платити 40 грн? Адже машина не за один раз продається, так кругленька сума набіжить. А шиба краще б узагалі мовчав...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus