USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

За утилизацію авто стягуватимуть до 60 тисяч

8 Липня 2013 11:46
Утилізаційний збір на всі види автомобільної техніки почнуть стягувати в Україні у випадку підписання президентом Віктором Януковичем прийнятих минулого тижня законопроектів, - пише «Комерсант-Україна».

Як повідомляється, в минулий четвер парламент прийняв у цілому законопроекти №0936 «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» та №0975 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів».

Згідно з цими законопроектами, базові ставки утилізаційного збору будуть становити 5,5 тисячі гривень для легкових автомобілів, а для автобусів, вантажних і вантажно-пасажирських автомобілів або спецтехніки - 11 тисяч гривень. Остаточний розмір збору буде розраховуватися за допомогою коефіцієнтів.

Таким чином, з нових легкових автомобілів сплачуватимуть збір у межах 4,73-30,2 тисячі гривень, з уживаних - 9,46-60,5 тисячі гривень залежно від об'єму двигуна. Плата для решти видів нових транспортних засобів становитиме 8,8-14,74 тисячі гривень, а вживаних - 17,6-29,4 тисячі гривень, залежно від їх маси, - пише видання.

Як повідомляється, збір стягуватимуть з імпортерів при розмитненні, а з виробників - при продажу.

Генеральний директор «Ніссан Мотор Україна» Андрій Нестеренко вважає, що введення цього збору буде мати негативні наслідки для авторинку - ціни на автомобілі піднімуться, а сам ринок очікує незначне зниження.

Передбачається, що ці закони набудуть чинності з 1-ого вересня. Це відбудеться, якщо їх підпише президент Янукович.

Збір стягуватимуть після того, як Кабінет міністрів приведе існуючі нормативно-правові акти у відповідність з новими законами. На це йому відводиться три місяці з моменту набуття ними чинності.

Почесний президент «Укравто» Таріел Васадзе каже, що утилізаційний збір - тільки частина держпрограми з активізації розвитку вітчизняної економіки, розрахованої на 2013-2014 роки.

Щорічно в Україні підлягає утилізації не менше 100 тисяч автомобілів, але до цих пір у країні немає належних потужностей.

Нові правила змушують потенційних покупців, багато з яких добре пам'ятають нещодавнє подорожчання, пов'язане з введенням спецмита, переглядати плани.

Слід зазначити, що не всі автомобілі будуть обкладати утилізаційним збором.

Відповідно до одного з прийнятих депутатами документів, українські виробники, які мають повний цикл виробництва, що включає зварювання і фарбування, і заводи, що здійснюють промислову збірку автомобілів, звільняються від сплати збору.

Такою опцією вони можуть скористатися за умови гарантування самостійної утилізації та створення необхідних потужностей. У сегменті легкових автомобілів цим критеріям відповідають Запорізький автозавод, «Богдан», «Єврокар» і Кременчуцький автоскладальний завод (КрАСЗ).

Як повідомляється, імпортери традиційно виступають проти нововведень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus