USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що центральна влада приховує за рекультивацією земель, пошкоджених копачами

20 Лютого 2017 14:31
Кабінет Міністрів України видав постанову щодо старту державного пілотного проекту рекультивації лісогосподарських земель, пошкоджених через нелегальний видобуток бурштину. Це вже не перша спроба центральної влади вплинути на процеси, пов'язані із видобутком бурштину.

Враховуючи підвищений інтерес до земель, де може знаходитися цінне каміння, спробуємо розібратися, що може стояти за такими благородними намірами.

Отож, фактичними виконавцями визначено ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин». Роботи з рекультивації проводитимуть підрядники, але під контролем держави та за результатами відкритих конкурсних процедур, повідомляє Вісник+К.

Втім, за благими намірами начебто рекультивації пошкоджених земель на Волині можуть приховувати наміри розкрадання природних ресурсів регіону: рекультивацією займатимуться державні підприємства, які раніше не змогли отримати дозволів облради. До того ж, ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин», видобуваючи нині бурштин на території Рівненської області, чомусь лишаються нерентабельними підприємствами, що викликає логічні та об'єктивні підозри у корупції. Ці підприємства часто фігурують у історіях з незаконним видобутком бурштину. Наприклад, ДП «Укрбурштин» намагалося заднім числом легалізувати бурштин, який конфіскували правоохоронці.

Як свого часу пояснив заступник директора КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз, підприємства «Укрбурштин» та «Бурштин України» вже намагалися отримати спеціальні дозволи на видобуток бурштину на території Волинської області, у чому депутати їм відмовили.

«Рекультивація», з його слів, може полягати в обмані - насправді може йтися про пошук шляхів потрапляння на територію зокрема Волинської області для видобутку бурштину.

«Найдивніше те, що постанову винесли ще 30 листопада 2016 року, але презентували її тільки зараз і досі не опублікували на сайті Кабміну. Вона вступила в дію, але її ніхто до цього не бачив», - прокоментував ситуацію для ІА Волинські Новини перший заступник директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк та додав, що документ, де-факто, закріплює монополію на видобуток бурштину за двома підприємствами: ДП «Бурштин України» та дочірнім підприємством «Укрбурштин» державної акціонерної компанії «Українські поліметали».

«На практиці це означає, що в ліси, порушені копачами, заходитиме техніка, вирізатиме дерева, які збереглися, і вибиратиме бурштин, який залишився. Ця постанова є вказівкою всім органам сприяти цим двом структурам та оперативно надавати їм погодження. Хоча, будь-якій звичайній компанії для цього потрібно отримати два погодження Міністерства екології», - резюмував Анатолій Капустюк.

Презентація проекту відбулася 15 лютого у столиці за участі голів державних адміністрації «бурштинових» регіонів – Житомирщини, Рівненщини та Волині: Ігоря Гундича, Олексія Муляренка та Володимира Гунчика.

Нагадаємо, цього ж дня до будівлі Волинської облради прибули декілька десятків силовиків з автоматами, та розпочали обшук, аби отримати документи, пов’язані із діяльністю обласного комунального підприємства «Волиньприродресурс», які і без того є у вільному доступі на сайті облради. З власних джерел Інформаційному агентству Волинські Новини стало відомо, що бійці КОРДу, працівники Генпрокуратури та місцеві силовики здійснили обшуки з подачі губернатора Волинської області Володимира Гунчика.

Спецпризначенці та слідчі одночасно з обшуками у приміщенні Волинської облради обшукували помешкання заступника директора КП «Волиньприродресурс» Веніаміна Туза. Також аналогічні дії силовики здійснювали і у чинного директора КП «Волиньприродресурс» Василя Столяра.

Слід зауважити, що під час сесії 2 лютого голова Волинської облради Ігор Палиця зазначив, що за півроку роботи працівники «Волиньприродресуру» виготовили близько 3 тонн паперових документів, дотримуючись кожної букви закону, бо розуміли, що буде багато охочих не дати працювати підприємству, яке видаватиме дозволи на видобуток корисних копалин (зокрема й бурштину), а також контролюватиме видобуток інвесторами, дасть змогу «окультурити» видобуток та мінімізувати шкоду для навколишнього середовища.

«Не буде артілей, копання лопатами чи вимивання помпами. Це будуть промислові розробки з обов’язковою рекультивацією земель», – розповів нещодавно Ігор Палиця під час спілкування з журналістами в прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь» та додав, що при невиконанні будь-якого із зобов’язань договір з інвестором розриватимуть в односторонньому порядку.

Зауважимо, під час інспекцій на територіях несанкціонованого видобування бурштину працівники КП «Волиньприродресурс» постійно знаходять свіжі ями старателів. Видобуток не припиняється й взимку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дідо Показати IP 20 Лютого 2017 17:08
ВОрюги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus