USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі ОСББ заради економії активно встановлюють лічильники тепла

13 Січня 2017 15:26
Усе більше лучан відмовляється від послуг жеків, створюючи ОСББ. Загалом на сьогодні у Луцьку вже зареєстровано та ефективно діє понад 300 ОСББ, із них 105 – за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», повідомлять у прес-службі Фонду.

Тепер власники квартир самостійно вирішують, які проблеми в їхньому будинку потребують першочергового реагування. Сьогодні в країні заробітна плата громадян не встигає за стрімким зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги. Тому людей передусім цікавить економія.

Будинок на вулиці 8 Березня, 12, що в Луцьку, зведено 1938 року для вищого офіцерського складу радянської армії. Місцеві жителі розповідають, що в роки Другої світової війни тут був німецький штаб. Товсті стіни, висока стеля, просторі кімнати: кажуть, будівлю звели поляки за німецькими технологіями. Тому й не дивно, що вісімдесятилітній будинок на вигляд кращий за сусідню новобудову.
У будинку 16 квартир. У деяких із них встановили індивідуальне опалення, а в решті температура повітря ледь сягає 18 градусів. Попри те, що котельня, яка опалює будинок, розташована поряд, люди скаржаться, що у квартирах холодно.

«На котельню, що на 8 Березня, усі скаржаться. Чому в одному місті за однакового клімату одна котельня палить так, що люди змушені вікна відчиняти, а інша подає температуру, нижчу за норму? При тому всі платять за однаковими тарифами», – дивується лучанка Ольга Фесенко.

Люди навіть пластикові вікна поставили, та ситуацію це не покращило. На загальних зборах жителі вирішили встановити лічильник тепла. Адже тарифи постійно збільшуються, і платити за тепло, що на шляху до будинку обігріває теплотрасу, лучанам не по кишені.

«За консультацією жителі звернулися в Офіс розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», що на Генерала Шухевича, 6. Нам дали вичерпну відповідь на всі питання, розказали, які документи потрібно готувати, – розповідає член правління ОСББ Ольга Фесенко, яка майже 20 років живе в цьому будинку. – Тоді у нас виникла ще одна проблема. Вартість лічильника – майже 70 тис. грн. Будинок маленький, в основному тут живуть пенсіонери, яким важко виділити на лічильник такі гроші. Тому ми знову звернулися в Офіс розвитку кварталу за допомогою».
Працівники Офісу розповіли про міську програму капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки. Згідно з нею, ремонтні роботи відбуваються на умовах співфінансування: 60% залучають з бюджету, решту докладають мешканці. Фонд Ігоря Палиці допоміг жителям профінансувати їхню частку. Хоча людям було непросто виділити кошти з сімейного бюджету, але всі розуміли, що платити лише за реально спожите тепло набагато вигідніше. Ця економія становить від 10 до 30 відсотків.
Мешканці намагаються тримати будинок у належному стані. Власними зусиллями зробили піддашок над під’їздом, щовесни висаджують квіти. Найближчим часом планують замінити вісімдесятилітні вікна в під’їздах.

«У Фонді Ігоря Палиці «Тільки разом» діє проект «Сприяння розвитку ОСББ». Ми намагаємося підтримати мешканців у їхніх починаннях, особливо, коли це стосується енергозбереження та економії коштів», – зазначає Лілія Геніровська, працівник Офісу розвитку кварталу, що на Шухевича, 6.

Сучасними методами енергозбереження цікавляться жителі п’ятиповерхівки, що на Володимирській, 114. ОСББ тут створили півроку тому, тоді й вирішили встановлювати тепловий лічильник.
Лідія Заяць проживає у будинку з часу введення його в експлуатацію – 20 років. Жінка каже, що з теперішніми тарифами пересічному пенсіонеру важко погашати платіжки, які надходять за комунальні послуги. Тому встановлення лічильника – крок до економії. Люди кажуть, що в їхніх помешканнях холодно, інколи доводиться сидіти у верхньому одязі. Вони неодноразово зверталися з цим питанням у котельню. Там температуру підвищували, але лише на кілька днів. Якщо раніше люди змушені були платити згідно із нарахуваннями, то зі встановленням лічильника сплачуватимуть тільки за фактично використане тепло.
«Аналізуючи раптове зростання тарифів, люди підняли питання встановлення лічильника. Хоча в будинку 23 отримувачі субсидій, люди розуміють, що потрібно економити», – каже голова ОСББ Петро Курило.

«До нас звернулася ініціативна група людей, які теоретично були в курсі, що таке ОСББ, але самих етапів його заснування не знали, – пригадує керівник Офісу розвитку кварталу, що на Ковельській, 47а, Олег Кочкін. – Ми провели збори з мешканцями, де розповіли про всі переваги ОСББ, допомогли зібрати потрібні документи, провели навчання. Люди прагнуть економити. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» сприяє їм у цьому».

Проект Фонду «Сприяння розвитку ОСББ» передбачає пакет підтримки для новостворених об’єднань. Зокрема, повну інформаційну та юридичну підтримку і на етапі створення об’єднання, і в процесі господарювання, компенсацію витрат на реєстрацію, участь у школі лідера ОСББ (тренінги, круглі столи та зустрічі з експертами в цій галузі), співфінансування питань ОСББ, які спрямовані на поліпшення стану житлових будинків та прибудинкових територій. Загалом на сьогодні у Луцьку вже зареєстровано та ефективно діє понад 300 ОСББ, із них 105 – за підтримки Фонду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Народна довіра Показати IP 13 Січня 2017 17:05
А дє державна програма єнергозбереження ?
Лучанин до Народна довіра Показати IP 14 Січня 2017 21:01
А державна програма єнергозбереження є лише на папері!
Іван Показати IP 13 Січня 2017 19:35
Курило то той з волиньгаза що калачи ставить в півціни на зиму за сто доларив?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus