USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

У Луцьку з’явилась «кімната-лікар» для особливих діток

22 Лютого 2017 08:00
У Луцькому навчально-реабілітаційному центрі облаштували сенсорну кімнату для реабілітації дітлахів із вадами мови, зору, опорно-рухового апарату, а також із затримкою психічного розвитку.

Про це повідомляє прес-служба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Зі слів директора навчального закладу Лесі Волинець, зараз в установі навчається 282 учні у 21 класі-комплекті. Школярі не лише здобувають знання, а й отримують медичну допомогу та реабілітацію. Для цього в НРЦ є відповідні умови та кваліфіковані педагоги.

«У нашій школі навчання та реабілітація ідуть поряд. У першій половині дня дітки вчаться, а після уроків із ними проводять корекційні заняття дефектологи та логопеди. У нас є групи продовженого дня, дітки займаються лікувальною фізкультурою, ритмікою, розвивають зв’язне мовлення. Діють різні секції та гуртки. Одне слово, наші вихованці отримують усебічний розвиток», – каже Леся Волинець.

Кімната емоційного розвантаження

Для повноцінного навчання та розвитку вихованців НРЦ було потрібне сучасне обладнання. Тому ініціативна група, до якої входять члени батьківського комітету й педагоги, вирішила обладнати у школі сенсорну кімнату.
«У травні 2016 року Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» запропонував нам облаштувати спортивне поле з твердим покриттям. Однак ми попросили, щоб ці кошти перепрофілювали на сенсорну кімнату. Нас почули – на першовересневій лінійці радник голови правління Фонду Олександр Курилюк урочисто вручив сертифікат на 200 тисяч гривень», – розповідає директор НРЦ.

Урочисте відкриття сенсорної кімнати відбулося в лютому. Зі слів завідувачки кімнати, вчителя-дефектолога та олігофренопедагога Ірини Янченко, для особливих діток дуже важливий сенсорний розвиток. Заняття в цій кімнаті ефективно допомагають знімати страхи, долати невротичні стани.

«У кімнаті багато видів різних стимуляторів зору, слуху, нюху, тактильних рецепторів, – каже Ірина Янченко. – Перебування в ній сприяє нормалізації сну, покращенню емоційного стану, зниженню неспокою та агресивності. У діток і дорослих активізується мозкова діяльність, прискорюються відновні процеси, знижується тривожність. Така кімната – неоціненний вклад у розвиток наших дітей».

Усе сенсорне обладнання вироблено в Україні. Зокрема, це сухий басейн, наповнений пластмасовими кульками. Дітки полюбляють у ньому релаксувати. А кульки, крім масажного ефекту, створюють умови для розвитку рухів у просторі.

Стіл для малювання піском застосовують в арт-терапії. Сухий душ навчає сприймати простір. Пуфи-трансформери набувають форми тіла і сприяють емоційному розвантаженню. Панно «Зоряне небо» допомагає покращити зір, світильник з аналогічною назвою – зняти емоційну напругу. Світлодинамічний пристрій пришвидшує розвиток уваги. Ще в кімнаті є колона з бульбашками, соляна лампа, лава-лампа, світильник «Полум’я», пристрій для ароматерапії, іонізатор-очищувач повітря.

Тільки разом можна вкладати у розвиток нового покоління

«Кращої сенсорної кімнати на Волині немає, – відзначила секретар міської ради Юлія Вусенко. – У ній діти зможуть поліпшувати емоційний стан, повноцінно розвиватися. Педагоги втішені, що зможуть покращити якість навчально-виховного процесу. Дякуємо Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Адже з такими ініціативами виходять люди, які вболівають за місто, розуміють відповідальність за лучан. Справді, тільки разом можна вкладати у розвиток нового покоління. Від імені міської ради дякуємо і сподіваємося на подальшу співпрацю».

Олена Мельник – мама десятикласника. За 17 років вона добре засвоїла, що такі дітки потребують психологічної підтримки. Тому й називає такий подарунок Фонду надзвичайним.

«Я очолюю Волинську обласну громадську організацію «Даун-синдром». Чотири роки тому Фонд подарував нам сенсорну кімнату. Ми успішно її використовуємо. Психолог вміло корегує дитячі тривожні чи гіперактивні стани. Діти розуміють: у сенсорній кімнаті можна розслабитися, відпочити, заспокоїтися», – зазначає Олена Мельник.

«Педагоги НРЦ не лише використовують особливі форми роботи з учнями. Вони вкладають у них свою душу, – зазначив заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Орест Маховський. – Їхні старання доречно доповнить сенсорна кімната. Адже для вчителів цієї школи особлива дитина – на чільному місці. Ми теж постійно підтримуємо таких діток. За підтримки Фонду вони відпочивають у дитячому таборі «Артек-Буковель», отримують подарунки на свята, беруть участь у програмах із арт-терапії».

«Облаштування сенсорної кімнати стало результатом співпраці батьків, учителів і Фонду. В Офісі розвитку кварталу зустрічалися батьки, дирекція НРЦ та підрядник. Обговорювали пропозиції, радилися, які елементи краще придбати. Спільно підібрали обладнання, склали кошторис для ремонтних робіт. І от бачимо результат», – відзначила керівник Офісу розвитку кварталу, що на вулиці Кондзелевича, Олена Оліфірович.

На прикладі облаштування сенсорної кімнати бачимо, що Фонд не лише підтримує лікування та реабілітацію дітей. А ще й стимулює ініціативних людей, які прагнуть розвитку, опановують нове, пропонують ідеї та реальні шляхи їх утілення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus