USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Аби лучани не стали дітьми колонії. ФОТО

9 Червня 2013 08:30
Прес-конференція з відомим українським письменником-сатириком Олегом Чорногузом відбулася напередодні прем’єри трагікомедії «За десять відсотків» у суботу, 9 червня.

Олег Чорногуз - автор першого українського сатиричного роману «Аристократ» із Вапнярки», лауреат багатьох літературних премій, його твори перекладені 22 мовами. Митцеві доводилось навчатися у Чернівецькому військовому училищі, Київському університеті імені Шевченка, пропрацювати понад 20 років у журналі «Перець» - від фейлетоніста до головного редактора.

Під час прес-коференції письменник говорив не лише про свої твори, але й про захист української мови та письменників у політиці.

Олег Чорногуз розповів, що майже щороку видає романи, проте вперше відвідає прем’єру за власним твором. Трагікомедію за п’єсою «За десять відсотків, або Брат Васі» лучани змогли побачити у виконанні театру-студії «Гармидер».

Найкращою рецензією у житті письменник вважає фігурки 12 героїв своїх романів «Аристократ» із Вапнярки» та «Претенденти на папаху», які виліпили у Ялті з теракоти.

«Потрібно, щоб образ літературного героя добре запам’ятовувався читачеві. Я ліпив образи, і кожен письменник повинен ліпити образи. Згадайте, є ціла галерея незабутніх гоголівських героїв», - зазначив письменник.



Про суржик та рабський дух

Щодо ситуації з українською мовою на телебаченні, автор навів приклад з життя: «Одного разу мені зателефонував знайомий та попросив, щоб моя онучка, яка говорить гарною українською мовою, прочитала на телебаченні вірш. Виявилось, що телевізійники не змогли знайти дівчинку, яка прочитала б поезію без російського акценту, а це був Перший національний телеканал».

На його думку, потрібно українізувати російськомовних ведучих та подолати рабський дух, який змушує українців переходити на чужу мову у спілкуванні.

«Колишній спікер з перших двох слів по-рабськи переходить на мову Шустера та Кисельова. Але ж потрібно українізувати того ж Шустера, який володіє англійською та італійською, але зневажає українську. Можновладці повинні бути зразком, але сам Президент, який є гарантом конституції, виїжджаючи за межі Києва виступає «регіональною» мовою», - розповів Олег Чорногуз.

Письменник розповів, що коли навчався «на генерала», писав інтернаціонально, а згодом Василь Юхимович пояснив йому, що він не Аістов, а Чорногуз, після чого митець почав вдосконалювати мову.

«Коли я писав листа мамі, я свідомо переходив на суржик, щоб знизитись до її рівня. А сьогодні мені кажуть: Ви - перший в українській літературі, хто пише гумор не суржиком, перший творите гумор, як французи та англійці. Потрібно підняти тітку Одарку чи тітку Параску до належного рівня, а не уподібнюватися до них, думаючи, що будемо ближче до народу», - вважає сатирик.



Про письменників-політиків та посмішку, що об’єднує нації

Верховну раду письменник назвав аморальним явищем. Він вважає, що письменникам варто йти в політику, але це проблематично через брак коштів: «Під час першого скликання Верховної ради моральних авторитетів обирав народ, а сьогодні обирають грошові мішки. Попередні скликання перетворили кандидатів у депутати на святих Миколаїв, які роздають подарунки виборцям. Що може подарувати письменник? Я можу подарувати лише книги, які, на жаль, сьогодні нікому не потрібні»

Сатирик зазначив, що не підтримує крайнощі, які межують з провокацією, та радикалізм. На його думку, потрібно завойовувати прихильність, а не відштовхувати, потрібно об’єднувати.

«Джузеппе Гарібальді, будучи моряком, приїхав до Одеси та запитав одеситів: що вас усіх об’єднує - росіян, євреїв та інші нації? Йому відповіли: посмішка. Цій людині у 1848 році практично вдалося об’єднати роздроблену Італію. Ми тільки чекаємо свого Гарібальді», - розповів митець.

Після прес-конференції присутні мали можливість придбати книги Олега Чорногуза, кошти від продажу яких підуть на лікування журналіста Ігоря Чуба, у якого виявили пухлину мозку. Таким чином автор прагне допомогти колезі.



Побажання лучанам письменник поєднав з назвами своїх творів: «Ось мій роман «Примхи долі» - бажаю, щоб доля посміхнулася лучанам. У мене є книга «Діти колонії», тому побажаю, щоб ви ніколи не стали дітьми колонії, а були господарями на своїй землі. По-третє, «Трикутник» - книга про емігрантів, і я не хотів би, щоб українці залишали Україну і поневірялися в трикутнику між Венесуелою, США та батьківщиною. Хотілося б, щоб вони були господарями на власній землі і принципово відстоювали свої позиції».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Кук Показати IP 9 Червня 2013 10:53
Гарно пише. А "Аристократ з Вапнярки" просто клас. Придбав "Примхи долі" сподіваюся на цікаву зустріч з новими героями автора.
лучанка Показати IP 9 Червня 2013 11:29
Дякуємо Олегу Чорногузу за його творчіть,за побажання лучанам,за патріотизм,за допомогу збору коштів на лікування журналіста Ігоря Чуба.Хай Вам щастить.
Александр Показати IP 9 Червня 2013 12:22
Отношение автора к матери заслуживает уважения.
Александр до Александр Показати IP 9 Червня 2013 12:27
Жаль нет моей сегодняшней оппонентки подискутировать, счастлива ли была бы мать, читающая интервью своего любящего сына.
ех! Показати IP 9 Червня 2013 13:38
Яка граціозна пані на фото!
Брат Вася Показати IP 11 Червня 2013 11:41
Шкода, що емоційний дописувач "Ех" побачив тільки "граціозну даму. На сайтах "Порнографія" там взагалі думати не треба. Інтелект відсутній навіть якщо він є. Там йде ще емоційніша перенапруга, і, звичайно, не від розуму. З привітом брат Вася.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus