USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Будинок Лесі Українки може зруйнуватися уже за рік

26 Жовтня 2012 16:38
Будинок, де жила Леся Українка може завалитися через півроку-рік. Такі невтішні прогнози дають фахівці, зважаючи на руйнування несучої стіни пам’ятки архітектури.

Про це повідомляє IA ZIK.

Після обстеження Державної архітектурної пам’ятки, що розташована на вулиці Драгоманова, 28, експерти виявили випадки руйнування будівлі. Так, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський розповів, що на стінах і стелі лівого крила приміщення - великі тріщини. Також він зауважив, що несуча стіна першого поверху повністю просякнута вологою і осідає по всій своїй довжині, чим спричиняє руйнування будівлі. Підвал будинку підтоплюють дощі, а його стіни покриті грибком та цвіллю.

Нагадаємо, що будинок на Драгоманова, 28 є архітектурною пам’яткою, де з 1890 по 1891 роки проживала родина Косачів. Наразі в приміщенні функціонує музей Лесі Українки, проводяться мистецькі виставки, а також тут розташувалася дирекція Державного історико-культурного заповідника.

Очільник волинських археологів наголосив на тому, що значну частину проблем будівлі спричинило її місце розташування. Раніше тут проходив оборонний рів, який згодом засипали, але він зберіг свою здатність конденсувати ґрунтові води.

Фахівець запевняє, якщо зайти всередину будівлі, то можна побачити, що несучої стіни вже майже немає, як і, власне, опор. По несучій стіні проходять різні комунікації – труби, електромережі – які вже окислилися і роз’їдають її.

Ще однією проблемою, за словами Златогорського, для будівлі є те, що навколо неї ведеться активна забудова, яка теж шкодить архітектурній пам’ятці.

«Ми можемо втратити цей будинок, який пов’язаний з родиною Косачів. Це питання не років. Будинок може завалитися вже через півроку-рік», – додає експерт.

Варто зауважити, що працівники Державного історико-культурного заповідника у Луцьку надіслали звернення до Волинської облдержадміністрації з проханням створити комісію для більш детального обстеження будівлі. Окрім того, комісія має надати рекомендації стосовно проведення невідкладних робіт зі збереження архітектурної пам’ятки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Z Показати IP 26 Жовтня 2012 16:49
Не смішіть:"Функціонує музей Лесі Українки", та "Лесина кімната" вічно під замком, як при старому директору було так і при новому. Відкриють для показухи, тобто для "мистецької виставки" для певного кола осіб і знов під замок. Недавно діти п"ятикласники з вчителькою хотіли відвідати той "музей", то не дозволили, сказали замовляйте екскурсію, а чому власне не можна просто за вхідні квитки заплатити, яка там екскурсія по тій кімнатці і хто там такий спеціаліст по творчості Лесі Укранки, що може повідомити, щось нове і цікаве?
Тільки Я Показати IP 27 Жовтня 2012 11:49
""навколо неї ведеться активна забудова, яка теж шкодить архітектурній пам’ятці."" Я чомусь думаю що це саме архітектурна пам'ятка комусь заважає... Невже неможливо виділити кошти так зробити хоч якийсь ремон для збереження? Здається, що хтось просто чекає коли воно обвалиться, бля того щоб побудувати на його місці якесь чергове житлово-офісне приміщення...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus