USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи приберуть комуністичні символи з луцького меморіалу?

22 Жовтня 2014 16:15
Демонтувати меморіальні плити та символи тоталітарного режиму на меморіальному комплексі «Вічна слава», що у Луцьку, пропонують у міській раді.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 22 жовтня. Ініціаторами колективної пропозиції щодо демонтажу окремих елементів меморіалу виступили члени Братства ОУН-УПА, організації політв’язнів та репресованих, Ліги українських письменників, ГО «Пам'ять Волині», Асоціація Козацьких Стрілецьких Братств України. Розміщення радянської символіки на меморіальному комплексі вони називають не інакше, як «наругою над свідомістю волинян».
«На території у 0,7 гектарів землі розміщені бетонні плити вічної пам’яті з іменами партійних керівників та бійців НКВС (КГБ), які проводили насильницьку мобілізацію, вбивали вояків УПА та знищували їхні тіла, здійснювали розкуркулення, вантажили у товарні ешелони мирне населення та відправляли в Сибір. Вони були знищені воякам УПА за терор протягом 1944-1956 років», - йдеться у зверненні.
На думку представника від вищезгаданих організацій, який виступив доповідачем з пікантного питання, не може бути у сьогоденні меморіалу слави, який увіковічнює усе спричинене тоталітарним режимом горе.

«Не можна шанувати славу, якої не може бути. Це - злочин проти людства. На меморіалі – плити, що символізують енкавидистів, які загинули від рук наших же хлопців. Наприклад, кат Федоришин, який вбив мого брата, помер в Шацьку аж в 92 роки, там його і поховали. Тобто, на цій території немає справжніх могил, це лише символічні плити. Вони символізують тих людей, які робили терор на Волині», - зазначив він.
Вислухавши доповідь, депутат Луцькради Богдан Шиба запропонував внести питання до реєстру, та попросити у Міністерства культури згоди на реконструкцію й демонтаж окремих елементів меморіалу відповідно до указу Президента про демонтаж комуністичних символів та пам’яток тоталітаризму.
«В мене 11 років тому помер батько, і що мені тепер викидати його нагороди та ордени у вбиральню? Я не буду цього робити. У той час людина також проливала кров, захищаючи свою країну, і території України також. Захищаючи імперію, вони захищали і свою частку, рідних та близьких. Такі були часи. Якщо на меморіалі слави й є якийсь орден, його можна залишити, як символ героїв того часу. Серед них можуть бути прізвища справжніх патріотів України, і що, їх також здирати?», - зауважив депутат Луцької міської ради Анатолій Бірюков.
Однак, він зазначив, що повністю погоджується із демонтажем комуністичної символіки.

На це Богдан Шиба відповів, що прізвища тих людей, які воювали в Червоній армії чи в партизанських загонах – на стеллі. А ось імена «стрілків» та «енкаведистів» - саме на плитах, де немає імені жодного із рядових солдатів.

Утім, перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук наголосив, що меморіальний комплекс варто переіменувати, бо «Вічна Слава» - недоцільна та застаріла назва.

«Я дуже й дуже сумніваюсь, що під плитами на меморіалі нічого немає. Там може бути й прах. І навіть прах «енкаведиста» треба по-християнськи перенести й захоронити на цвинтарі. У них можуть бути родичі й близькі. Не можна геть усе позбивати й позривати. Хтось прийде до пам’ятника афганцям, хтось - чорнобильцям, хтось до Небесної Сотні. Варто досконало вивчити ситуацію. Просто так усе трощити і ламати, це - неправильно. На чому ми будемо виховувати внуків?», - звернувся посадовець до членів профільної комісії.
Також він наголосив, що цілком можливо, що людина, похована під плитами, не вчинила жодного злочину проти України, то для чого ж тоді переносити її прах?

«Серед тих, хто працював в органах, теж були люди, яких система змусила там працювати, бо іншого вибору у них не було. Якщо партійний керівник трощив склади та палив церкви – то це одна справа, а якщо не чинив злочину проти України – зовсім інша», - мудро продовжив Святослав Кравчук.

Тоді Богдан Шиба запропонував написати звернення до Міністерства культури, аби те надало дозвіл на реконструкцію меморіального комплексу, а вже у Міністерстві створять комісію, яка й перевірить, що підлягає демонтажу, а що - ні.

Більшість обранців громади з такою думкою погодились.
Нагадаємо, раніше питання щодо реконструкції та перейменування меморіального комплексу в Луцьку, а також усунення зображень тоталітарних вождів та написів часів тоталітарного режиму з пам’ятників на Волині, розмовляли у Волиньраді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
свідомий Показати IP 22 Жовтня 2014 16:20
Але,що змінилося з цих часів.А що зараз не примусова мобілізація.Коо мобілізують на донбаську війну дітей простолюду, Вони гинуть за що? А чого не йдуть всі? Чого? Ні одного чиновника не пішов туди син і він сам також.Подивіться,які ситі фейси,як страдають на фоні війни, і страждань нас простих людей.
Ти не до свідомий Показати IP 22 Жовтня 2014 19:23
Пішов і не один - і не один зараз там, і не один уже не повернеться. Ти або надто далекий від сьогодення, або просто тупий ватний троль. Це такий обов"язок - Батьківщину захищати, але для таких як ти - то пусті слова.
Дід Панас до свідомий Показати IP 22 Жовтня 2014 21:08
Не знаю, не знаю, сини Сталіна воювали, за спинами батьків не ховались. Один навіть в полоні загинув, і обміняти німці пропонували та Сталін не погодився. От вам і різниця
Всезнайко Показати IP 22 Жовтня 2014 16:23
Я вам приберу,
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2014 16:53
А скільки грошей з міського, "постійно дірявого" бюджету піде на цю ідею-фікс?
лучани Показати IP 22 Жовтня 2014 17:13
Потрібно перенести меморіал в Гараджу на кладовище. Нехай ветерани КГБ туда ходять поклонятися.
Дід Панас до лучани Показати IP 22 Жовтня 2014 21:09
З часом і приберуть, тілки не через ваші уподобання, а тому що земелька там ой і дорога, продадуть кому треба. А ви і далі будете "радіти"
Томик Показати IP 22 Жовтня 2014 17:20
Вас народ тогда так убирет, и в гаражджу и на вышков, везде где места будут. Мы вас вандалов-запроданцев быстро образумим
бандід до Томик Показати IP 22 Жовтня 2014 18:33
Юрунду нєсьош, комік. А насправді об'єм робіт дуже широкий. Найперше українку треба буде задом до цетнрального входу повернути, щоб рука з лавровою гілкою була зорієнтована не на північний схід до клятих москалів, а на південний захід, до наших братів-націоналістів. І добре було б піднімати такі "дорогі" питання не за день до виборів, а через два дні після них. Почекаємо?
дідо Показати IP 22 Жовтня 2014 18:27
Це комуняки вандали,які знищили єврейський цвинтар бульдозером,щоб побудувати меморіал.
Дід Панас до дідо Показати IP 22 Жовтня 2014 21:10
Знесіть і поставте його назад, поклоняйтесь єврейскій момоні, все одно ви їм служите, подивіться хто на чолі держави.
Дід Панас до дідо Показати IP 22 Жовтня 2014 21:11
А взагалі, кожне кладовище з часом зносять.
сірий вовк Показати IP 22 Жовтня 2014 18:35
Шиба і іже з Вами! Невже вам нічого робити в такий важкий час, крім знову і знову розділяти і роздирвти і так розділене і роздерте суспільство, настроювати людей одне проти одного. Багато моїх однолітків були в комсомолі, займали активну життєву позицію, будували БАМ і лінії метро, газопроводи і мости. Ми щиро вірили в краще майбутнє, не крали і не вбивали. То, можливо, тепер нас потрібно всіх люструвати, закатувати за це? Ви підла і підступна людина, Шиба, тому, що ви відмовились від свого минулого, паплюжите цілий пласт нашої історії, її людей. Хамелеонами такі звуться, як ви.
віра до сірий вовк Показати IP 22 Жовтня 2014 18:56
Вас не треба катувати, навіщо! Просто до ваших тупих голов мае дійти, що совецкий час закінчився, його вже не буде, як не буде вашоі молодості, так йде життя... І мае бути переоцінка цінностей, поступ вперед, не можна топтатися на місці і оглядатися назад.
Дід Панас до віра Показати IP 22 Жовтня 2014 21:12
Помиляєтесь. Соціалізм повертається, он і в Європі він вже крокує попереду.
Надія до Віри до віра Показати IP 23 Жовтня 2014 08:44
Вы хотите переоценить жизнь людей, поколение, которое строило заводы, дома в Луцке в 70-80 годах? Кто вам дал право?Не судите да не судимы будете. Что построила власть Ющенко,Тимошенко? Только разрушают. А что касается истории- помню в 60-70 годах по радио и телевизору рассказывали о судах над бывшими карателями на территории Волыни. Или ошибаюсь?. Отец рассказал, что его дядю убили бандеровцы, а он родом из глухого полесского села, где электрика появилась в конце 60-х годов. Внимательно учите историю, у вас оккупация мозгов нынешней пропагандой. Все, что происходит сейчас противоречит Божьим заповедям.
вірі Показати IP 22 Жовтня 2014 19:01
Якщо ви вірите в те, що обдирати символи з меморіальних плит означає поступ вперед, то більше питань до вас немає.
Не до вірі Показати IP 22 Жовтня 2014 19:30
З першого погляду - кощунство. Проте, це є відновлення історичної справедливості. Повірте, подвиг солдат, що боролися з фашизмом не буде забутий. Але, на жаль, не усі знають історію наших земляків - не всі знають про КГБшні злочини проти людяності, проти українського народу. Я знаю - моя бабця в Сибіру в тратила здоров'я, а згодом, через це ще й життя. Це може бути сюрпризом - але далеко не все, що більшість вчила на уроках сучасної історії - правда.
Анонім до Не Показати IP 23 Жовтня 2014 00:41
Брехня .
до не до вірні Показати IP 22 Жовтня 2014 19:52
З подвигом солдатів, які боролися з фашизмом, буде те саме, що в Латвії.
жора Показати IP 22 Жовтня 2014 20:26
це все придумали ті ж самі бивші комунякі тільки тепер вони вже патріоти і косять під упа, а коли зміниться влада то будуть косити під комуняк і валити памятникі бандері. воно що їм на голові стоїть.
Анонім до жора Показати IP 23 Жовтня 2014 05:27
Вот именно!
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2014 22:13
А економіку коли будете розвивати??? Та достала ваша така робота перейменовувати, прибирати комуністичні лозунги і т.д. Це робочі місця не створює. Що ж коїться у головах людей...
33 квартал Показати IP 24 Жовтня 2014 02:03
В городе других проблем нет,только эта,я просто в шоке.Лучше занимались трудоустройством молодежи,думали,как им создать рабочие места!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus