USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк буденний: вулиця Кафедральна. ФОТОРЕПОРТАЖ

3 Вересня 2013 18:00
Вулиця Кафедральна — одна з основних вулиць історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Разом з тим, це - одна із найстаріших вулиць міста.

А тепер - трішки історії

З історичних джерел відомо, що безпосередньо Луцьк виник на острові – саме там, де пізніше був збудований замок, який стоїть і понині.




Відповідно, сітка основних міських вулиць починала формуватися ще здавна і протягом історії майже не змінювалася. Так, враховуючи те, що із відступом води територія міста-острова збільшувалася на захід, то вулиця, що лягла в основу теперішньої Кафедральної, була чи не першою міською вулицею.



За часів князя Вітовта Кафедральна мала чи не найважливіше значення: вона була основною в Окольному замку. На ній в далекому Середньовіччі, окрім католицької кафедри Святої Трійці, двох православних церков Святої Катерини та Святого Петра, існувала вежа для допиту злочинців, а перед самим мостом до Верхнього замку — майдан страт.

ЧИТАТИ ЩЕ: МИ ЦЕ БАЧИЛИ - ЯК КАТУВАЛИ ГРІШНИКІВ У СЕРЕДНЬОВІЧЧІ. ФОТО

Найдавніша відома назва вулиці — Замкова — походить із XVII століття. Замкова вулиця містила в собі також напівкруглу внутрішню вулицю Окольного замку, паралельну із трасою оборонних замкових стін.

Мури Окольного замку. Відновлені під час робіт у 2009 році.



Старий міст перед замком. Збудований у 1780-х роках.



У цій частині розташовувався палац Альбрехта Станіслава Радзивілла, який він віддав у 1624 році ордену Святої Бригітти, перероблений ними у монастир та костел.

Монастир бригідок з вулиці Кафедральної. Перебудований із палацу Альбрехта Радзивілла після 1624 року.



В першій половині XVII століття на Замковій був збудований комплекс єзуїтів, який складався із колегіуму та костелу Святих Петра і Павла.

Колегіум єзуїтів, збудований у XVII столітті.

Костел Петра і Павла, збудований у 1616 році.





У 1639 році край вулиці за підтримки луцького каноніка Балтазара Тишки збудували монастир ордену боніфратрів із костелом Марії Магдалини. Тоді ж православні церкви Святої Катерини, Святого Петра та Святого Миколая перестали існувати у зв'язку з пожежами. Монастир боніфратів згорів у 1781 році. У XVIII столітті західна частина теперішньої вулиці починалася від єзуїтського костелу і завершувалася на Кінному ринку поряд із кармелітським костелом. Вона називалася Поперечною. В першій половині XVIII століття в колишніх кафедральних спорудах розмістився монастир шариток.

Монастир шариток. Кам'яниця XV—XVIII столітя.



На західній частині вулиці костел кармелітів згорів і на його місці у 1905 році розпочато будівництво лютеранської кірхи (на фото).



Наприкінці XIX століття вся вулиця уже носила назву Кафедральної.

У 1920—1941 роках вулицю розділяли на кілька менших вулиць, які носили назви: Кармелітська, Кафедральна, Бригідок.

Після Другої світової вулиця носила назву Крупської. У 1990-х вулиці відновили одну з колишніх назв. Тепер вона знову Кафедральна.

Вулиця починається від В'їзної вежі замку Любарта, перетинає вулиці Данила Братковського, Драгоманова, Данила Галицького та впирається у Караїмську, на перетині з якою розташована Лютеранська кірха.

В'їзна вежа Луцького замку



До сьогодення уздовж цієї давньої вулиці збереглись пам’ятки архітектури національного значення, зокрема тут можна побачити найстаріші кам'яниці Луцька XVI століття — будинок Фальчевського (Пузини) та кафедральну споруду костелу Святої Трійці, де зараз розташовується єпархіальне управління римо-католицької церкви у Луцьку.

Будинок Фальчевського (Пузини). Одна з найстаріших кам'яниць Луцька, збудована у 1545-1546 роках. Згодом перебудована.



Єпархіальне управління римо-католицької церкви у Луцьку



Крім того, на вулиці розташована ботанічна пам'ятка природи «Лесин ясен».



Також на вулиці встановлено пам'ятні знаки. Зокрема, розстріляним в'язням Луцької в'язниці та загиблим лучанам під час німецьких бомбардувань міста у 1944 році





Поряд костелом Святих Петра та Павла, розташований Волинський технікум Національного університету харчових технологій (на фото)



На дорогах вулиці Кафедральної повсюди - бруківка



А ще на Кафедральній є затишні скверики, а маленькі будиночки потопають у квітах.








ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬК БУДЕННИЙ: ВУЛИЦЯ КРИЛОВА. ФОТО

Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
вітя Показати IP 3 Вересня 2013 20:50
і доречі ніякого заповідника "Старий Луцьк" не існує в природі, шановні журналісти вивчіть хоча б його назву
Misteria до вітя Показати IP 3 Вересня 2013 22:53
Та ні, ніби так воно називається, навіть на офіційному сайті пише http://lutckzam.do.am/
Соломія до Misteria Показати IP 3 Вересня 2013 22:57
Аж цікаво стало. Вже думала накинутись на Вікторію, але "загуглила" і ось що знайшла http://volyn-museum.at.ua/index/luckij_istoriko_kulturnij_zapovidnik_starij_luck/0-49 таки "старий Луцьк" існує
думаючому віті Показати IP 3 Вересня 2013 22:23
відцепіться христопродавці від людей що роблять добру справу адже в містян знань про історію міста катма.чудова рубрика.дякую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus