USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На цвинтарі в Гаразджі знайшли могили-макети. ФОТО

18 Жовтня 2011 09:08
На луцькому міському кладовищі у селі Гаразджа бронювали місця під могили за тисячі гривень ще живим людям, а до часу їхньої смерті на купленій території встановлювали чужі хрести, вінки та скорботні стрічки.
У прокуратурі Волинської області 18 жовтня розповіли, що точної кількості так званих могил-макетів, які є на кладовищі, не знають. Поки що знайшли лише п’ять, однак правоохоронці переконані: «ям-пустишок» куди більше.

«На цей час у нас кілька так званих могил-макетів виявлено на кладовищі. Проблема є в тому, що їх кількість не та, інформацією про яку ми володіємо зараз, – їх там значно більше. В принципі, ми знаємо, що їх більше. Але їх не можна ідентифікувати до конкретних людей. Тобто є місце, а кому воно належить – точно встановити не можна», - зазначив начальник відділу нагляду за виконанням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції та досудового слідства прокуратури області Володимир Заплотинський.

У прокуратурі сподіваються, що люди задумаються і будуть звертатися до правоохоронних органів із повідомленнями про те, що відносно них вчинили такі неправомірні дії з продажем місць чи вимаганням оплати.
Звертатися просять за телефонами 102 чи (0332) 77-10-10.
Живим людям – свіжі могили
Схема злочинних дій, за попередньою версією органів прокуратури, була така: гроші нібито отримували директор комунального підприємства «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Олександр Вікторов та майстер цього ж підприємства за те, що домовлялися чи виділяли місця під поховання.

«Зрозуміло, що на той момент , коли питання вирішували, людина ще не була померлою. Просто кажучи, бронювали місця. Для того аби вона (бронь, - ВН) трималася – вносилися умовні позначення в схему кладовища і робився макет могили», - каже Заплотинський.
Макет виглядав, як справжня могила, ніби там вже відбулося поховання.

Заплотинський розповідає, що було дві схеми: одні бронювали місця для себе, інші біля могил родичів. Обвинувачуваним інкримінують злочин групою осіб за попередньою змовою.
Казали шукати хрести на смітниках
Один з землекопів кладовища показав декілька місць, де встановлені такі макети. Зокрема, на секторах 5, 124 та 27.
«Майстериця була тут з якоюсь жінкою минулого літа. Сказала знайти хрести, а їх тут у нас он скільки на смітниках валяється. Сказав вкопати. Вінки ж жінка сама принесла. Моє діло маленьке – сказали копати, а не то звільню тебе», - говорить землекоп.

На наступну ділянку, каже працівник цвинтаря, приходив уже чоловік років 55-ти. Він «замовив» подвійну могилу. Схема та ж сама – знайти хрести, а оформлення вже роблять замовники самотужки. На хрестах табличок немає. Та й ями копати не довелося – робили просто невеликі насипи землі.

«Очевидно, що буде підніматися про подальшу долю тих могил-макетів. Але ми розуміємо, що за кожною з таких могил, щодо тих осіб, які зверталися, вчинила неправим орні дії зазначеними вище особами», - каже працівник прокуратури.
Директор цвинтаря від пояснень відмовляється
Нині ж проти Олександра Вікторова порушена кримінальна справа. Декілька днів він перебував у розшуку. Проте згодом повідомив, що не знав, що його розшукують правоохоронні органи. Після того він з’явився з адвокатом до слідчого прокуратури.
Вікторова затримали і доставили до суду, аби з’ясувати міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Суд продовжив термін затримання до 10 діб.
Від будь-яких пояснень від відмовився. Факти щодо сум, які ймовірно брали обвинувачувані встановлюються. За попередніми даними вони коливалися від 1000 гривень до 1300 доларів. Інформація про схему надійшла від громадян, у яких вимагали гроші за описані послуги броні могил. Якщо вину доведуть – обвинувачуваному світить до 10 років позбавлення волі.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
гробокопач Показати IP 18 Жовтня 2011 09:43
А як же так? Тато сказав, що Вітя ні в чому не винен? А Вітя - мародер! Ще на Волині такого не було.
Лучанин до гробокопач Показати IP 18 Жовтня 2011 11:13
Не розумію в чому проблема. Просто треба встановити тарифи на ділянку землі на кладовищі і все. Якщо купують родичі померлого або, наприклад, дружина хоче бути похована біля свого чоловіка - одна ціна, хтось хоче собі наперід місце - можна трохи більше взяти. От і все. Ми багато чого в житті не побачимо, не почуємо і не переживемо, але кожний з нас помре. Пам"ятаймо про вічність.
Лучанка Показати IP 18 Жовтня 2011 09:54
От що робить з людьми "Особиста справа" на канлі 1+1, там надивляться і давай вже наших перевіряти,що як і до чого! Побільше б таких передач, а то й далі б собі сиділи і в "носі колупалися"!... Ос-ки такого особливого вони нічого ще не зробили..., треба треба братися за сильніше, за це також-це порушення страшні,але в нашій країні вони на кожному кроці!!!
Луцький Показати IP 18 Жовтня 2011 09:59
Свобода не просто ТУШКИ в їх рядах ШАХРАЇ та ЗДИРНИКИ. Завжди так, найкрепше кричить ловіть злодія сам ЗЛОДІЙ.
Лучанин Показати IP 18 Жовтня 2011 10:08
Я в шоці з людей!!!!!!!!! те життя і так коротке, а вже ховають себе навипередки, ПОДУРІЛИ!!!!!!!
kandey Показати IP 18 Жовтня 2011 10:15
А тут бы еще по "бесхозам" разобрались - множество могил, за которыми годами никто не ухаживает. Наверняка, и такие загонялись за немалые деньги.
Киця Показати IP 18 Жовтня 2011 10:22
А у чому взагалі проблема? Ну, хоче хтось місце про запас, то хай має. Це ж поширена практика не лише у нашій країні. Моя бабуся хотіла, щоб її поховали біля діда і зайняла місце (не у Луцьку тільки). А як труну купують чи костюм, щоб був, то це теж ненормально? У чому кримінал? Що податки не заплатили? Цілком надумана проблема для відволікання уваги від важливіших справ.
Пупо Показати IP 18 Жовтня 2011 10:31
Згадайте, хто поставив Вікторова на посаду і чому? І стане все зрозуміло куди ниточки ведуть.
))) Показати IP 18 Жовтня 2011 10:43
на Западе обычная, нормальная практика. Правда, у них это не через ж...у делается, а официально покупаются места для могил. Очень дорогая земля на кладбищах. но мы, как всегда, великолепны.
Maxx Показати IP 18 Жовтня 2011 11:48
І ще Вітів буде доводити з піною у рота, що це політичні переслідування? Та його теж не завадило-б залучити, за шовіністсько-фашистські висловлювання! Звичайно - коли одного з спонсорів Свободи в області притиснули - то це політика ... Так і потрібно на чисту воду виводити! Ще й під Вітіва "копнути", там напевно теж можна знайти багато цікавого, якщо одне місце дверима притиснути! :)
лучани Показати IP 18 Жовтня 2011 11:54
яке занедбане кладовище-і який вгодований директор.може менше жерти треба- а більше дбати про благоустрій на цвинтарі.
Я з луцька Показати IP 18 Жовтня 2011 12:51
Це взагалі нелюд якийсь, нічого святого немає, щей батько рот відкриває на захист, мовчав би, що виховав такого чорта. Одне діло офіційно гроші брати за такі послуги, а друге собі карман набивати людською бідою та щей кому - депутату.
Киця до Я з луцька Показати IP 18 Жовтня 2011 19:50
Чому ж бідою? Люди завчасно думають про майбутнє, турбуються, щоб лежати у хорошому місці. А ви біда. Тим, хто платить, немає різниці, кому платити (державі чи на лапу). А до простого люду ті гроші байдуже не дійдуть.
лучанин Показати IP 18 Жовтня 2011 13:00
невже ви не розумієте, що прибуткове місце знадобилося комусь із владців. А місця продаватимуть тільки у рази дорожче. крім того, на одній із фоток стоїть стара могила, за якою ніхто не доглядає. на ній поставили хреста люди, котрі приходять на сусідні могили і поклали квіти. Наразі ж і їхню турботу видають за злодіяння Вікторова. Я знаю точно, що це не він, бо поруч могила моїх рідних і ми завжди доглядаємо за покинутими могилами
ОТО вчудив Показати IP 18 Жовтня 2011 14:42
називати цвинтар прибутковим місцем може тільки хронічно хвора людина - до чого скотилися деякі істоти
неуловимые мстители Показати IP 18 Жовтня 2011 15:02
...а вдоль дорогие мертвые с косами стоят и тишина...Савелий Крамаров лично месье Викторову.
Бхагаван Раджниш Ошо Показати IP 18 Жовтня 2011 15:13
Капитулируйте перед смертью. Вы умрёте, пора это признать и не нужно будет бояться смерти. Капитулируйте перед миром. Не боритесь с его низкими качествами: хамством, грызнёй, беспределом, разгулом, нарушением кажущимися вам объективных законов. Всё это мир, и если пространство допускает это, то что можете вы? Сдайтесь, борьба с миром за отстаивание своего субъективизма всегда разрушительна только для вас.
Фридріх Ніцше Показати IP 18 Жовтня 2011 20:04
Рабство - ознака нікчемності! Можна відступити, сказати що ти програв і померти, але боротися навіть тоді, коли не видно надії - це справа гідна надлюдини. Раб не мав права народжуватися, його життя - порожнє і не заслуговує на увагу.
Центнер Показати IP 19 Жовтня 2011 10:50
Якщо по правді, то ці схеми вибудував колись ще Наконечний. і не вина Вікторова в тому, що не встиг вчасно їх виявити і прикрити. а тепер усе "повішають" на нього...
я все знаю) до Центнер Показати IP 25 Жовтня 2011 15:59
"..в тому, що не встиг вчасно їх виявити і прикрити.." його в цьому і не звинувачують, йому інкримінують вимагання хабара, а ти про якісь схеми чешеш))
777 Показати IP 19 Жовтня 2011 12:35
Правильно - Цетнар,а не Цетнер.
1 Показати IP 19 Жовтня 2011 17:47
не вина Вікторова в тому, що не встиг вчасно їх виявити і прикрити.ото видав перл-не тільки не прикрив а продовжив і розвинув ці схеми .
Викторов Показати IP 19 Жовтня 2011 21:55
"невиноватая я!"
я все знаю) до Викторов Показати IP 25 Жовтня 2011 15:56
ага) то все міліція з прокуратурою підстроїли))
Ніна Показати IP 20 Жовтня 2011 00:40
Ну не знаю. Моя мама має цілком зрозуміле бажання бути похованою коло тата. Звернулася до їхньої контори - і питання було вирішене, причому безплатно. Подвійний пам"ятник вже встановлений. Але мене зацікавило наступне. В 1996 році ми поховали бабусю. Впродовж 15 років доглядаємо її могилу в Гараджі. Поруч був пустир. Правнуки завжди орієнтувалися на нього, коли шукали могилу. Тепер пустиря немає - там "блатний" мікрорайон могил. Жодної занедбаної, жодного дешевого пам"ятника... Знаю ще один такий "мікрорайон" міського кладовища - був пустир, а тепер шикарні пам"ятники... Очевидно, що в придбання місця вічного спокою вкладено кошти, саме тому могили "суперові", якщо можна так висловитися - жодного бур"яну, "запавшої" могили чи навіть вигорівшої штучної квітки...
Ніна до Ніна Показати IP 20 Жовтня 2011 00:51
О, забула суттєве уточнення. Могила тата - не на центральній алеї кладовища, а в більш "демократичному" секторі. Навіть поруч, як водиться, кілька занедбаних поховань з бур"янами на людський зріст...
Ніна Показати IP 20 Жовтня 2011 00:47
А взагалі-то мене обурює відсутність нумерації кварталів захоронень. Наприклад, я не можу втрапити сама на могилу далекої родички, а тільки разом з її сином. Немає жодного орієнтиру - це район водонапірної башти, а точніше мені розповісти не можуть. Ну нехай я лучанка. Але ж могили родичів можуть відвідувати громадяни з зарубіжжя - Росія, Італія... Час їхнього перебування на Волині обмежений, і візит на могили близьких вони мусять узгоджувати з лучанами, яким відоме місце поховання мами, тата... Де нумерація кварталів кладовища в Гараджі?!
))) Показати IP 25 Жовтня 2011 15:35
Вітя спонсорував партію, а тепер спонсорнув суд і його відпустили))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus