USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Порятунок чи доступний «бренд»: що змушує лучан закуплятися в «секонді»?

25 Серпня 2016 13:04
Єдина можливість одягнути сім'ю чи забаганка в пошуках недорогих брендових речей: чому лучани замість одягу національного виробника часто надають перевагу вживаним речам та скупляються у секонд-хендах?

Звісно, ми б із задоволенням купували якісний та гарний одяг у крамницях, але подекуди просто не можемо собі цього дозволити. Доволі часто вживаний одяг для частини лучан є чи не єдиною можливістю оновлювати гардероб, а старі речі, зі слів людей, іноді мають кращу якість та доступніші по вартості, ніж нові речі з полиць брендових магазинів чи навіть з ринків.

Журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини дізналися про ставлення лучан до одягу з чужого плеча та розпитали про всі «за» і «проти» такого шопінгу.

Як розповіла Юлія, адміністратор філії одного із мережевих магазинів Луцька, їхня продукція розрахована на широку аудиторію – речі, що були у використанні, купують студенти, заможні жінки, які передивляються купу одягу у пошуках оригінального чи вінтажного, нерідко в магазині можна зустріти й старших людей.

«Одяг із секонд-хенду давно перестали вважати «гуманітаркою». Напевно, чи не кожен третій житель Луцька має в своєму гардеробі сорочку чи джинси з цього магазину, судячи з щоденного безперервного потоку покупців. Нерідко бачу відомих людей нашого міста, які й не приховують, що є частими гостями секонд-хендів. Звичайно, основною причиною популярності наших магазинів є відносно низька ціна на речі. Але є клієнти, що купують одяг, незважаючи на те, що його вже носили, суто через високу якість цих товарів. Бо ж якщо порівнювати одяг із «секонду» і ту китайську синтетику, що на ринку, наш товар значно виграє по якості тканини і пошиттю», - коментує адміністратор.

З її слів, найпопулярнішою продукцією магазинів одягу на вагу є верхній зимовий одяг та речі для малюків, що пояснюється їхньою високою якістю і довірою покупців до європейських виробників. А ще в магазині вживаного одягу, як запевняє Юлія, можна знайти висококласну і коштовну біжутерію та речі відомих європейських брендів.

«Досить часто трапляється одяг з етикетками Zara, Atmosphere, H&M, Polo Ralph Lauren, BOSS, Dolce & Gabbana, New Look, Next тощо. Такі речі можна купити за зовсім доступною ціною, та й бути впевненим, що це не підробка, адже одяг транспортується з-за кордону, де з цим дуже строго. До питання про те, звідки беремо товар, то у Європі існують компанії, які створили спеціальні пункти для збору одягу, сортувальні фабрики, підприємства з обробки та дезінфекції. Заможні жителі європейських країн за плату або навіть безкоштовно віддають одяг, який вже носився, забруднився, вийшов з моди чи набрид, у пункти для збору речей або ж залишають у спеціальних контейнерах, що стоять просто на вулицях. Оскільки товар отримуємо з різних країн, то якість його, вигляд, різноманітність, відповідно, теж неоднакова. Із того всього, що нам привозять, я б виділила Швейцарію. Там трапляються дуже хороші речі».

Варто розрізняти також види «секонду». Найчастіше його поділяють на кілька категорій, водночас вітчизняні представники цього бізнесу часто свідомо маніпулюють назвами і підміняють поняття, до прикладу, пропонуючи в стоці вже вживані речі.

Отож, «Сток» - абсолютно новий одяг з фірмовими етикетками, залишки минулорічних колекцій, розпродажів тощо.

«Cream» - речі нові або мінімально ношені, але з обрізаними ярликами, трапляються найдорожчі бренди. Зазвичай магазини брендового одягу не хочуть, щоб їхні товари продавались за низькою ціною і шкодили їх репутації, тому найчастіше з такого одягу зрізають етикетки, аби покупці не могли визначити походження тієї чи іншої речі.

«LUX», «Extra» - речі з мінімальним процентом носіння, майже нові. Тут можна побачити недорогі європейські бренди. Найчастіше це повсякденний одяг, зібраний у людей (теж з обрізаними етикетками).

1-ша і 2-га категорії – сильно ношені одяг і взуття, не завжди придатні для продажу, застарілі моделі, одяг з дефектами.

«Оригінал» - дана категорія може містити як одяг і взуття, так і речі домашнього вжитку, навіть лахміття і сміття.

Згідно із правилами, після збору одяг сортується, дезінфікується хімічними речовинами і упаковується в мішки. Тоді його вже транспортують до нас. Зі слів адміністратора магазину, саме хімічні речовини є причиною специфічного запаху одягу з чужого плеча.

«Речі, які нам привозять, обробляють паром та формаліном. Що цікаво, характерний запах секонд-хенду не чути відразу після того, як розриваєш мішок. Він з’являється пізніше, коли товар вже певний час стоятиме для продажу. Чим «давніша» партія, тим запах сильніший. Ось тому так важливо все продати вчасно, адже багатьох покупців найчастіше відлякує саме неприємний запах. Особисто я протягом 5 років роботи постійно одягаюсь в «секонді», і дітям одяг тут купую. І нічого, живі-здорові», - каже Юлія.
Чи варто купувати речі з «секонду»розповів Михайло Кузьмич, телеведучий, журналіст Волинської регіональної дирекції НТУ:

Нейтрально ставлюсь до речей із секонд-хенду. В моєму гардеробі теж достатньо такого одягу, навіть не тому, що ганяюсь за брендами, а тому, що це дешеві речі, яких буде не шкода викинути, якщо зіпсуються. Не бачу нічого поганого в тому. Ну, старші люди говорять, що енергія із колишніх власників переноситься, але, на мою думку, це безглуздя, не вірю в це. Якось раніше Рівне було «містом секонд-хендів», але зараз і в Луцьку купа таких магазинів. Якщо потрібна була сорочка із комірцем-стійкою чи краватка-метелик – такі речі можна було знайти лише на «секонді», тому доводилося їздити, шукати. От чого ніколи там не купував – це взуття. Зараз маю не так багато часу, щоб відвідувати подібні магазини. Звичайно, це справа кожного. Якщо хтось хоче теніску за 15 гривень – нехай іде на секонд, якщо хтось хоче купити в «Там-Тамі» джинси за 1000 – це його вибір.
Анна Дідух, модельєр-дизайнер, викладач кафедри дизайну ЛНТУ:

До «секонду» ставлюсь не дуже добре, бо він як гальмо для вітчизняного бізнесу. Звичайно, дизайнерські речі, які ми створюємо, є не дуже дешевими, тому деякі люди, які не можуть собі їх дозволити, часто вдягаються на «секонді», оскільки там можна знайти дизайнерські речі з минулих колекцій, вінтажний одяг за доступними цінами. Але з комерційної точки зору, для нашої держави секонд-хенд – не зовсім приємне явище, тому що, як говорить засновник Ukrainian Fashion Week Данилевська, це реально заважає українським фабрикам і модельєрам розвиватися.

Коли створювала колекцію «Жар-птиця», мені знадобилося дуже багато чоловічих краваток. Приносили замовники, знайомі, але, оскільки їх не вистачало, довелося шукати ці речі в секонд-хендах. Це, напевно, єдиний раз, коли я там була. Ну, правда, був ще випадок, коли замовниця придбала блузку в магазині вживаного одягу, на якій були просто неймовірної краси ґудзики. Тоді я шила їй сукню і оздоблювала цими ґудзиками. Фурнітуру в магазинах одягу на вагу можна знайти достойну, як виявляється.
Марина Занюк, директор модельного агентства «MZM-models»:

Я не люблю «секонду», не подобається мені копирсатись в речах, та й їхній специфічний запах… Бувало, що колись купувала речі звідти, але не моє це. Хоча дуже позитивно відношусь до стоків з новими речами і часто знаходжу там щось цікавеньке для себе. Звичайно, маю знайомих, які одягаються в магазинах вживаних речей. До цього ставлюсь абсолютно спокійно – в кожного свій вибір, і я його поважаю. Та й речі на «секондах» можна знайти достойні. Просто я цього не люблю.
Олександр Бойчук, студент СНУ:

До «секонду» ставлюся позитивно, адже сам там купую речі. Часто заходжу туди в пошуках одягу для тренування, оскільки займаюся професійним спортом. Якщо пощастить, можна знайти непогану футболку, кофту тощо. І кросівки хороші на вагу, для спортсменів на тренування, – це дуже гарний варіант...

Правда, є один нюанс – ті, хто працює на базарі, скуповують все в день завозу. Вони стоять там з самого ранку у черзі, скуповують на вагу, а потім продають на базарі, ставлячи ціну. До того ж, я впевнений, що самі ж працівники магазинів вживаного одягу теж беруть кращі речі.

Водночас «секонд» – це хороший бізнес, речі там хоч і вживані, але якісніші, і ціна, відповідно, менша. Тому, я вважаю, що секонд-хенд – це вдалий варіант купівлі одягу як для забезпечених людей, так і для тих, хто не може собі дозволити купувати нові речі. Навіть попри те, що на цьому заробляють гроші. В Україні кожен виживає як може.

Тетяна Герасимчук, пенсіонерка:

Ніколи не була в тому магазині. Пенсії на життя вистачає, діти постійно допомагають, та й одяг сама вже давно не купую – дочка завжди дарує. А мені ж багато не треба. Можливо, у когось немає достатньо грошей, щоб купувати собі нові речі на ринку чи ще десь. Тому й доводиться ходити в оці магазини. Колись такий одяг «гуманітаркою» називали. Знаю, що в сусідки дочка навпаки часто купує речі на «секонд-хенді» – для себе, чоловіка і дітей. Але той запах… Каже, що пере кілька разів перед використанням одягу, дещо протирає спиртом, і лише після цього вдягає. Ну, а як не може людина собі нову кофту купити, що ж їй робити в такому разі? Була б держава добра, забезпечила б…

Марія Костюкевич для ІА Волинські Новини
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Неля Показати IP 25 Серпня 2016 13:31
купую але там де сток пише є порваті речі нащо таке на продаж і ще за такими цінами космічними, іноді в секонді нестандарте думаю це одяга дачників
Тьотя Рая Показати IP 25 Серпня 2016 13:51
Звісно, ми б із задоволенням купували якісний та гарний одяг у крамницях, але просто не можемо собі цього дозволити. Доволі часто вживаний одяг для простих людей є чи не єдиною можливістю оновлювати гардероб . Наша " шановна " влада обібрала нас в 3 - 3,5 раза тільки по курсу долара , а як ціни виросли на все ? Тому маємо те що маємо після МАЙДАНА !!!
Ярик Показати IP 25 Серпня 2016 13:57
купляю там але чому не розкажуть що там перекупшики вси скидають на ноги і забирають а порвате і з браком вішають і купляй непотріб і не дешево. Китай зараз теж є непогані речі і нові і до речі дешевше
Вовка Показати IP 25 Серпня 2016 14:45
І ще до Майдана там усі одягались черги кілометром стояли на сходах а зараз подорожчала гума , тому що до Майдана за кг в цих магах були ціни -74 грн всього . Буває підеш купиш придивишся вдома пляма дирка і все назад не можна віднести і да як вище написано перекупщики там здирають там обичним не можна собі взяти нічого !!!!!!!!!!!
Y Показати IP 25 Серпня 2016 14:54
Купляю ціни дешеві але взяти щось нормально нереально, бо все розкуповують на 2 день все таке заношене що його купляти як на 10 грн кг як в останній день
Green Показати IP 25 Серпня 2016 21:18
Були б улюдей нормальні зарплати то не купували б секонд...А так маємо те що маємо.Ганьба уряду...
Іван Показати IP 26 Серпня 2016 12:24
Взагалі "Секонд-хенд" хороший бюджетний вихід.Сам там купую речі. Але в наших магазинах часто нереально щось купити якісне, модне і у відмінному стані. Цьому перешкоджає декілька нюансів. По-перше в день оновлення товару під магазином з самого ранку чатують перекупщики, які забирають купу нормальних речей і на даний факт адміністрації багатьох магазинів наплювати. Хто купує речі в таких магазинах знає і бачив картину, що робиться коли відкривається магазин. Це просто жах і реально соромно за людей. Це як голодним собакам кидаються одну кістку на десятьох. По-друге в магазинах присутній великий процент речей, які або не придатні для вжитку або вийшли з моди. По-третє - ціна (в день оновлення), яка повинна бути явно менша.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus