USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Свідоцтва вражаючих злочинів: втрачену державу показали лучанам

16 Січня 2015 18:39
Будь-який тоталітаризм - зло, - переконують організатори виставки про наслідки нацизму та комунізму на польських землях.

Відкриття виставки польського Інституту національної пам’яті «Втрачена Річ Посполита» відбулося 16 січня у Галереї мистецтв Волинської організації національної спілки художників України у Луцьку.

Як розповіла Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи, виставка, яку раніше експонували у Тернополі, присвячена матеріальним та людським втратам Польщі під час нацистської та радянської окупації. На думку генконсула, виставка зацікавить і волинських глядачів. Виставка презентує, скільки будівель було зруйновано під час Другої світової війни, скільки людей загинуло у цей час. З її слів, ця виставка є уроком історії для нас, аби війна ніколи не повторилася. Беата Бживчи зазначила, що трагічні події були хорошим уроком для польського суспільства, яке зазнало страшних втрат та робило усе, щоб відбудувати втрачені будівлі та не втратити духу народу.



Українці, на її думку, можуть навчитися у поляків любові до країни, патріотизму, праці для своєї держави.

Виставка має розділи, що присвячені суспільству, націям, які мешкали у Другій Речі Посполитій, релігійним течіям, патріотизму тощо. Інститут національної пам’яті, який готував виставку, володіє численними матеріалами з минулих часів та сучасними дослідженнями науковців, які поєднали у одній виставці.

Консул Генерального консульства Республіки Польща у місті Луцьку Кшиштоф Савіцкі розповів, що його вразили цифри людських втрат Польщі, які він побачив у рамках цієї виставки, а також втрати витворів мистецтва.

«Потрібно бути дуже обережним та знати, що таке тоталітаризм, будь-який – чорний чи червоний. Тоталітаризм завжди є страшним та злим», - прокоментував основну мету виставки Кшиштоф Савіцкі.

Він зауважив, що, попри те, що їм вдалося зберегти державу, поляки досі «хворі на комунізм та тоталітаризм».



Луцький краєзнавець Петро Троневич визнав, що виставка справила на нього сильне враження. Він зауважив, що матеріали, які демонструють сьогодні, дозволяють побачити, які великі втрати зазнала багатонаціональна Річ Посполита під час лихоліття. На його думку, ця виставка ще більше зближує українців та поляків, даючи змогу нам побачити очима поляків те, що вони пережили під час Другої світової війни.



Відкриття виставки Беата Бживчи розпочала словами польського поета Збігнева Герберта: «якщо ми втратимо руїни, не залишиться нічого». З її слів,вибух Другої світової війни став початком тривалого процесу знищення Речі Посполитої у її попередніх вимірах: територіальному, етнічному, культурному, політичному та суспільному. Внаслідок війни Польща втратила не лише майже одну шосту частину громадян, в тому числі значну частину політичної та інтелектуальної еліти, понад 50% попередньої території, три з чотирьох найбільших культурних осередків, але й отримала значне скалічення у духовній сфері. Загальна сума матеріальних збитків Республіки Польщі внаслідок Другої світової війни за станом на 1947 рік оцінюється на 50 мільярдів доларів (30% всього національного майна). Проте ця оцінка далеко не повна, тому що не включає збитків, завданих Польщі у східних воєводствах, що перейшли до СРСР, а також втрат, яких зазнали самі громадяни.



Як зазначила Беата Бживчи, донині важко оцінити масштаби руйнувань, які вчинила радянська влада на східних територіях Другої Речі Посполитої – ліквідовано численні музеї та галереї, пограбовано монастирські та приватні колекції, знищено декілька тисяч духовних об’єктів.

Кшиштоф Савіцкі зауважив, що новий рік розпочинають із сумної виставки, але знати історію потрібно, адже народ, який не знає історію, є хворим. Він акцентував увагу на страшній статистиці на одному із перших стендів виставки щодо людських втрат. Він наголосив, що дата відкриття виставки у Луцьку не випадкова: 70 років тому, 17 січня Червона Армія, яка впродовж трьох місяців чекала на правому березі Вісли, поки німці зруйнують Варшаву, увійшла до центру цілковито знищеного міста. Напередодні цієї страшної дати вирішили продемонструвати вражаючу та інформативну виставку лучанам.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Гонта Показати IP 16 Січня 2015 20:29
Ти ба-БАГАТОНАЦІОНАЛЬНА РІЧ ПОСПОЛИТА!А чому ж ті польські"демократи"душили украінську мову,ненавиділи все украінське?
це точно до Гонта Показати IP 16 Січня 2015 21:11
а ще вони полюбляють про волинську різню нити...
Krakow до це точно Показати IP 16 Січня 2015 21:41
Yestesz bardzo zla putinska urodina!!!
WWW до Гонта Показати IP 16 Січня 2015 21:47
Cóż, co Putin pieniądze na komentarze pieniędzy przeniesione?
WWW до WWW Показати IP 16 Січня 2015 21:54
przepraszam очепятка. То вже зникли росiйськi коментарi, бо сепари вивчили українську мову? Скiльки тi виродки комуняки зiштовхували та мучили 2 народи то ще тепер смiють висловлюватись тут!
Гонта до WWW Показати IP 16 Січня 2015 22:28
Прочитай хоча би-Марія Савчин-Тисяча доріг.Жінка,яка жила за Річі Посполитоі.Я не говорю вже про архівию
Анонім до Гонта Показати IP 17 Січня 2015 09:41
Тобi мало неприємностей на сходi твоєї країни зараз? Ти хочеш ковиряти iсторiю країни,яка нас, як iншi деякi зараз пiдтримує i розпалювати ворожнечу?Я тобi так скажу, якби не було подiй, починаючи з жовтневої революцiї, якби, комунiсти не почали розпоряджатись нашими землями на свiй лад - не було б нi українсько-польського конфлiкту , нi багатьох iнших чорних сторiнок в українськiй iсторiї, нi цiєї виставки. Ти пишеш, а тебе читають нащадки тих, через кого це все вiдбувалось, читають i чекають, коли заберуть у нас Донбас!
в до Анонім Показати IP 17 Січня 2015 11:40
Це точно, українсько-польського конфлікту не було б. Просто не було б українців на територіях сучасних Рівненської, Волинської, Львівської областей. Були б поляки, які б згадували, що у них в роду були українські селяни. Якщо Польща на початку 20 століття і не думала про розвиток української мови та культури, навіть школ не було українських. Навіщо ці пани та пані приїхали саме зараз, в такий важкий, ідеологічно нестабільний час зі своєю виставкою?! Школяр зрозуміє, що ця виставка закликає не до уроків історії, а до ненависті. Скільки виходців з українського села вивчились в українських школах, в університетах на укр. мові, побудованих за радянських часів, стали відомими, або зараз займають посади в сучасних, уераїнських органах влади! Як би Польща не втратила 50% своєї території, то ми б з вами теж писали коментарі польською. це ж просто нахабство, приїхати на українські землі, які були "під Польщею" і плакатись, що вони втратили ці землі! Іі землі, на яких МИ зараз живемо, і наші діти, і наші внуки будуть жити!!! А про те, що радянські війська чекали 3 місяці - навіщо зараз цей бруд? Може, наступного разу ця пані Беата, яка живе завдяки тому що її країна разом з тим самим Радянським Союзом перемогла фашистів, буде вишукувати, а може серед тих, хто чекав 3 місяці, були солдати з Волині? Може, буде прізвища вишукувати? Давайте ще подлубаємось в архівах, і можна буде багато чого "такого" надлубати як на Радянський союз так і на Польщу. Святих немає. Але чому ж така вибіркова інформація на цій виставці?! Така одностороння?! Давайте згадаємо, скільки наших солдат полягло, захищаючи Польщу у 2-й світовій! Скільки було надано допомоги на відбудову після війни! Навіщо витягувати лише погане (навіть якщо воно було)?
Гонта до WWW Показати IP 16 Січня 2015 22:32
А чому коментарі по польські??????????
Полякам Показати IP 17 Січня 2015 07:31
Ви також, вельмешановне панство, щось історію призабули. Свою...Українські школи у Польщі для українців з'явиласи лише в окупаваній німцями країні. Я це не вигадала. У моїй родині багато архівних матеріалів польською мовою... І на рахунок мови на сайті... Російською не можна, а польською- будь ласка?!! У нас польська - друга державна ? Чи польською розмовляє половина України?
Анонім до Полякам Показати IP 17 Січня 2015 09:43
це хтось потролив польською, ви ж знаєте, якi засiдателi здебiльшого тут на сайтi.
Анонім Показати IP 17 Січня 2015 09:29
Що ви починаєте колупати ту історію! Не розпалюйте національну ворожнечу.
Всім Показати IP 17 Січня 2015 11:28
Чим менше людина знає, тим більш сперечається з питань, на яких не знається.
вам до Всім Показати IP 17 Січня 2015 11:40
та ви фiлософ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus