USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку презентували книгу про холмщаків. ФОТО

31 Травня 2012 09:44
Події, пов’язані із депортацією українців Холмщини і Підляшшя на землі сучасної України знайшли своє відображення у книзі волинського історика.

Презентація книги кандидата історичних наук Олега Савчука «Свої серед своїх. Депортації українців з Холмщини і Підляшшя у 1944-1947 рр.» відбулася у межах програми заходів, приурочених 65-ій річниці проведення акції «Вісла» у приміщенні Волинського краєзнавчого музею 30 травня.

Розповідаючи про роботу над книгою, Олег Савчук зазначив, що почав писати монографію у 90-х роках, коли було ще дуже мало матеріалів, - лише спогади учасників тих подій, їх особисті переживання. Робота у руслі висвітлення спогадів цих людей, на його думку, є певною мірою тенденційною. Тому, з його боку були спроби написати книгу, об’єктивно поглянувши на події, пов’язані із акцією «Вісла».

«Я думаю, що це вдалося, адже самі холмщаки кажуть, що вдалося», - додав автор. Зі слів Савчука, під час написання книги, він намагався уникнути упередженого підходу до участі поляків чи українців у цих подіях. Так, він опрацював масу польських архівних матеріалів.

Декан історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки, кандидат історичних наук, доцент Анатолій Шваб зазначив, що наразі є мало видань, які висвітлюють події, пов’язані із депортацією українців з Холмщини і Підляшшя на землі Волині. На його думку, Олегу Савчуку у своїй монографії вдалося відобразити процес переселення українців з їхніх етнічних земель як процес безперервний, який мав на меті як організацію депортацій, які виглядали як обмін населення, так і вивезення українців на захід сучасної Польщі.
«Українці виявилися тією, так-би мовити розмінною монетою, яка була покладена в основу принципу розв’язання політичних, міжнаціональних, міждержавних питань, які виникли у цей період», - додав фахівець.

Зі слів голови обласного товариства краєзнавців Геннадія Бондаренка, організація акцій депортації українців з їхніх етнічних земель була цілеспрямованою політикою Сталіна, Черчеля і Рузвельта, які влаштували післявоєнний поділ світу.

З-поміж інших із виданням книги Савчука привітали завідувач кафедри історії слов’янських народів Волинського національного університету імені Лесі Українки Володимир Баран та голова Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта« імені Тараса Шевченка Микола Кучерепа.


На презентації були присутні також представники влади і духовенства. Так, головний спеціаліст сектору у справах релігій та національностей Волинської облдержадміністрації Олександр Кравчук зазначив: «Ця книга наштовхне на думку підходити до того конфлікту, як до віхи історії».

А настоятель храму Благовіщення Пресвятої Богородиці УПЦ КП, отець Микола Савчук додав: «Книга написана з точки зору європейського співіснування наших націй».

Окрім того, складовою презентації стала виставка, яка розповіла про трагічні сторінки в історії українців, вигнаних з рідних земель у 1944-1947 роках. У підготовці виставки використали матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею. Зокрема, експонатами стали документи, старі фотографії, збережені у родинах холмщаків, книги, предмети побуту і одяг. Окрім того, експонували копію Чудотворного Образу Холмської Богородиці Х-ХІ століття.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
холмщачка Показати IP 31 Травня 2012 14:14
дуже приэмно прочитати таку новину, адже про цю депортацію мало відомо загалу, нашому народу насаджують лише "славну перемогу" в 2 світовій війні
Петро Показати IP 31 Травня 2012 19:12
А ще написав би хто книгу про те як члени товариства "Холмщина"вибивають візи для поїздок в Польщу,і чого їм то вартує перш за все в плані моральному.....ми з дружиною зіткнулись з цим буквально вчора.
Візова політика до Петро Показати IP 31 Травня 2012 21:49
Візи у консульстві зараз і поляки вибивають, не тільки наглі холмщаки, яким всі все винні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus