USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку українське слово вшанували класикою драматургії. ФОТО

10 Листопада 2013 10:21
З нагоди Дня української писемності та мови 9 листопада переглянути виставу «Мартин Боруля» (за однойменним твором Івана Карпенка-Карого) змогли представники громадських організацій Луцька з ініціативи благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Доторкнутися до золотого фонду української драматургії у постановці Петра Ластівки мали змогу представники культурно-мистецьких, молодіжних, ветеранських та інших громадських організацій, соціальної сфери та бібліотек.

«Це свято, яке відзначається в Україні за православним календарем – в цей день ми вшановуємо пам'ять преподобного Нестора Літописця, який є послідовником Кирила та Мефодія. Сьогодні дуже приємно побувати у нашому Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка, де зібралося так багато людей, щоб вшанувати нашу українську мову. Я, згідно з дорученням жінок нашої організації, хочу висловити велику вдячність народному депутату України Ігорю Петровичу Палиці за те, що він небайдужий до української мови та організував таке чудове свято для лучан. Всім відомо, що найбільший скарб для народу - це його мова. Ми розуміємо – якщо занепадає мова, зникає нація. Ми гордимося тим, що спілкуємося українською мовою, що у нас є такі високі твори, написані визначними письменниками. Це - Іван Франко, Леся Українка, Тарас Шевченко, Іван Котляревський та інші, які завжди відстоювали своєю творчістю тільки свою рідну мову. Мова – це те, що найдорожче і найвеличніше, це ніби та скарбничка, в яку складає народ свій досвід, своє життя, свій розум для того, щоб пізніше все це могли пізнати майбутні покоління», - розповіла голова Волинської обласної організації Всеукраїнського Жіночого товариства імені Олени Теліги Євгенія Романюк.




«Ми хотіли, щоб до свята долучилося якомога більше людей, принаймні стільки, скільки може вмістити ця зала. Приєдналися також працівники бібліотек, соціальної сфери, тобто ті люди, які не завжди можуть прийти на свято через зайнятість та інші обставини. Сьогодні вони мають чудову нагоду говорити про українське слово, чути українське слово зі сцени. Це класика драматургії. Люди зібралися на перегляд прекрасної вистави і з гарним настроєм повернулися додому, несучи в собі українське слово і думаючи про те, яким воно має бути завтра. Ідея влаштувати для громадськості міста безплатний перегляд вистави з нагоди Дня української писемності та мови належить Тетяні Йосипівні Палиці. Приємно, що вистава сподобалась глядачам і додала святкового настрою», - зазначила заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич.



Вона повідомила, що найближчим часом у Луцьку відбудеться презентація нового роману Юрія Щербака. Книги автора та волинських письменників Івана Корсака, Василя Слапчука, а також шевченкіану, яка побачила світ у видавництві «Ярославів Вал», благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» подарує бібліотекам Луцька – 27 школам, усім бібліотекам-філіям та публічним бібліотекам. У такий спосіб хочуть підтримати українських письменників і видавців, а також відзначити майбутній ювілей двохсотріччя з дня народження Тараса Шевченка. До цієї знаменної дати готують постановку вистави «Назар Стодоля». Фонд фінансує постановку, виділивши майже 200 тисяч гривень на декорації та костюми. Це буде черговий дарунок луцькій громаді.

Глядачі з захопленням спостерігали за перебігом подій у трагікомічній виставі, головний герой якої, заможний селянин, прагне будь-якою ціною отримати дворянський титул. Намагання вийти «на дворянську лінію» та переймати російські слова, шляхетські правила викликають подив та нерозуміння серед членів його родини. Порядність, моральність та повага до традицій, праці, рідної мови – важливіші, ніж засвідчені на папері титули, - доводить цією виставою автор.






































Зала, яка нараховує 781 місце, була заповнена вщерть.
«Вистава захоплююча та цікава, мені усе дуже сподобалося. Я вважаю, що підтримка таких заходів, культурного життя Луцька, Волині, важлива для української писемності та мови загалом», - поділилася враженнями від перегляду вистави глядачка Наталія Нечипорук.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ось Показати IP 10 Листопада 2013 20:53
Оце справжнє українське мистецтво,яке варте уваги і яке потрібно підтримувати! А не на москалів, які привозять свої вистави, дурять, і хочуть, щоб ми їх дивитились.
украінець Показати IP 18 Листопада 2013 18:58
Це, дійсно,вистава,якою можна пишатись. Браво!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus