USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку відкрили погруддя Шевченка. ФОТО

2 Жовтня 2011 13:28
На боковій стіні Волинського обласного музично-драматичного академічного театру імені Тараса Шевченка 1 жовтня в Луцьку урочисто відкрили погруддя Кобзаря.
Під ним викарбувана цитата з його послання «І мертвим, і живим і ненародженим…»: «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!».
Ініціатором саме такого напису став скульптор та ідеолог проекту Василь Рижук.
«Довго стояла ось ця стіна і вона мовчала. А переважно йшла мова про те, що стоїть пам’ятник Лесі Українки, а театр Тараса Шевченка. І здавалося, що можна було б це розв’язати, але поки що до мене це ніхто не зробив. Одного разу я гуляв біля театру і мені прийшла думка встановити архітектурно-скульптурну композицію», – зазначив Рижук.
На відкриття зібралися чи не всі представники творчого складу театру, письменник Василь Слапчук та причетна до культурного середовища міста громада.
Під час урочистостей декілька разів звучали уривки з послання Кобзаря у виконанні акторів театру, які услід обнімалися, виконуючи волю Шевченка.
Погруддя виготовили за сприяння благодійного фонду «Рідна Волинь». Літери допомогла зробити рекламна агенція «Факторія».
«Це саме ті слова, які потрібні були вчора Україні, позавчора, сьогодні, потрібні будуть ще довго і довго. Бо сваритися ми – чого-чого! – а завжди раді. Гетьманів у нас катма. А от обнятися, підкоритися, пошикуватися коли треба – те, що називається воля нації, до ліпшого життя, до зрозумілішого, поряднішого – не завжди виходить. А Тарас вічний у всьому, що він зробив і у цих словах», – зазначив голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук.
Заслужена артистка України Людмила Приходько повідомила, що у театрі в цьому році варто очікувати презентації нової вистави за поемою «Сон» Тараса Шевченка.
















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
Гоблін Показати IP 2 Жовтня 2011 13:43
Лихо, лишенько, біда, журба і годі...
раб, підніжка, грязь Москви Показати IP 2 Жовтня 2011 14:17
То, что Шевченко стал символом нации - это трагедия украинского народа. Любому здравомыслящему человеку, даже и не особо продвинутому в эзотерике, ясно что нельзя делать несчастного человека с тяжёлой судьбой квинтессенцией национальной идеи, ибо такая же судьба ожидает и нацию.По сути смысл его творчества сводится к хронической, рифмованной злобе холопа на весь мир, который, по его мнению, к нему несправедлив. Именно от агрессивного-плаксивого, кровожадного пафоса его стихов так тащатся свидомые, от воспевания казатчины и гайдаматчины, от выпадов в адрес «москалей», а не от какой-то гениальности его произведений. Янык как и всегда, что касается писателей и поэтов, спорол чушь: наше всё - это не Шевченко а Олесь Бузина - действительно талантливый писатель и совесть нации.
Перехожий до раб, підніжка, грязь Москви Показати IP 2 Жовтня 2011 19:28
Так можливо вашого петра-корабельника запропонуєте нам? Москва ж не може,щоб не сунути носа! В себе розберіться, і з собою "здравомислщій человєк"!
філолог Ольшевський Показати IP 2 Жовтня 2011 14:43
Російський письменник Тарас Шевченко написав “в 1854-1858 годах РУССКИМ ЯЗЫКОМ повести "Музыкант", "Художник", "Несчастный", "Капитанша", "Близнята", "Прогулка с удовольствием и не без морали" и дневниковые записи "Журнал"”. Шануйте сонцесяйну творчість Українського Генія, котрий не цурався російської мови, котрий любив її, жив у Петербурзі, вчився в Художній Академії, здобув там чудову освіту, спілкувався з російськими письменниками, було, правда, заслання, військо, але і там він не дуже страждав. І те, що ці офіціозні плюгавці не знають його біографії та творчости, говорить про їх неймовірне дикунство та повний розлад свідомості.
Гоблін Показати IP 2 Жовтня 2011 15:55
Назовите хоть одного окраинского пысьменника, который мог написать про что то весёлое, а не (зажурився соловейко биля ричкы та й пишов повисывся)
yav до Гоблін Показати IP 3 Жовтня 2011 09:37
Остап Вишня
adams до Гоблін Показати IP 3 Жовтня 2011 10:05
Гулак-Артемовський
Гоблін Показати IP 2 Жовтня 2011 16:01
Чьих будет філолох Альшевский?
Леник-Оленятко Показати IP 2 Жовтня 2011 17:08
Тарас Григорович Шевченко - основоположник української мови. Він поет, письменник, художник, фольклорист і справжній геній!!! Шевченко дуже любив Україну і був її сином! Якби його доля не складалася, а про рідну землю він ніколи не забував! Це людина з великої букви, талановита і його внесок в українську літературу неоціненний! Його знає весь світ і ним ми пишаємося!!! А провокувати вищенаписаними коментами не треба, вони не варті навіть того, щоб їх читати!..
Влад Показати IP 2 Жовтня 2011 20:51
Що за дискусія зовсім недоречна зав"язалась? Геніального письменника обговорюють далеко віддалені від літератури люди. Таке враження, що всі ці коментарі писала одна і та ж людина, яка у своєму житті ніколи не читала ні Шевченка, ні інших класиків української літератури.
луцьк Показати IP 2 Жовтня 2011 21:17
Бий москалів! Спасай УКРАЇНУ! " І на оновленій землі врага не буде супостата . А буде ...
Міняйло Показати IP 2 Жовтня 2011 21:44
Зря гроші винінули, треба було памятники Лесі та Тарасу вночі помінять місцями та й годі.
невеждам-нацикам Показати IP 2 Жовтня 2011 21:57
Ну Шевченко, ну писатель и поэт. Не могу все таки понять почему националисты избрали его своим кумиром? Средненькие стишки и проза, причем более 60 процентов своих произведений он написал на РУССКОМ ЯЗЫКЕ, (ну и куда вы от этого денетесь? ведь было же…). Рисунки, как опять же у среднего воспитанника художественной детской школы, в быту Шевченко прославился неумеренным употреблением алкоголя, словом обыкновенный человек , со своими достоинствами и слабостями, если его поставить даже рядом с Блоком, то , как поэт, он конечно не выдерживает никакого сравнения, по всей видимости просто не было подходящей кандидатуры на роль кумира…
33квартал до невеждам-нацикам Показати IP 3 Жовтня 2011 08:19
и кстати,почему не говорят,что он умер от сифилиса...
Знаючий до 33квартал Показати IP 3 Жовтня 2011 19:00
Тому, що це ти придумав
Знаючий до невеждам-нацикам Показати IP 3 Жовтня 2011 19:13
Російськомовному націоналісту: Ти, хлопче, став вже російським шовіністом
філолог Ольшевський Показати IP 2 Жовтня 2011 22:01
...цебто ви хочете сказати, що Шевченко не писав творів на РОСІЙСЬКІЙ МОВІ?????????все це вигадки???????тоді відвідайте любу бібліотеку и почитайте, а потім від великого сорому за Кобзаря сконайте тихенько десь в куточку...
пр.Молоді Показати IP 2 Жовтня 2011 23:07
Слава Україні!!!!
Бо Показати IP 3 Жовтня 2011 00:14
Барани думайте за молодь
Шо Показати IP 3 Жовтня 2011 09:10
Молодь не думайте як барани
fg Показати IP 3 Жовтня 2011 09:32
Вурдалак.
одесса-мама рулит Показати IP 3 Жовтня 2011 09:38
Кстати, нетерпимость к Западной Украине заметно возросла на юге страны в последнее время. "Просто они заколебали нас за эти годы своей украинизацией" — так говорят многие одесситы. Недавний соцопрос, проведенный "Киевским международным институтом социологии", показал, что 69 процентов жителей Южного региона считают политические взгляды жителей Запада Украины близкими к фашизму, еще 15 процентов — к сталинизму. Похоже, действительно заколебали.
Поміркований до одесса-мама рулит Показати IP 3 Жовтня 2011 15:53
А Ви не думаєте, що всі ті соціологічні опитування проспонсоровані відповідними політичними партіями, так само як і медіа-простір східних і південних областей заповнений страхіттями про бандерлогів? Наведу один лиш приклад - моя сестра (жінка вже пенсійного віку), яка живе у Донецькій області, як їхали до Луцька в гості, то боялась говорити в громадському транспорті, бо ж "бандеры повесят на суку", а коли їй ввічливо відповідали на питання російської - вона була просто шокована. Можливо варто всіх наляканих сюди на екскурсію звозити?
yav Показати IP 3 Жовтня 2011 09:42
Мені теж незрозумілий феномен Шевченка. Дуже люблю українські поезії, обожнюю Симоненка і Ліну Костенко, а Шевченка не можу читати - важко якось. Але не треба забувати, що культовим його зробили не в роки незалежності через скупий вибір. Його феномен в тому, що наші прабабці, не маючи освіти, цитували "Кобзар" на пам"ять. І їх цьому навчили їхні мами. І ті вірші передавалися з вуст в уста кілька століть. Наші пращури вибрали його тим національним символом, від якого нам, думаю, не треба відмовлятися.
Влад Показати IP 3 Жовтня 2011 12:11
Хто ви такі, щоб давати оцінку Шевченковим творам!!!??? А той, хто пише російською мовою коменти, нікому не потрібні, хай задумається над тим, що він у своєму житті зробив достойного. Зрозумій - пропагування комунізму в Луцьку зовсім недоречне, тут зовсім інші політичні погляди.І як би ти не нав"язував свої політичні погляди - це все марно втрачений час. І ким би ти не підписувався тут - все рівно видно, що то пише одна і та ж людина.
нацик Показати IP 3 Жовтня 2011 13:09
yav - і цей вірш ви теж обожнюєте? Ліна Костенко Вірш про російську мову Знову чую російську мову, Мову рідкісної краси... Прошуміли вікнами знову непроглядні брянські ліси. Обступила темні ялини, полохливих берез юрба. Їх далеко десь мла поглине, голуба, голуба, голуба... Опустити скло непротерте, все, що бачиш, душею обнять, і задуматись, і завмерти, і до самої ночі стоять... На моє непокрите волосся опадає легка курява. Крізь важку вечорову просинь проступає вогнями Москва. 1965р
Поміркований до нацик Показати IP 3 Жовтня 2011 15:57
Цей вірш іще раз підтверджує, що українська поетеса з пошаною ставиться до мови, якою розмовляє половина жителів України. Назвіть хоч одного російського поета, який так само ставиться до української мови чи України.
стех Показати IP 3 Жовтня 2011 13:17
Ви тільки поглянте на ці самовдоволені пики... Всі з компартійного минулого, як вони обнімаються - ця братва... Цікаво те, що і в більшовиків Шевченко був кумиром. Той же Клим в совєцькі части відкривав памятник Тарасу і ось зараз теж... Щось тут не те з нашим "генієм", якась тут ірраціональна гнилота незрозуміла...
V Показати IP 3 Жовтня 2011 14:44
Не треба зневажливо говорити про Шевченка, можна по різному ставитись до його творчості, ("на колір і смак всі фломайстери різні"), але життєвий шлях який пройшла ця людина і не зламалась, не озлобилась - не кожен пройде. Це не поміщик, якого з дитинства обслуговували наймити, а він сидячи, хай не в супер-розкішній, але все ж комфортній кімнаті та попиваючи чайок з булкою, намащеною маслом, "тяжко страждав" , переймаючись долею "рідного народу" та строчив віршики, Шевченко все відчув "на власній шкірі". А потім "не запанів", "не запихатився", на відміну від багатьох, яке "як від грязі в князі" , та і носа дере. Якщо вже копирсатись в бруді, то такого розпусника,хворого на венеричні хвороби, доносчика і марнотратника, як "велікій Пушкін" ще пошукати, можна ще багатьох згадати, зокрема й славнозвісного Толстого, який, як говорять "всю Ясну Поляну пере..", та Достоєвського, який над усе любив "чистою любовью" дівчаток років п"яти. Мені в цьому "відкритті погруддя" не імпонує помпезна показуха, якої ніяк не позбудуться з "совіцьких часів", всі ці палкі промови, поцілунки та обійми "на камеру".
filadelfos Показати IP 3 Жовтня 2011 15:04
погруддячко..))))на фотках такой настрой у всех клевый)))смотреть приятно)))] и читать весьма познавательно))
жжжж Показати IP 3 Жовтня 2011 16:25
це голова профессора Доуля, бо погруддя - воно по груди
ЧуйНа Показати IP 3 Жовтня 2011 20:49
А з молоді там - тільки декілька артистів "драми")) Стара гвардія рулить!!) От і читають про "обніміться", що їм ще робити??? На голову нікому не впаде, особливо після тутешніх коментарів, ГОЛОВа нашого генія???))
Петро Показати IP 3 Жовтня 2011 22:58
Обніміться ,братва моя,з барсєтками і підборіддями подвійними ,ні смаку ні міри не маюча,яка посивіла,але мудрішою не стала,і поцілуйтеся в ясна,бо вмієте ви правильні речі правильно говорити і самі себе за це любити,поки "...братія сидить собі,витріщивши очі"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus