USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Луцьку людям допоможуть самоорганізуватись

6 Лютого 2013 15:22
Громада може й має право контролювати кінцеві результати діяльності у різних сферах життя, стверджували під час прес-конференції Асоціації підтримки та розвитку об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та об`єднань самоорганізації населення (ОСН), що відбулась 6-ого лютого.

Можливості, що з`являться у громади за умов її ефективної самоорганізації, стануть перспективою розвитку населення у Луцьку. Як правильно самоорганізовуватися розповіли під час презентації проекту «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку».

Керівник проекту ВОГО «Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН» Ірина Гайдучик, наголосила, що ініціативність громади має потенціал ефективної співпраці з владою, інформуванні органів місцевої влади щодо потреб громади.

Ірина Гайдучик висвітлила практичні аспекти та можливості для громади Луцька в рамках проектної пропозиції, що буде втілюватися протягом року.
Вона пояснила, що органи самоорганізації населення – це специфічні об’єднання громадян, що поєднують у собі риси органів публічної влади та громадських організацій. Однією з важливих і регульованих законом функцій ОСН є контроль за якістю обслуговування будинків ЖКП. Крім того, органи самоорганізації населення мають ще багато важливих функцій, які ними не користуються. Зі слів Гайдучик, ОСН активно діють вже у багатьох містах України, найбільшого розвитку та результативності досягнуто у Вінниці, Луганську та Одесі.

Також вона повідомила, що згідно зі статистикою у Луцьку налічується більше 500 органів самоорганізації населення (ОСН), з яких 484 мають форму будинкових комітетів створені на громадських засадах (тобто не легалізовані) і тільки 26 діють на правах юридичної особи. Але діяльність практично всіх ОСН зводиться до функцій збирання коштів мешканців та колективного замовлення комунальних послуг. Тоді як правильно організована діяльність цих об’єднань має величезний потенціал.

Директор Програми «Громадянське суспільство та належне врядування» (Київ) Олексій Орловський розповів про власну практику створення та діяльності ОСН: «Ми завжди об’єднуємось навколо проблем». Також він розповів, що існують різні форми самоорганізації населення, такі як: ОСББ, громадські організації, споживчі кооперативи, організація захисту інтересів споживачів тощо. ОСН - ідея спільного представлення інтересів і є представницьким органом.

Ресурсний центр для ОСН був створений у Луцьку 1-ого лютого. Він має на меті допомогти лучанам організувати ОСН, надає інформаційні та консультаційні послуги, в тому числі юридичні.

Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив Петро Лавринюк розповів, що бачить перспективи розвитку ОСН у Луцьку. Він наголосив, що до цього питання можна підійти «і просто і складно». Так, мешканці не завжди задоволені якістю послуг, крім того їх проблеми різняться територіально: на «Цукровому» і «ЛПЗ» чи 40-вому кварталі проблеми зовсім інші. Тим часом ОСН можуть спостерігати за якістю надання різних послуг – не лише комунальних. Більше того, ОСН створені також для власників приватних територій. «ОСН дає механізм співпраці, тут можуть брати участь і ОСББ, і ГО, і бізнес, який розміщений на певній території», - пояснив Петро Лавринюк. Він сподівається, що цю ініціативу підтримає більшість населення.

Голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк наголосила, що не відчуває конкуренції між ОСББ та ОСН, вона переконана, що ОСН будуть розвиватися.
Заступник голови постійної комісії Луцької міськради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження, депутат Луцької міської ради Роман Бондарук на прикладі реформ в галузі охорони здоров’я, пояснив, що міська рада з громадою співпрацює недостатньо активно.
Обранець луцької громади зазначив, що немає чіткої схеми співпраці, через те й виникають непорозуміння.

Тим часом заступник начальника відділу ЖКГ Луцької міської ради Світлана Музика переконана, що загалом лучани - інертні та не довіряють владі. З її слів, проблема створення ОСН є дотичною до проблем створення об’єднань співвласників. «На часі підняття тарифів, але звернення поодинокі… а якби це було звернення від представника громади – то питання інакше б розглядалося – комплексно. Саме тому створення ОСН є доцільним», - сказала Світлана Музика. Вона також зазначила, що є багато проблем щодо створення ОСН, але влада готова співпрацювати та обговорювати ці питання разом із Ресурсним Центром.

«Для того, щоб створити ОСН, потрібна ініціатива від людей. Я розумію, що послуги не завжди відповідають якості, але коли людей це не цікавить…ЖКП є визначений виконавцем – і контроль лежить на кому, як ви думаєте, тим, хто платить кошти. Власники квартир повинні здійснювати контроль над якістю послуг, які вони отримують», - зазначила Світлана Музика.

Нагадаємо, нещодавно на дошках для оголошень у луцьких багатоповерхівках з`явилася інформація про те, що очікується коригування тарифів на послуги ЖКП з утримання будинків та прибудинкових територій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
999 Показати IP 6 Лютого 2013 15:38
подымайте тарифы чем быстрее тем лучше, это единственный способ заставить людей искать альтернативу,ОСББ или ОСН или ЖКП.Привыкли что кто то должен что то делать а они НИЧЕГО.Платить надо как во всем мире.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus