USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В одній з веж Луцького замку хочуть встановити пам’ятний знак

20 Листопада 2013 16:46
Про вшанування пам'яті святого мученика Данила Братковського, страстотерпця волинського, говорили сьогодні на засіданні постійної комісії з питань освіти, науки, культури, мови міськради, – інформує «Волинська правда».
Зокрема, день вшанування пам’яті передбачено на 26 листопада, саме в цю дату він прийняв мученицьку смерть.

Депутат Луцької міськради Богдан Шиба розповів, що Братковський місцево шанований святий мученик.

«Ми маємо здійснити всі заходи з місцевого вшанування – духовного і просвітницького характеру. Встановлення меморіальної дошки Братковському у Луцькому замку – дуже серйозна робота, адже замок відвідують мільйони. В одній з його веж він мучився. Тому саме там треба встановити пам’ятний знак. Також має бути створений історико-меморіальний комплекс», – запропонував Шиба.

До слова, Волинські Новини нещодавно повідомляли, як реставрують Замок Любарта у Луцьку.

Довідка. Данило Братковський (2-га половина 17 століття — † 15 листопада 1702) — видатний лучанин, поет, громадський діяч, борець за православ'я, оборонець прав українського населення на шляхетських сеймиках Київщини та Волині. Братковський — учасник і організатор ряду народних повстань на Правобережній Україні і в Галичині.
З 1700 р. підтримував зв'язки з І.Мазепою, учасник антипольського повстання під проводом С.Палія.
У 1697 році видав у Кракові збірку віршів старопольською мовою «Світ, по частинах розглянутий» (пол. Świat przeorzany ), які мали сатиричне спрямування («Диспут убогого з паном», «Банкет на сеймику», «Рівність» тощо). У Луцьку вона вперше була перевидана з паралельним перекладом на українську.

Заарештований коло Заслава. 15 листопада 1702 страчений у Луцьку за вироком польського військового суду (був зарубаний катом на майдані Ринок).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus