USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

В осінньому Луцьку цвітуть каштани. ФОТО

28 Вересня 2010 17:46
На вулицях Луцька наприкінці вересня зацвіли каштани.
Причина, кажуть експерти, та, що листя дерев масово пожирає шкідник – мінуюча міль. Також на цвітіння впливає досить тепла осінь.
Так пояснює аномальне явище старший викладач кафедри ботаніки та садово-паркового господарства біологічного факультету Волинського національного університету ім. Лесі Українки Євгенія Батюра.
«Мінуюча міль – це комаха, яка відкладає яйця на листки каштана, і ці личинки у вигляді маленьких черв’ячків починають споживати тканину листка. Якщо подивитися на уражені листки каштана, то можна побачити там ходи. Лишається лише прозора верхня тканина. А самого листочка – зеленої тканини – немає. Просто ті личинки його з’їдають. Це паразит свого роду», – каже Євгенія Батюра.
Уражене міллю, листя каштанів листя жовтіє вже у червні-липні. Дерево втрачає здатність виробляти так звані інгібітори, які пригальмовують ріст бруньок, що за циклом росту дерева мали б розпуститися навесні.
«Після відмирання цих листків пазушні бруньки за оптимальних умов (а температура повітря є достатньо високою) починають розвиватися. А з бруньки розвивається не лише листок, а й цілий пагін із суцвіттям… Я бачила в селі Копачівка – на ковельській трасі – ціле дерево зацвіло», – поінформувала ботанік.
Тепла осінь – теж одна із причин аномалії. Євгенія Батюра каже, що дерева реагують на підвищення температури значно чутливіше, ніж людина.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
суркіс-шубнік,газзаєв-пес Показати IP 29 Вересня 2010 14:25
передові технології Бондаря

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus