USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Данський «митець-янгол» у Луцьку співав про Майдан та росіян

13 Вересня 2014 10:29
Ексцентричний данець Нільсен, який виступає у білій сукні та називає себе янголом-охоронцем усіх людей світу, презентував книгу та пісні у Луцьку.

Презентація книги Нільсена «Всесвітня історія 21-го століття» та пісень, серед яких – написані спеціально для України, відбулася 12 вересня у мистецькому клубі, що на вулиці Драгоманова, 1 у Луцьку.

Як розповів завідувач клубу Віталій Поліщук, цей захід є відкриттям осіннього сезону та своєрідним привітом для Луцька від корпорації «Meridian Czernowitz». Цьогоріч відбувся п’ятий фестиваль під такою назвою у Чернівцях, участь у ньому взяв Нільсен.

Голова культурного об’єднання «100 Вт» Володимир Столярчук представив митця луцькій публіці, як данського ексцентричного співака, янгола миру у жіночій сукні, людину, яка вклеїла фото Енді Ворхола у свій паспорт та без проблем подорожує світом, найзагадковішу постать фестивалю «Meridian Czernowitz».

Захід розпочали із презентації книги Нільсена «Всесвітня історія 21-го століття». Нільсен спілкувався із глядачами англійською, перекладачем під час розмови була Юлія Яковлюк. Насамперед митець розповів, що відвідує Луцьк уперше, його тут дуже добре прийняли та навіть встигли показати Старе місто. Він зазначив, що у північно-західній Європі, звідки він родом, люди практично нічого не знають про Луцьк, тож він стане для них своєрідним Марко Поло. Давній мандрівник розповідав європейцям про Китай, а Нільсен таким чином розповідатиме їм про Луцьк.


Україну Нільсен відвідав вперше два роки тому, тому що раніше в Австрії заприятелював з українським письменником Юрієм Андруховичем. Андрухович запитав, чи зацікавлений він відвідати поетичний фестиваль в Україні, і Нільсен погодився, а для того, щоб відчути, наскільки далеко розташована Україна, данець подорожував потягом до Чернівців, де закохався у місто, читав вірші та мав концерт.

Очільник «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев торік обговорював із Нільсеном можливість написання книги та презентації її в Україні. У книзі автор зібрав історії про свої спроби принести демократію та революцію у різні частини світу.

Об’єкт для експериментів та подорожі гарячими точками

Нільсен розповів, що колись був громадянином Данії на ім’я Клаус Бек-Нільсен, але в 2001 році вирішив проголосити смерть власної ідентичності. Він став «безіменною істотою без громадянства, мешканцем планети». Він познайомився із людьми з групи «Дас Бекверк», і протягом десяти років працював у цій організації, як особа, над якою влаштовують експерименти. У 2004 році, коли Америка завойовувала Ірак, щоб запровадити там демократію, і Нільсен розумів, що її стратегія не зовсім розумна, він запропонував альтернативу. Разом із компаньйоном він вирушив в Кувейт, звідки, з порожніми коробками із написом «демократія», вони через пустелю попрямували в охоплений війною Ірак.

Одягнуті вони були як зразкові європейці-колонізатори – у костюми та краватки, подорожуючи протягом місяця Іраком. Скрізь митці влаштовували так званий «кочовий парламент» - намет, у який міг зайти кожен, і де влаштовували парламентські сесії із місцевим населенням. З іракцями обговорювали нові форми глобальної демократії. Тоді він зрозумів, що важливо робити неможливі речі. У 2009 році до цієї ідеї Нільсен повернувся, і одна з історій у книзі – «Вавилон - міф» пов’язана із цією другою поїздкою.

В Ірані Нільсен мав на меті зробити другу революцію (у 1979 році в Ірані відбулася революція, що згодом призвела до ісламістської диктатури). Зі слів митця, Нільсен з товаришем намагалися допомогти іранцям влаштувати наступну, кращу, більш демократичну революцію.

У 2008 році з прапором дружби Нільсен подорожував Афганістаном, а у 2010-2012 роках декілька разів подорожував у Каїр, столицю Єгипту, щоб брати участь у революціях. У книзі зібрані світлини, вірші та історії на межі документалістики та художніх творів, літературні щоденники щодо цих подорожей.

Нільсен та Україна: «Правий сектор» не любить чоловіків у білих сукнях

Коли торік цю книгу автор обговорював зі Святославом Померанцевим, той сказав, що у ній повинен бути розділ про Україну. Нільсен тоді не знав, що можна написати про Україну, але декілька місяців потому, після початку революційних подій, люди дали йому підказку щодо того, що може послугувати для книги.

За рік до цього організацію «Дас Бекверк» закрили і Нільсен став вільним, отримавши своє теперішнє ім’я. Йому подобається, що Нільсен – це прізвище, що може належати, як чоловіку, так і жінці, чи навіть собаці. Він почав думати над тим, чому присвятити життя і подумав над річчю, що була відсутня у «Дас Бекверк» - жіночою енергією, яку мають не лише жінки. Відтоді він зробив чимало речей, щоб це дослідити.

Так, у травні-червні цього року він вирішив зробити тур Україною в образі Міс Світу, янгола-охоронця, вбраного у білу жіночу сукню. Нільсен зазначив, що досі «Міс Світу» був конкурсом, створеним чоловіками, він відображав жіночність, яку люблять бачити чоловіки. Нільсен намагався показати, що справжня Міс Світу виглядає інакше, він став янголом-охоронцем усіх людей світу. Митець написав декілька пісень для України, подорожував зі своєю чорною гітарою різними регіонами держави та скрізь намагався «любити та обіймати кожного без виключень».

«Того часу Майдан охороняли люди з «Правого сектора» і коли я співав для них пісень та обіймав їх, вони хапалися за зброю, тому що вони не люблять чоловіків у білих сукнях. На Сході я зустрів людей, яких у ЗМІ називають «проросійськими» і вони були такої ж самої думки – це немов дві команди футбольних хуліганів, які борються одна проти одної, але мають однакові цінності. Обидві групи ненавидять чужинців, євреїв, гомосексуалістів та чоловіків у білих сукнях, усіх, хто «не такі, як ми»», - розповів Нільсен.

Він зазначив, що скрізь намагався любити, а також зустрітися з іншими людьми, які не мають настільки екстремістських поглядів. На Сході, з його слів, у різних мистецьких закладах та інституціях люди боялися конфлікту. На Заході України митець міг робити чимало речей без проблем. Дещо з того, що пережив автор під час цієї поїздки, знайшло відображення у книзі.

Доки митець відлучився, щоб перевтілитися у інший образ, його вірші у перекладі Юрія Андруховича та Катерини Бабкіної прочитали представники КО «100 Вт» Анна Єкименко-Поліщук та Володимир Столярчук.

Пісні для українців та не тільки в образі Міс Світу

Перед очима публіки у другій частині заходу Нільсен постав у білій сукні зі стрічкою з написом «Miss World». Під супровід гітари він виконав свої пісні англійською та французькою мовами. У одній із них говорилося про проблеми та страждання від гендеру. У пісні, яку Нільсен виконав у «пекельному світлі», йдеться про ринкову економіку і вона призначена усім людям у світі. Цікаво, що дві пісні, що увійшли до «Всесвітньої історії 21-го століття», практично ідентичні, однак, в одній йдеться про росіян, які «свою мову нав’яжуть церкві», у іншій те ж саме говориться про людей з Майдану, які «з тарілок їжу заберуть». Таким чином автор викрив стереотипи, які існують в свідомості українців на Заході та Сході України.

Після завершення виступу гості вечора мали можливість придбати книгу неординарного митця із його автографом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
рошен Показати IP 13 Вересня 2014 10:49
Весело спiвае
Мiс свiту Показати IP 13 Вересня 2014 12:44
То чим росiяни вiдрiзняються вiд майданiвцiв, на думку автора? Судячи з "поезiй" - нiчим))
відвідувач до Мiс свiту Показати IP 13 Вересня 2014 20:34
Суть була в підміні понять. І це часто буває у нашій владі. Змінюєш одне слово і все. Решта лишається незмінним
Мic свiту до відвідувач Показати IP 13 Вересня 2014 21:08
Згоден. Тiльки ось люди загинули, i держава розсипалася...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus