USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Історія українського війська: фотопроект просто неба у Луцьку

20 Жовтня 2016 17:40
Унікальний виставковий фото-проект презентували просто неба у четвер, 20 жовтня у центрі Луцька.

Виставка, що має назву «Воїни. Історія українського війська», налічує 20 фото-полотен із зображенням одностроїв та зброї українських воїнів у різні історичні епохи, які репрезентують усі етапи становлення українського війська діє у рамках Програми національно патріотичного виховання дітей та молоді Луцька. Ініціативау створенні проекту та його розробка належить Українському інституту національної пам'яті. Реалізацією його у Луцьку займалася громадська організація «Вільні люди Волинь» за сприяння відділу у справах сім'ї та молоді Луцької міської ради.

Відома волинська дослідниця, співробітник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук наголосила, що виставка є унікальним проектом, адже дозволяє простежити історію українського війська від давніх часів і до сучасності. «Ми сьогодні пишаємося українським військом, яке обороняє нашу землю від російської агресії. Але так склалося протягом нашої історії, що дуже мало нам розповідали за всі етапи визвольної боротьби. Тож сьогодні ми маємо унікальний шанс допомагати воїнам та вивчати нашу славну історію та традиції», - підкреслила історик.

Кожен стенд містить короткі тексти з добрим і виваженим наративом. Так, важливими є пояснення, що українці ХХ віку мусили воювати у складі армій кількох держав, а відтак часто боротися один з одним. Це створювало як родинну, так і національну трагедію. Розуміння цього може відіграти роль для історичного примирення «пам’яті всередині».

Особливість експозиції – вражаючий масштаб фотополотен. Кожен плакат має 2 метра заввишки, що підсилює емоційний ефект впливу на глядача. Не випадкове і розташування експозиції посеред міста, на звичних повсякденних шляхах лучан, що дозволяє буквально впритул наблизити мирне життя до військових буднів передової.

Представниця громадської організації «Вільні люди Волинь» Тетяна Лишневець розповіла, що виставка діятиме до кінця жовтня а надалі її планують передавати школам у районні центри. «Будемо звертатися до органів місцевого самоврядування, якщо вони будуть зацікавлені залюбки надаватимемо для експонування проект у районних центрах та школах», - зазначила активістка.

У новині використані метеріали групи "Вільні люди Волинь" Вконтакне, видання "Хроніки любарта"
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ще цю фотографію заб Показати IP 20 Жовтня 2016 18:51
http://news.nationalgeographic.com/content/dam/news/photos/000/833/83390.ngsversion.1422286538835.adapt.768.1.jpg

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus