USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучан запрошують у «Писанковий дивосвіт»

17 Квітня 2014 18:28
Виставку «Писанковий дивосвіт» відкрили в арт-галереї у Луцьку. Організатори – Управління культури Луцької міської ради та Луцька художня школа - оголосили конкурс, до якого запрошували дітей віком від 8 до 16 років. До розгляду журі приймали авторські роботи – не менше 4-ох писанок одного автора, виконаних у традиційній манері.

Начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів розповіла, що подібну виставку-конкурс лучани організували першими в Україні. Адже це вісімнадцятий «Писанковий дивосвіт», який відбувається на базі Луцької художньої школи.

Присутніх з нагоди наступаючого Великодня привітав Луцький міський голова Микола Романюк.

«До «Писанкового дивосвіту» подали роботи 231 учасник, це 794 писанки. Дуже приємно, що долучився і фінансово допомагав благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», – розповіла Тетяна Гнатів.
«Від імені благодійного фонду хочу привітати вас з гарним світлим прийдешнім святом Христового Воскресіння. Побажати добра, миру, злагоди, благополуччя вашим сім’ям, душевного тепла. Всім нам бажаю у такий непростий для країни час, щоб ми були один до одного добрішими, толерантнішими, терпимішими, поважали один одного. Фонд завжди долучається до підтримки мистецтва, особливо, коли йдеться про наше, автентичне, українське писанкарство. Люди, займаючись писанкарством можуть більш повнокровно відчути себе українцями. У підростаючого покоління воно виховує такий необхідний сьогодні патріотичний дух. І я бажаю учасникам, щоб вони розвивали ці вміння і передавали їх своїм дітям, щоб це мистецтво у нашому краї ставало ще популярнішим, щоб все більше людей долучалося до прекрасного», – привітав присутніх головний юрисконсульт благодійного фонду, депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук.
На важливості і значимості виставки «Писанковий дивосвіт» наголосив директор Луцької художньої школи, заслужений діяч культури Іван Гаврилюк: «Я б назвав це виставкою нашої духовної енергетики. Адже кожна писаночка проникнута особливим духовним чуттям. Можливо, вона найбільше несе позитивної енергетики, адже в писанці закладені традиції народу, символіка, яку люди пронесли через століття».

Привітали присутніх і представники духовенства.

794 писанки, виконані у традиційній манері, оцінювало професійне журі на чолі з директором Луцького художнього музею, заслуженим працівником культури Зоєю Навроцькою.
«Сьогоднішні наші перед великодні дні були б нецікавими і збідненими. Так, наші бабусі цей вид мистецтва народили, вони його тримали і удосконалили, а сьогодні у ваших маленьких долоньках, вашими ніжними пальчиками, ви його продовжуєте, наповнюєте новим життям, новим духом і стверджуєте його. Писанка в нашому середовищі сьогодні невід’ємна, як вишиванка на День незалежності. І цих красивих традицій повинно бути у нас багато. Тому, що вони наповнюють душу теплом, а вам дають можливість приєднатися до вічного мистецтва, до того духовного ланцюга наших предків, в якому ви стоїте сумлінно з такими гарними здобутками. На доробок Луцької художньої школи повинні рівнятися», – звернулася до учасників Зоя Навроцька.

Переможці мистецького проекту отримали подарунки від благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Спеціальний приз за творчу знахідку вручили Насті Савчук (викладач – Віра Конська).

Третє місце розділили Дарина Куприянчик (викладач – Людмила Пантєлєєва), Марія Пастернак (викладач – Лариса Лук’янченко), Ольга Климчук (викладач – Любов Рожковська).

Друге місце посіли Олександра Локтєв (викладач – Мар’яна Лучик), Анастасія Мазур (викладач – Віра Конська), Ольга Михальчук (викладач – Валентина Замкова).

Перше місце розділили Яна Сусоловська (викладач – Мар’яна Лучик), Оксана Левкович (викладач – Віра Конська), Олександра Матвійчук (викладач – Віра Конська).

«Я навчаюся у Луцькій художній школі. І принесла традицію писанкарства додому. Адже це той предмет, якого чекаєш найбільше цілий рік. І проводять його за кілька тижнів до Великодня. Особлива атмосфера – запах воску, свічок, так тепло і світло в класі, присутній дух, описати це неможливо. Я до цього долучаю меншу сестричку, якій 4 роки. І дарую писанки друзям і родичам. Щоразу стараюся зробити краще», – розповіла власниця диплому першого ступеня Олександра Матвійчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus