USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Лучанам презентували незвичний «Вінегрет»

22 Грудня 2015 08:00
Груповий проект WINEGRETT представили Костянтин Мазурик, Денис Мозговенко і Володимир Іваницький у Галереї мистецтв НСХУ у Луцьку.

Учасники проекту – випускники інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки за напрямком «Образотворче мистецтво». Хлопці навчалися у одній групі, під керівництвом тих самих педагогів, та виставка показала особливий погляд та неповторний стиль кожного – справжній мікс авторських технік, тем для відображень, унікальності вражень та досвіду.

Перша персональна виставка Костянтина Мазурика відбулася цього року у Луцьку.

Художник є постійним учасником виставок в Україні, а також пленерів та арт-івентів у Польщі. Порівнюючи мистецьку атмосферу, яка оточувала його закордоном і на Батьківщині, Кость розповідає, що зауважив для себе контраст між високим рівнем академічної підготовки українських митців і певну складність з їхнім абстрактним самовираженням.

Представлена ним серія робіт – це його індивідуальний пошук у світі абстракціонізму, де він насолоджується барвистістю змішуваних фарб, передає яскраві літні враження від сонячних і часом похмурих днів, і візуалізує їх у цікавій рельєфній техніці – де ніби під збільшувальним склом досліджує переплетення гобеленів. Роботи відразу притягують до себе своєю емоційністю, життєрадісністю і грою кольорів, викликаючи непереборне бажання доторкнутися та відчути їх фактуру.
Володимир Іваницький теж знайомий лучанам своїми абстрактними роботами – його перша персональна виставка відбулася влітку у Галереї мистецтв. Художник щойно повернувся зі своєї другої персональної виставки, яка цього разу відбулася у Жешуві (Польща).

Молодий митець описує власний «вінегрет» робіт як експерименти з техніками, кольорами, формами, композицією. Його міські пейзажі «Проспект Волі», «Замок Любарта», «Старе місто» показують знайомі нам з дитинства вулиці і будівлі абсолютно з нових точок зору, у незвичних кольорових гаммах, змушуючи включити уяву та налаштуватися «на хвилю» художника, подивитися на бачені не раз місця очима іншої людини.

Чи кожному до снаги «пережувати і ковтнути» такий візуальний експеримент? Володимир роздумує над іншими темами: ось картина-історія по дівчину, яка попала у нове для неї міське оточення, і воно змінює її, адаптує, в чомусь ламає, а в дечому і шліфує. А друга картина-спостереження – це напівоголена жінка, яка нарешті обрала найспокусливішу позу для селфі. Ще мить – і спрацює клік, і її фото миттєво облетить сотні друзів і тисячі незнайомців у віртуальному світі.

«Дивіться, яка я гарна, спокуслива, бажана!» - це її меседж усьому світові, спосіб самоствердження і крик душі одночасно.

Свої «інгредієнти» до WINEGRETTу вніс Денис Мозговенко. Надзвичайно теплий, емоційний, проникливий портрет «Марія» показує виразне обличчя тендітної дівчини. По портрету ніби стікають ніжні золотисті краплі, і це не показна позолота гламурних панянок, а символічне втілення щирості і теплоти відносин.

Художник представив виконані у абстрактній манері пейзажі. На одному з них ніби зсередини проступають обриси костелу святих Петра і Павла, набувають об’єму, залишаючись при цьому ніби в тумані невизначеності.

Денис запропонував до WINEGRETTу особливо гостру «спецію» – провокацію. Одна з його робіт – «Тайна вечеря» – авторська абстрактна інтерпретація сакрального сюжету у традиційній техніці і класичній композиції.

Художник майстерно «зістарив» картину, але натомість надав абстрактної метафоричності героям сюжету, залишивши лише округлі ознакиприсутності учасників таїнства. Денис спостерігає за сучасною поп-культурою і процесами народження нових ідолів, яких тиражує сучасний кінематограф. Його роботи «ПП» («Прибулець Павло») і «Maul» –це не просто нашарування образів поп-ідолів на сакральне тло, а привід задуматися над тим, кому сьогодні молиться людина.
Денис, Володимир і Костянтин запрошують луцьких гурманів скуштувати їхній WINEGRETT – «страву», яка поєднала дуже різні на смак інгредієнти. Лучан запрошують «скуштувати» WINEGRETT протягом 3 тижнів – саме стільки триватиме виставка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Марія Показати IP 22 Грудня 2015 09:57
чудова виставка! Раджу всім не баритися, відвідати Галерею Мистецтв і "скуштувати" поданий митцями Вінегрет!)
редакції ВН Показати IP 22 Грудня 2015 10:58
Це в Будинку культури, чи де?????
Сергій Показати IP 22 Грудня 2015 13:55
Хлопці вітання вам, так тримати!!!
естет Показати IP 22 Грудня 2015 16:24
ці хлопці вже насправді в Європі. нам треба підтягуватися: читати. дивитися, спілкуватися.
Захарченко З. Показати IP 22 Грудня 2015 23:10
У нас звернуть увагу тільки тоді коли чек на 50 000 евр. вручать в Лондоні, або Шевченка чи Поршенка викложить з кукурузи і проса.
Анонім Показати IP 23 Грудня 2015 15:59
Починаємо з малого. Добре, що є молодь-митці, що представляє місто і країну за кордоном. Дуже горді! Ви - молодці!
цікавий Показати IP 24 Грудня 2015 03:57
Цікаво-інтригуюча стаття, неодмінно подивлюся
Інкогніто Показати IP 25 Грудня 2015 23:57
Цікаво зроблені роботи "ПП" і "Maul" , дають привід задуматись . Відчутний професіоналізм майстра
Тиць Показати IP 5 Січня 2016 13:49
Надзвичайно приємно вразили роботи про літо - відчула пережиті тепло і щастя!) На місто теж погляд хоч і "новий", але рідний в емоційному плані... Дуже цікава концепція і виконання сучасних ідолів, змушує задуматись
полішук Показати IP 9 Січня 2016 10:39
Наших художників більше знають на Заході, а тут процвітає КІЧ в шароварах. Але нічого не зробиш таке у нас "європейське" фолькльорне місто. Батьківщину не вибирають зате ми кінчили університети а як ми вишиваємо хрестиком і співаємо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus