USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Миротворча весняна виставка – у Луцьку

19 Березня 2015 18:29
Жінку-берегиню, яка, попри війну та усі негаразди, оберігає родинне вогнище, сіє зерно та чекає на чоловіка з війни, зобразила у авторському проекті волинська художниця Марічка Островська.

Відкриття виставки Марічки Островської «Берегиня-Мати» відбулося 19 березня у Луцьку.

Це – третя персональна виставка художниці. Кожен із її проектів відрізняється за задумом та тематикою.

Як зазначила художниця Тетяна Мялковська, авторка виставки має надзвичайно сильний зв'язок з землею.

«Якщо б про неї знімали фільм, я зняла б її прадавньою богинею-покровительницею землі, родючості», - зізналася Тетяна Мялковська.



З її слів, Марічка Островська ще в студентські роки відрізнялася від однолітків за своїми цінностями, із захопленням розповідала про свою бабусю, хутір, її цікавили традиції та певні моменти, пов’язані зі містикою. Творчість вона проявляє не лише в образотворчому мистецтві, а й в поезії. На її думку, виставка – фрагмент загального мислення, пошуку мисткині, яка не повторюється, водночас зберігаючи свій стиль. Вона відзначила проект художниці «Вікна», підкресливши, що Марічка Островська – «та, хто не завжди йде через двері, а іноді заходить крізь вікно», вона традиційна у змісті, але нетрадиційна у формі.

Вона зауважила, що у рамках виставки зображений образ жінки-миротворця, яка, незважаючи на те, що чоловіки на війні, мусить сіяти (темне не замальоване полотно символізує незасіяну землю). Жінки-берегині моляться та сіють, адже війна-війною, але хліб вирощувати треба. Виставка, зі слів Тетяни Мялковської, нагадує жінкам, що вони повинні народжувати, оберігати городи та чекати чоловіків, які воюють далеко від рідного дому. З її слів, на цих полотнах може знайти себе кожна жінка.

Своєю чергою, авторка проекту розповіла, що сьогодні, 19 березня, святкується Новий рік за трипільськими традиціями. Саме цього дня у трипільців починалося літо. Це свідчило про народження нового життя, нових енергій.



На думку мистецтвознавця, директора Художнього музею Зої Навроцької, ці картини спроможні торкнутися глядача, схвилювати його, викликати глибинні асоціації, мають історичне опертя та стилістичне опертя на традиції.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus