USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мистецтво та філософія: один з останніх «дітей квітів» у Луцьку

12 Грудня 2014 21:00
Картини з космічними мотивами та філософська поезія – лучанам презентували творчий доробок польського митця.

Виставка малярства та презентація збірки поезії Кшиштофа Косцєши відбулася 12 грудня у Галереї мистецтв Волинської організації національної спілки художників України у Луцьку.

Автора робіт Кшиштофа Косцєшу («Кіцьора») називають одним з останніх динозаврів покоління «дітей квітів». Колишній режисер світла в театрах Варшави. Колишній графічний дизайнер і видавець «другого обігу». Наразі зв'язаний із Асоціацією художників «Фабрика мистецтв». Кшиштоф Косцєша видав чотири книги віршів та текстів у збірках Інституту Сахарова (Москва) та Інституту Гувера в Стенфорді (США).



Організатор виставки консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі розповів, що ця виставка вже чи не п’ятдесята у співпраці Генконсульства та ВОНСХУ. Митця він назвав своїм другом дитинства, з яким разом навчався у школі, певний час разом працював у підпіллі.



У рамках експозиції презентували картини, написані олією та аквареллю у різні періоди – від 1970-их років до 2010-их. У багатьох полотнах помітні космічні мотиви (одна з робіт отримала назву «Космічний етюд»). Особливо актуально виглядала робота «Ісус третього тисячоліття», на якій зображений Спаситель із мішенню на серці над закривавленою мапою з назвами «Беслан, Київ, Мадрид» та інших міст. У виставці був представлений і плакат, який митець виготовив для відомого гурту «U2».

Кшиштоф Косцєша – не лише художник, а й поет, тож цього дня презентували його вірші, вперше опубліковані у перекладі волинських поетів. Поезію митця можна було прочитати також на банерах, які були розвішені у залі галереї.



Один із перекладачів Валерій Гнатюк зізнався, що побачив у віршах людину дуже близьку йому за духом, тож перекладати, «злившись із віршами» було нескладно.

«У мене було враження, ніби я сам написав ці вірші. Автор близький мені за духом», - розповів перекладач.

Він висловив надію, що волинські читачі зможуть долучитися до глибокої філософії.



До слова, саме у день виставки у Луцьку художник святкував 62-ий день народження. Ще два роки тому Кшиштоф Савіцкі запланував організувати виставку робіт Кшиштофа Косцєши у цей день як подарунок до дня народження.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus