USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині - виставка ікон

25 Липня 2014 10:35
Перша виставка ікон та творів сакрального мистецтва, створених під час IV Міжнародного Пленеру Іконопису на Волині, який розпочався 14 липня відбудеться сьогодні, 25 липня, о 13 годині в Центрі Інтеграції в Замлинні (Карітас Луцької Дієцезії). Про це інформує Криштоф Савіцкі.

У відкритті виставки про свою участь поінформували ієрархи Церков на Волині: архієпископ Михаїл - митрополит православної церкви Київського патріархату, єпископ Йосафат - митрополит греко-католицької церкви, а також господар пленеру о. Ян Бурас - генеральний вікарій римо-католицької церкви.

Організаторами пленеру є Генеральне Консульство РП в Луцьку, Кафедра Української Мови Варшавського Університету і середовище іконописців з Польщі, Волинська Організація Національної Спілки художників України, Академія Мистецтв у Львові, Спілка Польських Художників Варшавского Округу.

Пленер проводиться під патронатом Генерального Консула РП в Луцьку Беати Бживчи, о. Єпископа Віталія Скомаровского - ординарія римо-католицької дієцезії на Волині, митрополита греко-католицької церкви на Волині о. Єпископа Йозафата Говери.

У цьогорічному пленері взяли участь понад 20 митців з Польщі і України, які є вірянами як католицької Церкви обох обрядів, так і православної.

Проект є гарним прикладом багаторічної співпраці неурядових організацій і установ з Польщі – Товариства Приятелів Новіци (www.nowica.art.pl), іконописців, Варшавського університету, варшавських художників, Генконсульства РП в Луцьку та українських – волинських художників (www.art.lutsk.ua), Львівської національної академії мистецтв, представників католицької і православної Церков при активній підтримці Волинської облдержадміністрації (фінансування видавництва каталогу).

Метою волинських пленерів і після пленерних виставок є ведення духовного діалогу між художниками, які належать, як до західної, так і східної Церкви. В основі проекту лежить необхідність польсько-українського обміну ідеями та досвідом в області спільних пленерів сакрального мистецтва і іконопису, а також знайомство з релігійним контекстом візантійського сакрального мистецтва та культурним взаємопроникненням впливів Сходу і Заходу.

Ікони з трьох пленерів виставлялись майже у двадцяти містах по обидві сторони українсько-польського кордону, а також у Варшаві і Одесі.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus