USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині зареєстрували нові пам’ятки

29 Січня 2015 09:31
Історія Ковельського району поповнилася новими пам’ятками. Зокрема, питання про внесення до відповідного ресєтру окремих пам’яток розглянули під час засідання Координаційної ради по охороні культурної спадщині управління культури Волинської обласної державної адміністрації.

Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Так, на розгляд комісії представили 5 пам'яток на території Ковельського району: символічна могила Т.Шевченка у селі Колодниця,

Пам'ятний знак Ганні Сороці у селі Дубове, Пам'ятний знак борцям за волю України у селі Облапи, Пам'ятний знак борцям за волю України у селі Скулин, місце розстрілу громадян єврейської національності у селі Тойкут.

Символічна могила Т.Шевченка у селі Колодниця давно вже стала об'єктом туристичної інфраструктури краю і патріотичного виховання молоді. За переказами старожилів села, Шевченко перебував у селі під час своєї роботи у Тимчасовій комісії по збору давніх актів, зупинявся у селі і робив замальовки. Уперше насип на місці перебування Кобзаря зробили патріотично налаштовані воїни Українських Січових Стрільців у 1915 році.

У радянський час насип знівелювали, а в 1989 році відновили громадою села та НРУ. На жаль, історичних джерел стосовно перебування Т.Шевченка у Колодниці не виявили. Тому Рада запропонувала удосконалити облікову документацію стосовно пам'ятки – як пам'ятки, пов'язаної з історичними подіями – перебуванням січових стрільців на Ковельщині і вшануванням Кобзаря.

Пам'ятний знак зв'язковій ОУН Ганні Сороці у селі Дубове встановили на місці її могили у 2001 році. Загинула вона від рук НКВС у 1946 році, коли їй виповнилося 21 рік. Вирішили внести його у перелік пам’яток, але у обліковій документації внести зміни доповненнями джерельної бази.

Так само внесли у перелік пам’яток пам'ятні знаки борцям за волю України у селі Облапи (споруджений 2011 року, увічнено пам’ять про 160 односельчан) та у селі Скулин (споруджений 2007 року, увічнено пам’ять про 105 односельчан).

З певними застереженнями внесли у перелік пам’яток і місце розстрілу громадян єврейської національності у селі Тойкут.

До слова, у засіданні брали участь: заступник начальника управління культури Волинської ОДА Віталій Стрільчук, працівники управління культури Волинської ОДА Тетяна Дудар, Петро Ходань, Олександр Пальоха, представник управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Микола Томчук, представник відділу культури Ковельської райдержадміністрації Оксана Омелянюк, голова Волинського відділення Національної Спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, директор Володимир-Волинського державного історико-культурного заповідника Володимир Пикалюк, директор Луцького державного історико-культурного заповідника Павло Рудецький, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, працівник ДП «Волинські старожитності» Тарас Верба та працівник Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 29 Січня 2015 09:38
Респект і уважуха!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus