USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині жінка творить картини з пелюсток орхідей

28 Серпня 2016 18:32
Відома на Волині художниця з села Колодяжного Ковельського району Галина Боратинець багато років працювала на педагогічній ниві, а нині присвятила життя мистецтву, йдеться на сторінках газети Волинські Новини №30 від 25 серпня.

Полотна цієї доброї, завжди усміхненої жінки вирізняються тим, що вона створює їх не фарбами, а засушеними листочками й пелюстками квітів.

– Мої роботи – це така собі аплікація, тільки флористична. Знаєте, іноді задумуюся, як визначити вид цього мистецтва, тобто мій стиль творення картин. Якщо запитати, за допомогою якої техніки я творю свої картини, то це є флористично-художня аплікація. Загалом, малюю з дитинства. Спочатку творила картини аквареллю. Це були зображення квітів, природи, також малювала ілюстрації до казок. Ці роботи у школі виставляли, брала участь у різних конкурсах з образотворчого мистецтва. Подобається мені це дуже, хоча спеціальної якоїсь освіти не маю. Я педагог – спочатку вивчилася на вчителя молодших класів, а пізніше отримала диплом викладача української мови та літератури.

– То вам доводилося поєднувати викладання мови та літератури з образотворчим мистецтвом. Це ж не так просто, правда?

– Уміння малювати мені дуже допомагало в школі, бо у молодших класах потрібно багато наочних прикладів для дітей показувати, тому я все малювала сама. То було просто й цікаво, адже захотіла – і намалювала різний роздатковий матеріал, лічильний, якщо була потреба. От коли вже працювала як філолог учителем старших класів, то вірші стала писати. У нас в районі видали збірку «Творчість учителів Ковельщини», то в ній є і мої твори. Отож, малювання (створення картин) та філологія – два мої творчі крила у житті.

– І все ж, коли з’явилися ваші перші картини?

– Картини почала робити десь із 2002 року. Якось узяла квіти і створила з них композицію. А зараз усе йде в роботу – листочок вазона пожовтів, то я його зрізала і засушила. Так зі всіма квітами. Усе знаходить потім місце на полотні. І так щодня: бачу яблуню, йду до неї. Під деревом лежить листя, намокле від дощу. Комусь воно негарне, бо почорніле, а я його підбираю, мию і висушую праскою. Річ у тім, що такий колір у картині завжди потрібен.

– А де зберігаєте цей матеріал для творчості?

– У коробках з-під цукерок. У мене тепер їх цілі стоси – у кожній коробці окремий вид листочків, квіточок, інший колір. Коли починаю нову роботу, то вже собі знаю, де взяти підручний матеріал.

– Які матеріали вам найкраще використовувати у роботі?

– Розумієте, навіть не можна порахувати, скільки на кожну картину йде видів рослин. Але, поділюся секретом, найбільш благодатний матеріал – це пелюстки орхідеї. З власного досвіду скажу, що хай скільки квітів я намагалася засушувати – тюльпани, гладіолуси світлих кольорів – усі вони жовтіють, тобто втрачають колір. А от орхідея – це єдина рослина, яку можна засушити і вона практично не втрачає кольору – дає білий відтінок.
– Але це, мабуть, дороге задоволення – вирощувати орхідеї для картин?

– Так, це дорого, але всі односельчани знають мої потреби, тому родичі, сусіди – всі, у кого є орхідеї, дають мені пелюстки цієї квітки, зносять (сміється, – авт.).

– То ви живу квітку орхідеї ламаєте і засушуєте?

– У жодному разі! Пелюстки заготовляю, лише коли квітка відцвітає, адже тоді там менше вологи. Таку лише можна сушити, а живу, повну соку квітку покладете – то вона загниється. Коли б я творила картини олійними фарбами, то було би набагато легше. А з листочками та квітами дуже багато доводиться попрацювати, перш ніж їх підготуєш до використання на полотні.
– Розкажіть, як ви це робите?

– Спочатку підбираю матеріал, засушую – кладу в книжку чи на горищі. Потім, коли засохне, акуратно розправляю, а воно ж таке крихке, тому часто ламається. Також, якщо невчасно переклав те листя з місця на місце, то листочки або пелюстки можуть почорніти, тоді все пропало. Тому доводиться заготовляти дуже і дуже обережно. Загалом клопоту надзвичайно багато. Узимку сушити на батареї значно легше, а от улітку беру праску і підсушую нею. Матеріал для картин беру і на своїй грядці, і на лісовій галявині, і під деревами, тобто є де розгулятися.
– Ваші картини багаті на образи та кольори. Як це вдається робити?

– Квіти ж різних кольорів, тому спеціально засушую. Однак важко синій колір утримати. Наприклад, засушую волошку, вона синя, але тільки кладу її на клей – відбувається якась хімічна реакція і все, синього кольору нема. Тому небо завжди роблю з кукурудзяної обгортки чи з ехінацеї. Часом листя тополі трішки допомагає – її срібно-сірий відтінок прикрашає небо на моїх полотнах. Найлегше зберігаються зелений, жовтий кольори, а от найбільше – коричневого. Добре тримають колір засушені маки, тюльпани і троянди.

– На чому картини робите?

– Купую спеціальне ДСП, але обов’язково з білою поверхнею, і вже на ній малюю.

– Скільки часу йде на одне полотно?

– Так відразу не можу сказати. От, наприк­лад, ікону Холмської Богородиці робила місяць. Її мені замовили поляки у якийсь свій костел. Привезли й показали листівку з фотографією цієї святині, до речі, вона має не такий вигляд, як Холмська Богородиця у Луцьку. Коли творила ікону для поляків, то спеціально купувала каміння від Сваровські, бісер, тасьму, золоту й срібну нитки, намисто. Вийшло дуже гарно. Також хочу сказати, що кожну свою картину лакую. Роблю три лаковані шари, тому ці роботи можуть стояти без скла.

– Ікон багато робите чи у вас якісь інші мотиви переважають?

– Ні, ікон у мене мало. Коли замовляють, то малюю їх, проте насправді не люблю щось перекопійовувати. Мені більше до вподоби творити щось, вигадуючи образи, сюжети, тобто не заганяти себе у певні рамки, а діяти творчо. У цьому і є вся краса мистецтва.

Сергій ЖУКОВСЬКИЙ, Ковельський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
От Показати IP 28 Серпня 2016 20:52
Як вчителька виживає. ТАК що не бійтесь скорочень і виходу на пенсію.Їсти схочете-будете творити!
не от Показати IP 28 Серпня 2016 22:07
переконана,що ця жінка творить не задля вигоди!! це-натхнення,творча душа. А люди оцінили й винагородили відповідно. тут виживання ні до чого...
Соломія Показати IP 29 Серпня 2016 09:52
я створила 5 метровий портрет Т.Г.Шевченка з маку та пшона мрію виставити в Каневі
Сергій до Соломія Показати IP 30 Серпня 2016 17:28
Фотку в студію)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus