USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Незалежність України підтримує рекордна кількість громадян

23 Серпня 2014 10:03
Кількість прихильників незалежності України зросла з 83 до рекордних 90% її дорослого населення. Причиною цього вважають анексію Криму, - інформує Espreso.tv.

Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив автор дослідження динаміки підтримки населенням суверенітету України у перші десятиліття її державної незалежності, президент КМІС Валерій Хмелько.

"І це не перший випадок, коли певна частина громадян, що не підтримувала державну незалежність в умовах, коли ніщо не спонукає думати про можливі загрози, у ситуаціях, коли ці загрози стають реальними, усвідомлює, що незалежність країни є для неї дійсно цінністю", - додав він.

Хмелько розповів, що перше, явно не економічно обґрунтоване підвищення чисельності прихильників незалежності було зафіксовано у другій половині 1994 року. У перші два роки незалежності, в умовах значного зниження рівня життя, гіперінфляції їхня кількість знизилася з 76 до 56%. Хоча економічна ситуація продовжувала погіршуватися, після президентських виборів 1994-го охочих приєднання до Росії стало помітно менше (особливо на Сході і на Півдні).

Частка прихильників незалежності збільшилася з початком війни у Чечні і до кінця 1996-го (співпало з появою власних українських грошей) досягла 71% дорослого населення. В умовах фінансової кризи 1997-1998 років знову значно знизилася (майже до 60%). А в 1999-2000 роках, під час другої чеченської війни, зросла до 72%, нагадав соціолог.

У 2003-му, коли через дії Росії поблизу острова Коса Тузла виникла загроза територіальної цілісності України, протягом тільки одного місяця частка прихильників української незалежності зросла з 71 до 77%, і лише після вирішення конфлікту знизилася до 72%, повідомив президент КМІС.

У серпні 2008-го, під час вторгнення Росії у Грузію підтримка українцями своєї незалежності зросла з 72 до 83%. Зменшення розтягнулося майже на десять місяців і зупинилося на рівні 74%, розповів соціолог.

"Рік за роком підтримка суверенітету України українцями зростала, цей процес стабілізувався. Зараз же сплеск громадянської самосвідомості відбувся у зв'язку з прямим замахом на територіальну цілісність і суверенітет країни з боку Росії", - резюмував Хмелько.

Відзначимо, протягом останнього року і кількість людей, які вважають себе патріотами України, збільшилася з 81 до 86%, а в порівнянні з 2010 роком - з 76 до 86%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Дончанин Показати IP 23 Серпня 2014 10:28
Любопытно, а многим отличается эта статья от информации такого типа: "По Луганску на протяжении последних двух дней передвигаются невидимые мобильные группы украинских войск, одетые в войлочные тапочки. Чтобы не беспокоить местных жителей, они прячутся в подвалах, переговариваются шепотом, при малейшей опасности ныряют в мусорный бачок и не отсвечивают. Но на самом деле проводится поквартальная зачистка города от террористов. Центр уже освобожден, осталось только водрузить невидимый жовто-блакитный флаг на здание СБУ. Это официальное «информационное сообщение» пресс-центра СНБО. Более того, спикер Совбеза даже обиделся, когда его спросили: скажите, почему «освободителей» никто не видит? Даже у расово правильных журналистов стали появляться некие смутные сомнения по поводу секретного освобождения Луганска маленькими прозрачными человечками. «Это ваши проблемы», – гордо парировал человек в тельняшке. Действительно, проблемы налицо. Судя по всему, не малые. Фактически, как говорит киевский мэр, есть два варианта развития ситуации, четыре из которых приводят к фатальному исходу. Не знаю почему. Интеллектуальный уровень спикеров АТО и мыслительные способности Виталия практически сравнялись. Не думал, что такое в принципе возможно, однако так и есть."
Анонім до Дончанин Показати IP 23 Серпня 2014 11:09
дибілоїд тобі ще не надоїло !розслабся нас вже 90%,а виженемо тебе і буде 100% тому що ти вже не вилікуєшся!
Анонім до Дончанин Показати IP 23 Серпня 2014 11:35
Таким, як цей Дончанин, не зрозуміти 90% нормальних громадян України. Він розуміє тільки мову БОБЛА - хто більше заплатить.
Анонім Показати IP 23 Серпня 2014 10:37
коментар було видалено
мурчанин Показати IP 23 Серпня 2014 14:00
сприймати серйозно російсьго троля "дончанин" - себе не поважати)) в голові вата, в очех - жага легкої наживи, дописи примітивні, кісєльовські, правди не знає і не дізнається, бо не хоче, живе ілюзіями "рускага міра" і вірить в рубель. про що з обмеженим можна вести дискусію?
з Якутії Показати IP 23 Серпня 2014 16:10
правду кажете, що з тим кацапським бидлом говорити!
українець Показати IP 23 Серпня 2014 18:44
Троль дончанин тут вже всім остогид. Коли вже в їхній дурці відключать Wi-Fi ?
росіянин до українець Показати IP 23 Серпня 2014 19:02
ніколи
Федір Показати IP 23 Серпня 2014 19:53
Україна знаходиться під зовнішнім керуванням. Про яку незадежність йде мова? Вас не засмучує те, що Наливайченко має паспорт США? Що цілий поверх СБУ надано представникам США? Що на СБУ в Києві майорів прапор США. Доречі, США - це федеративна держава. Донбас хотів федералізації. Тепер за це його знищують руками наших братів, які вмирають хто зна за що.Що коїться в Україні? Кому це вигідно?
всезнайко 2 до Федір Показати IP 23 Серпня 2014 23:39
Ти так багато знаеш!!! Скільки раз, стоячи на кордоні, перевірив паспорт США Наливайченка? Та, кожен день! А на кожному поверху СБУ, крім прапора США, вісить ще прапор Волинськоі області, із-за дурного - прапори, ну, зовсім не подібні, але нехай вісить. Слава Украіні!!!
Політика Показати IP 28 Серпня 2014 13:24
А ви дійсно щиро вірите, що Україна - незалежна? Ви аналізувати вмієте те, що бачите навкруги, те, що відбувається в країні? Чи ви тільки повторюєте, як папуги те, ще вам вішають на вуха офіціальні СМІ? Тоді ви просто придурки. Вас паливо по 18 грн. дуже вдохновляє? Чи підвищення цін на комуналку в 2 рази? Чи ви всі маєте надію, що вам за загиблого сина чи чоловіка пільги нададуть? Надійтеся. Вам ще треба буде зібрати докази, що він учасник бойових дій, а не просто вийшов повітрям подихати в степах Донбасу. Які ви недалекі люди. Чи може думати нічим?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus