USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Сім прихованих загадок у творах мистецтва

12 Січня 2017 07:00
Дивні деталі в творах живопису і скульптурах бентежать уяву дослідників і викликають палкі дискусії про їхнє справжнє значення. Мистецтвознавець Келлі Гров'є відібрав сім найсуперечливіших шедеврів.

Кажуть, що диявол ховається в дрібницях.

Це також вірно про наше захоплення мистецтвом. Популярність багатьох великих шедеврів прямо пропорційна кількості суперечок навколо них, які часто спричинює одна незвичайна деталь.

Якщо ви складете список найвідоміших творів в історії мистецтва, виявиться, що це водночас й найбільш загадкові твори.

В пам'ять про автора відомого дослідження "Сім типів загадок мистецтва", покійного Вільяма Емпсона, якому минулого місяця могло виповнитися 110 років, BBC Culture опублікувала добірку найсуперечливіших картин і скульптур в історії мистецтва.

Мармурові скульптури Парфенона(447 рік до н.е.)
У 1802 році Томас Брюс, третій лорд Елгін, відправив із Греції в Англію 17 великих контейнерів з античними скульптурами, знайденими під руїнами головного храму Афінського акрополя – Парфенона.

Відтоді між урядом Греції і британським парламентом точаться суперечки щодо права власності на славетні "Мармури Елгіна".

Поруч з гучним скандалом про права на пам'ятку античності ведуться ще одні дебати. Мистецтвознавці вже багато століть намагаються з'ясувати, що саме зображується в центральній частині 159-метрового фриза, яка розташовувалася прямо над входом до храму.

Скульптурна композиція зображує дитину, яка передає дорослому згорнуту тканину.

Одні дослідники вважають, що це – церемоніальний плащ на статуї Афіни. Інші бачать дещо жахливіше: донька царя Афін тримає свій власний саван, оскільки її принесуть в жертву, щоб захистити місто від вторгнення ворогу.

Гобелен з Байо (1070-ті роки)
Кожен стібок Гобелену з Байо (радше килиму, оскільки його довжина – майже 70 метрів) допитливо вивчають історики, відчайдушно намагаючись відрізнити факти від вимислу в зображених сценах.

На гобелені вишиті події, які передували вторгненню Вільгельма Завойовника в Англію в XI сторіччі. Хоча вченим уже відомо, кому належала ідея твору (вочевидь, єдинокровному брату Вільгельма, єпископу Одо) і хто виткав гобелен (імовірно, група талановитих швачок у 1070-ті роки), кілька сюжетних деталей залишаються незрозумілими.

Найбільше питань викликає сцена, де священик б'є жінку в обличчя, а під ними сидить навпочіпки чоловік, який гордо демонструє свої геніталії.

Портрет подружжя Арнольфіні (1434 рік)
Іноді апельсин – це просто апельсин. Але мистецтвознавців це не завжди влаштовує.

Вони намагаються розшифрувати особливий сенс в помаранчевих фруктах, які приховалися за спиною італійського купця Джованні ді Ніколау на його знаменитому портреті з дружиною пензля Яна Ван Ейка.

З моменту свого створення, майже шість століть тому, картина не припиняла бентежити глядачів. Кожна деталь зображеної сцени – від викривленого відбиття в дзеркалі на задній стіні кімнати до кута, під яким пара з'єднала руки, – спричинює палкі дебати про задум художника.

Чи символізує сцена шлюбний договір подружжя, чи це – гірка елегія на смерть улюбленої дружини? Чи означають апельсини заможність родини (екзотичні фрукти були справжньою розкішшю в Нідерландах XV століття), чи це, можливо, натяк на чуттєві насолоди?

Мадонна з немовлям і Іоанном (з 1490)
Шанувальникам історії мистецтва Доменіко Гірландайо більш відомий як один з перших вчителів Мікеланджело.

Втім, цей майстер доби Відродження залишив нащадкам чималу власну художню спадщину. Він, наприклад, автор кількох фресок на стінах Сікстинської капели, створених за чверть століття до того, як його легендарний учень розписав стелю каплиці.

Втім, увагу багатьох сучасних поціновувачів творчості художника приваблює маленька деталь на одному з його полотен. Це – дивний корабель, який пливе небом і випромінює світло позаду Діви Марії на картині "Мадонна з немовлям і Іоанном".

Чи намагався митець зобразити позаземну цивілізацію XV століття, чи це – лише ангел, який невдало замаскувався?

Мона Ліза (1503 рік)
Що є найбільшою загадкою – її очі чи посмішка?

Варто лише заговорити про загадковість в мистецтві і, безперечно, першим спадає на думку незбагнений вираз обличчя Джоконди. Чи посміхається вона самовдоволено і зверхньо, чи ця стримана усмішка приховує внутрішню збентеженість?

Леонардо да Вінчі було чудово відомо, що в німій поезії почуттів очі і губи неодмінно римуються. "Ось чому Леонардо залишив їхній вираз навмисно нечітким, – писав відомий історик Е. Гомбріч, пояснюючи, чому кутки рота і очей Мони Лізи зливаються в м'які тіні. – Вираз її обличчя ніби постійно вислизає від глядача".

Експеримент із птахом у повітряному насосі (1768 рік)
Мало творів мистецтва зображують захоплення XVIII століття наукою з більшим драматизмом, ніж це полотно. Його автор – англійський художник і палкий літописець промислової революції Джозеф Райт із Дербі.

На картині зображено науковий експеримент з повітряним насосом (винайденим Робертом Бойлем століттям раніше), в якому какаду повільно позбавляють повітря в скляній камері, що ледве не вбиває птаха.

У правому куту картини – фігура юнака, який за допомогою мотузки піднімає і опускає клітку з птахом. Невідомо, однак, що саме він робить зараз: чи піднімає він клітку, оскільки вона більше непотрібна, чи, навпаки, опускає її на птаха, тому що той ще живий.

Таємниця життя і смерті назавжди завмерла в його руках.

Американська готика (1930 рік)
В кожному великому творі мистецтва має бути якийсь несподіваний поворот.

На картині американського художника Гранта Вуда "Американська готика", яку вважають найвідомішим твором образотворчого мистецтва США, такою несподіваною деталлю стає локон, що вільно спадає на шию жінки.

Дослідників завжди цікавило, чи символізує це пасмо волосся глузування художника над пуританством сільських мешканців чи це ключ до чогось більш складного?

Жінка (чий образ художник списав зі своєї сестри Нен) скріпила свій одяг брошкою із зображенням Персефони – богині давньогрецької міфології, яку зґвалтував Аїд.

На думку деяких дослідників, це – натяк на сучасне повторення жахливої міфічної історії, особливо, якщо взяти до уваги, що вила в руках фермера є також промовистим символом Аїда. І чи не є локон волосся, що вибився з-під зачіски, свідоцтвом недавнього насильства?

Диявол, як кажуть, в деталях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus