USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцькому замку просто неба дивилися документальне кіно

26 Липня 2016 08:00
Показ десятьох українських та польських фільмів в рамках фестивалю документального кіно просто неба «Lampa.doc» відбувся у Луцькому замку.

Про це повідомляє Громадське. Волинь.

З 22 по 24 липня лучани та гості міста переглянули такі фільми: «Присмерк» (режисер – Валентин Восянович), «Сестра Зо» ( режисери- Аліса Коваленко та Любов Дуракова), «Дім» (режисер – Анна Корж), «Міст (режисери – Оксана Носач, Олена Москальчук, Дмитро Бурко), «Йоанна» ( режисер – Анета Копач), «Равлики» (режисер – Гжегош Шчепаняк), «Суперблок» (режисер Тереза Чепець), «Кінець світу» (режисер – Моніка Павлючук); «Острів» (режисер – Наталія Красильникова), «Пісня Пастуха» (режисер – Вахрам Мхіторян).

«Чотири фільми виробництва України, останніх трьох років, а шість – виробництва Польщі, а саме студії Анджея Вайди. Відбирала фільми на власний смак. Крім того, керувалася таким принципом, що потрібно дістати ці фільми. Саме тому звернулася до студії Анджея Вайди, де абсолютно легко погодились на показ цих фільмів в Україні. Враховуючи те, що це не конкурсна програма, а просто показ – це, певною мірою, унікальна можливість», – розповіла організатор фестивалю, режисер Наталія Красильникова.

Луцьк – перше місто, де відбувся цей фестиваль. Надалі подібне дійство відбудеться в Умані (5 – 7 серпня) та на острові Хортиця (26 – 28 серпня).

«Маленькі міста не мають доступу до документалістики, адже місцеві телеканали не можуть закупити такий контент, а великі фестивалі не доїздять сюди. Треба віддати належне організаторам фестивалю «Docudays», які роблять перегляди, але їх вікова категорія – це переважно діти шкільного віку та тюрми. Ми ж маємо на меті звернути увагу широкої аудиторії містян, які до того не мали змоги побачити документальне кіно», – зазначає Наталія Красильникова.

Водночас, вона звертає увагу й на те, що український глядач не готовий до перегляду документалістики. Тому, одне із завдань фестивалю – зробити промоцію сучасного документального кіно, зруйнувати стереотипи, що фільми такого жанру є пропагандою, не цікавими та нудними.

В рамках «Lampa.doc» також показали фільм «Wyspa» («Острів»). Його головним героєм є луцький скульптор Микола Головань, який відвідав усі три дні фестивалю.

«Я дуже тішуся цією роботою, тішуся авторами фільму. Розумієте, документальне кіно – це є істина, як добрий хліб, як добре повітря, як добрий ранок. Потрібно розвивати ці фільми. Буде розвиток – будуть люди ходити на документальне кіно. Це даватиме їм більше сенсу», – зазначив Головань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus