USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку джазували заради миру і збирали гроші для пораненого бійця

29 Серпня 2015 01:10
VIII Міжнародний фестиваль Art Jazz Cooperation стартував у Луцьку. Граючи джаз заради миру, музиканти реалізували благородну мету: під час фестивалю збирали кошти для пораненого під Іловайськом бійця.

Зрештою, такий акцент організатори й зробили: в річницю Іловайської трагедії в стінах замку Любарта лунали сумні мелодії джазу, які закликали до миру.

Як розповів організатор фестивалю, президент луцького джаз-клубу Олег Баковський, цьогоріч фестиваль – для нього дуже специфічний, адже вхід вільний, але під час заходу збирають кошти на лікування. Рік тому боєць Олексій Омельчук, для якого відбувався збір грошей, отримав поранення під Іловайськом. Тому й фестиваль – з сумним акцентом. А захід розпочався з хвилини мовчання за загиблими під Іловайськом.
Олег Баковський
Олег Баковський
Додамо: волонтерами зі збору коштів на заході стали волинські журналісти: Мирослав Ватащук (Інформаційна агенція ZIK) та Іван Савич (Інформаційне агентство Волинські Новини), які долучилися до цієї ініціативи.
Ведуча Наталка Войтович додала: сьогодні музика лунатиме заради миру: «Прикро, що ми мусимо згадувати події, які відбуваються на сході країни нам тривожно, страшно. Вектор фестивалю направлений на підняття духу та культурних цінностей серед лучан та мешканців нашого краю».
Наталка Войтович
Наталка Войтович
Як розповів луцький джазмен і організатор фестивалю Олег Баковський, на фестиваль приїхали найкращі музиканти з України і Польщі. Дводенна програма передбачає чимало цікавих виступів. Так, у перший день лучан дивували гурти Lutsk Jazz friends (Луцьк) та Аліна Багінська (Київ), «Джазові історії з Олексієм Коганом», «Анна Чайковська та Acoustic Quartet» (Україна) «Tomasz Wendt Quartet» feat. Тарас Баковський (Польща).

Першими на сцену вийшли джазмени з Lutsk Jazz friends.
«Вони виконують джазові стандарти, але іноді гру перетворюють на джем, адже культура імпровізацій і джазова музика завжди спрямована на позитивне мислення людей і є тим ключем в суспільстві, який сприяє миру», - зауважила Наталка Войтович.

На сцену разом Lutsk Jazz friends, де грає і Олег Баковський, вийшла і юна співачка з Києва Аліна Багінська, співала з луцькими джазменами Руслана Моклиця.
Аліна Багінська
Аліна Багінська
Руслана Моклиця
Руслана Моклиця
Крім того, цьогоріч на сцені зіграли троє Баковських: батько Олег та двоє його синів Тарас та Роман, що було давньою мрією батька.
Роман Баковський
Роман Баковський
Сам Олег Баковський вважає: той, хто любить джаз, він має іншу ментальність, інше розуміння життя, поза системою. Особисто для нього джаз - це найсерйозніше мистецтво, адже саме виконання джазу - найскладніше в музиці.

«Класика - це добре. Часом кажуть, що джаз американський, це не наше. Але, як на мене, сама гармонія джазу, саме виконання, дозволяє й наші українські пісні грати. Тому зараз популярний фольковий джаз. І це неповторно звучить», - каже музикант.

Згодом лучани змогли послухати «Джазові історії з Олексієм Коганом». Сам Олексій Коган - автор і ведучий понад 5 тисяч радіопрограм, арт-директор фестивалю «Alfa Jazz Fest у Львов», продюсер та арт-директор компанії «Jazz in Kiev», куратор Волошинської сцени фестивалю «Джаз Коктебель», член Міжнародної джазової асоціації журналістів.
У 2014 році Олексій презентував аудіокнигу «Jazz з Олексієм Коганом: Джазові історії». Услід за релізом аудіокниги послідувала презентація живих читань - це і є авторська програма «Джазові історії». Маючи колосальний досвід спілкування з легендарними музикантами та колективами, Олексій Коган ділиться з публікою своїми спогадами. Джазові історії - це короткі есе про музику, людей, зустрічі і враження, багато смішних і цікавих музичних байок, класний джаз і відмінна атмосфера.

«Ми вигадали такий новий формат, і вже вийшов другий диск джазових історій. Я не літератор і ніколи не хотів бути ним, але крізь українські фестивалі проходило чимало музикантів, багатьох з них немає в живих. Але лишилися спогади, музика. Бо що таке джаз? Джаз – це Чехов. Це коли є сльоза і є усмішка. Джазовий гумор має відтінок суму», - пояснює як народилися «Джазові історії» Олексій Коган.

Але приїхав він до Луцька не сам. Барабанщиком був композитор Валерій Волков, чию музику грали легенди джазу США Майкл Брекер, Ренді Брекер та Дейв Лібман.
Валерій Волков
Валерій Волков
Саксофоністом був Богдан Кравчук з міста Рівне, якого називають «зберігачем джазової традиції». Лише нещодавно він повернувся з Польщі, де представляв Україну на джазовому фестивалі у складі квартету саксофоністів.
Богдан Кравчук
Богдан Кравчук
Гітаристом був Володимир «Ніс» Лихочва - музикант який може виконувати поп-музику, але для підтримки штанів, бо його серце навіки віддане джазу. За клавішами сидів один з продюсерів фестивалю «Jazz in Kiev» Володимир Камінський.
Володимир Камінський
Володимир Камінський
Перший твір Олексій Коган присвятив «луцьким піжонам». Власне, перед кожною композицією Олексій розповідав певну історію про відомих музикантів. До прикладу, тему цієї п’єси підказав Чак Лоб.

«Свого часу, коли до нас приїжджав Хербі Хекнкок, його менеджер наголошував, щоб ми того називали лише містер «Хенкок», хоча він сам просив називати його «Хербі». І коли Боб Джеймс приїхав в Україну, і Чак мене представив, я поцікавився, як Боба Джеймса правильно називати. Я розповів історію про Хербі Хенкока. Музикант був здивований, а потім відповів: «О’кей, називай мене «Ваша Величість». А потім Чак Лоб підказав нам тему п’єси, яку я присвячую усім луцьким піжонам, які приходять на фестиваль в червоних замшевих черевиках», - пояснив Олексій Коган.
Наступна історія була про надзвичайно талановитого піаніста з обмеженими можливостями Мішеля Петручіані: «Його друзі виносили на сцену на руках. І коли він починав грати - це була зовсім інша людина. Його друзі казали: «Мішель не такий як всі, а такий, яким всі мали бути». У 1994 році Мішель Порталь виніс Петручіані на сцену. Петручіані сказав таку фразу: «Вітаю всіх. Ось два друга, два Мішеля - Мішель Порталь і «портабль» (французькою – «портативний»)».


Зрештою, заплановано, що фестиваль продовжиться після замку Любарта в Sky Bar, де музиканти будуть разом імпровізувати, а потому нові гурти виступатимуть 29 серпня.

До слова, фестиваль проходить під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку, а спеціальним гостем стала депутат Європараменту Джулі Уорд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus