USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку об’єдналися представники різних конфесій

7 Листопада 2014 21:00
Символом єднання віруючих різних конфесій заради миру та зміни світу на краще стала виставка-підсумок двох пленерів іконопису, що відбулися на Волині та у Польщі.

Відкриття виставки, присвяченої міжнародним пленерам іконопису у Замлинні (Волинь) та Новіце (Польща) відбулося 7 листопада у Луцьку. Під час заходу були присутні творці ікон, представники духовенства різних конфесій, обласної та міської влади. Організаторами виставки виступили Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку та Волинська обласна організація Національної спілки художників України.

Відкриття виставки розпочали із молитви «Отче наш», яку виконали студенти Волинської православної богословської академії.



Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив: як би не розвивалася історія та як би не вибудовувалися стосунки між людьми, завжди є частинка історії, що відбивається на полотні, фресках, у історичних пам’ятках.

«Сьогоднішня виставка – ще одне підтвердження того, що нащадки цінують пам'ять своїх батьків, дідів, свої культурні символи, традиції. Ми завжди повинні цінувати ці надбання. Важливо, щоб виставка стала ще одним етапом виховання молоді на добрих історичних традиціях, виховання поваги, смиренності. Приємно, що у рамках цієї виставки присутні представники різних народів, національностей, конфесій. Це ще раз говорить про те, що ми – люди, які сповідують, добро, віру, повагу», - зауважив Володимир Гунчик.



Ординарій Луцької дієцезії Римсько-Католицької церкви Віталій Скомаровський розповів, що, працює вже півроку на Волині, і цей край не припиняє його дивувати – не лише пам’ятками архітектури та природою, а й прекрасним іконописом. Він зазначив, що це – творіння побожних душ та свідоцтво краси сердець волинян, що виражена на іконах. З його слів, написання цих ікон об’єднує християн і це є добрим знаком.



Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи повідомила, що сьогодні презентують роботи польських та українських художників, які цього року вчетверте приїхали у Замлиння, щоб спілкуватися та відкрити для себе Західну Україну. Цьогорічний пленер відбувався в умовах складної ситуації, яка нині в Україні, і це не могло не вплинути на творців. Відображення непростих часів, зі слів Беати Бживчи, можна побачити на роботах митців.



Луцький міський голова Микола Романюк визнав, що у галереї панує своєрідна аура єднання віруючих різних конфесій у вірі в Бога задля того, щоб у нашій державі, Європі та світі був спокій. З його слів, у кожному з творів залишилася частинка душі митця, який його створив, що випромінює своє тепло.



Вітальне слово та архіпастирське благословення митрополита Луцького і Волинського Михаїла передав ректор Волинської православної богословської академії Володимир Вакін.

Він наголосив, що цінність цієї виставки суттєва, тому що ікона є багатогранною та багатофункціональною – для того, щоб її намалювати, потрібен не лише мистецький хист, а й певні знання і духовний досвід. Він розповів, що у Волинській православній богословській академії є предмет «богослов’я ікон», що викладається на високому рівні.



«Насправді у візантійській іконі постать святого має два різних ока – якщо закрити одне, інше буде сповнене радості, а якщо закрити інше – суму. Це показує наше багатогранне життя, у якому межують радість і сум. Малюючи лик святого, спочатку наносять темну фарбу, а потім світлу. Це означає, що світло, яке має сяяти, повинно йти зсередини», - розповів Володимир Вакін.

З його слів, відкриття такої виставки показує духовність нації. Він побажав, щоб заходів, що виражають нашу духовну сутність, було більше. Після цього декілька духовних піснеспівів виконав хор богословської академії.



Художниця Катажина Якубовська, твори якої представлені у рамках виставки, розповіла, що традиція пленерів (шостого пленеру в Новіце 7-21 вересня та четвертого – в Замлинні 14-25 липня) та виставок іконопису має свою історію. З огляду на події, що відбуваються на Сході України, перед організаторами пленеру постали складні питання – чи потрібно проводити пленери та виставки.



«Наша відповідь – так, у цій ситуації тим більше нам потрібно зустрічатися і організовувати пленери, щоб показувати багатство польсько-українського пограниччя, щоб показати, що українська культура є частиною європейської культури, і це наш спільний європейський спадок»,- розповіла художниця.

Вона повідомила, що, схиляючись над іконою під час пленеру, митці намагаються відповідати на питання про місце ікони в житті людини та суспільства. Цього року суспільна роль ікони посіла особливе місце. Під час обох пленерів у процесі молитов та створення ікон виникало питання про майбутнє цієї частини Європи. Під час пленеру у Замлинні були створені невеликі іконки, які передали українським солдатам, а тема подій на Сході України неодноразово виникала під час пленеру в Замлинні. Ікони, що були створені на Волині, були присвячені темі Божої Матері, а ікони, написані у Новіце – святим. Мисткиня наголосила, що ікона – категорія прагнення до краси, яку часто ототожнюють з добром. Ікона має на меті змінити світ на краще і художниця висловила сподівання, що ті ікони, які презентують у рамках виставки, допоможуть цій зміні.

Основний натхненник міжнародних пленерів іконопису, завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв Роман Василик розповів, що у Замлинні, аби побачити ікони, що представлені під час цієї експозиції, приходили звичайні селяни зі святковим настроєм, була ця виставка також у Львові та поїде у Варшаву. З його слів, є ентузіасти, які стимулюють цю мандрівну виставку. Серед них – консул Республіки Польща у місті Луцьку Кшиштоф Савіцкі, Катажина Якубовська, отець Ян Бурас та інші. Митець зауважив, що художники, які беруть участь у пленерах іконопису вже впродовж шести років, щоразу працюют, як один організм, незалежно від того, хто до якої конфесії та нації належить - це наче родина, у якій немає ворожнечі та непорозуміння. Він визнав, що з професійної точки зору роботи, створені під час пленерів, щоразу кращі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
мурзілка Показати IP 7 Листопада 2014 21:23
з усіх присутніх на фото видно, що постить по-справжньому тільки посол Польщі
ІМХО Показати IP 7 Листопада 2014 22:17
Прикро бачити, як іконопис перетворюють на, такий собі, альтернативний вид мистецтва. "Ікони" в стилі Далі, з Христом спиною до людей - це все дуже і дуже сумно.
волинянин до ІМХО Показати IP 24 Жовтня 2015 11:23
для ІМХО тобі до церкви молитися, а не на виставку
лучани Показати IP 8 Листопада 2014 08:14
Російська секта ігнорує українське суспільство. Вони тільки терористів та кремлівського ідіотика благословляють.
правда про " Святую Показати IP 8 Листопада 2014 09:10
В путинской России зарегистрирован первый однополый брак. ФОТО В Санкт-Петербурге зарегистрирован брак между двумя девушками. Как пишет Цензор НЕТ, об этом сообщает "Росбалт" со ссылкой на ЛГБТ-организацию "Выход". "Одна из девушек - трансгендер, полностью перешедшая из мужчины в женщину, но не поменявшая паспорт. Официально это брак между мужчиной и женщиной, но фактически между двумя женщинами. В ЗАГСе отнеслись к этому толерантно", - подчеркнули в организации. Читайте также на «Цензор.НЕТ»: "Наши антидискриминационные условия не содержат требования узаконить однополые браки в Украине", - ЕС Там также сообщили, что это первый однополый брак, официально зарегистрированный в России. Регистрация пары прошла без каких-либо провокаций со стороны так называемых "борцов за нравственность". В ЗАГСе даже не было СМИ. "Это была обычная свадьба, как и у всех людей. Мы не посчитали нужным привлекать прессу", - сказали в ЛГБТ-организации. Источник: http://censor.net.ua/p310913
Марія Показати IP 8 Листопада 2014 17:42
Ікони прекрасні. Вони торкають душу, змушують мислити та співпереживати, зцілюють зранену совість і гамують душевний біль. Всім організаторам та іконописцям - велика дяка за працю.
лучанам Показати IP 8 Листопада 2014 21:55
роззуй очі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus