USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку поєднали Волинь та Святу землю

29 Липня 2014 21:00
Відвідини Єрусалима надихнули «художника правди» на створення серії картин на волинсько-біблійну тематику.

Виставку живопису Василя Красьохи презентували 29 липня у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України. У рамках експозиції можна побачити більше п’ятдесяти картин, створених у різні періоди.

Автор картин – відомий живописець, уродженець села Хряськ Маневицького району, який з ранніх років життя відчував потяг до прекрасного, естетично оцінював природу рідного краю. Яскраві барви Полісся надовго закарбувалися в пам’яті митця і донині знаходять відображення у його картинах.

Мистецький доробок Василя Красьохи сягає понад тисячу робіт. Його картини зберігаються у фондах Міністерства культури України, музеях та приватних збірках багатьох країн світу (Німеччина, Японія, Росія, США, Польща тощо).

Про історію створення найголовнішої серії робіт у рамках цієї виставки розповів митець. З його слів, відвідини Єрусалиму дали поштовх та поступово, протягом чотирьох-п’яти років, виникла серія картин.

«Об’єднувати картини повинна якась тема. Було багато ескізів, замальовок, а відобразити це на полотні мене наштовхнула поїздка в Єрусалим, на Святу землю. Мандруючи там, я розумів, що ті події, які були там – не вигадка, не казка. Це справді було, це історія, пов’язана із теперішнім життям. Я робив замальовки, етюди, а привізши їх додому, поклав поруч із волинськими пейзажами та побачив подібний колорит. А найголовніше – люди. Я вибрав саме моменти земного життя Марії та Ісуса Христа (від народження Діви Марії до її взяття до неба). Я подивився на ескіз косарів і побачив, що це - апостоли. Я перерахував і їх виявилося одинадцять. Думаю – потрібно дванадцять, але додати ще одного апостола не виходило. Тоді я зрозумів, що дванадцятого не було – це коли Юда зрадив і перше об’явлення Ісуса було одинадцятьом апостолам», - повідомив художник.



Альбом робіт митця назвали «Художник правди». На його думку, це є голосно сказано, однак, правда для нього – понад усе. Василь Красьоха зазначив, що бувають речі, повз які ми проходимо, не зауважуючи їх, а художник може підгледіти та відкрити світ для інших і для себе.

Цікаво, що у своїх роботах митець, окрім фарб, для створення об’єму, використовує солому, полову та інші природні матеріали, які називає природним пігментом.

«Колись малим, коли не вистачало фарб, я малював глиною на стодолах свої образи, малював на піску», - зізнався митець.

Художник додає, що іноді малює на замовлення, проте серію, до створення якої надихнула подорож у Єрусалим, ніколи не продасть.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus