USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку презентували книгу, яка «не подобається» автору

28 Березня 2014 14:45
«Патріарх волинського краєзнавства» Вальдемар Пясецький презентував книгу «Луцьк. Старе місто. Історико-краєзнавчі нариси».

Так, захід відбувся сьогодні, 28 березня, в читальному залі бібліотеки історичного факультету Східноєвропейського університету імені Лесі Українки. Загалом, книг, присвячених рідному Луцьку, у видатного історика п’ять. Утім, лише в останній – 70 % нових, сучасних фотосвітлин.

До видання книжки «Луцьк. Старе місто. Історико-краєзнавчі нариси» долучився благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

«Така подія заслуговує на пильну увагу громадськості, адже ця книга заповнює вакуум у певних нішах історії міста. Автор створив свою книгу у легкому, науково-популярному жанрі, у якому тісно переплітається історія та мистецтвознавство», - каже декан історичного факультету СНУ Анатолій Шваб.

Зі слів кандидата історичних наук, Вальдемар Пясецький – це та людина, яка віддала все своє життя для дослідження Луцька.

До слова, видатному краєзнавцю цьогоріч зозуля «накувала» 80 років, утім, його планам на майбутнє можуть позаздрити навіть студенти.

«У Вальдемара Едуардовича була мрія – створити книгу, на сторінках якої можна було б розповісти про історію міста, вулиць та звичайних людей. Ця книга демонструє місто через нову призму», - додав Анатолій Шваб.

Сам автор характеризує власне творіння, як «збірник, де є легенди, побутові та історичні факти й сцени з повсякденного життя». Як розповів краєзнавець, робота над книгою тривала довго. Окремі епізоди доводилось переписувати по декілька разів. Зі слів письменника, є у книзі й цікаві, раніше невідомі спростування історичних фактів.

«До прикладу, здавна вважалося, що дівчата, яких вивезли на роботу до Германії – це суцільна «біда». Але мало хто говорив про те, що їхні батьки отримували за це велику грошову компенсацію», - зауважив автор.
Також він жартома додав, що «загалом власна книга йому не подобається, адже дещо потрібно було підшити, а не підклеїти». Але у цілому Вальдемар Пясецький зазначив, що задоволений власною роботою.

Технічним оформленням «Старого Луцька» займався історик, археолог, автор десятків наукових та науково-популярних праць Олексій Златогорський.
Співавтором збірки став фотограф-ілюстратор Віктор Чухрай.

Він зауважив, що невеличке місто Луцьк «бідне» на архітектурні шедеври. Однак, і ті що є, люди не цінують: «Біля таких шедеврів, як Замок Любарта та костел Святих Петра і Павла набудували «хлівів». Те саме стосується й оглядових площадок. Їх збереглось усього дві – одна із оглядом вечірньої панорами навпроти тубдиспансеру, інша – на Гнідаві», - каже фотограф.
Довідка: Вальдемар Пясецький народився 5 січня 1934 року у Дубровиці. Вивчення краю розпочав на початку 1960-х рр. публікаціями, присвяченими творчості волинських архітекторів, художників, іконописців. У 1973 році з’явилася перша розвідка В.Пясецького про Луцьк. На сьогоднішній день ми знаємо його як дослідника найважливіших осередків давнього Луцька, його околиць: Верхнього Замку, Окольного та Старого міста, Передмістя, Заглушеччини, Градної Гори, Помостич, Хмельника, Волиці, Яровиці, Гнідави, Красного, Кушкаровки, Дворця, Волички над Глушцем та ін.

У доробку краєзнавця і дослідження з минувшини Володимира-Волинського, Любомля, Устилуга, Горохова, Порицька, Перемиля, Боремля, Кисилина, Олики, Локач, Сельця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Бармалєй Показати IP 28 Березня 2014 15:06
Класний дядько. Подобаються його роботи. Де купити книгу?
Олекса з Київа Показати IP 5 Квітня 2018 18:53
Те саме питання - автоматично напрошується. А Авторові - низький уклін та многая літа!
Олекса з Київа Показати IP 5 Квітня 2018 18:54
Доречі, цікаво: чи багато збереглося легенд і переказів, пов'язаних із Трьома Великими Князями: Любартом (насамперед!), Вітовтом та Свидригайлом? (Такі ж класні були люди!..)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus