USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку – ретроспективна виставка Леоніда Хведчука

6 Вересня 2016 13:14
Ретроспективна виставка відомого волинського художника Леоніда Хведчука відкрилася у Великому залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України.

У червні цього року художник відзначив свій 80-літній ювілей та 42-річчя перебування у лавах Національної спілки художників України. Масштабна персональна виставка мистця у ретроспективі – свідчення творчого поступу істинного художника та його невичерпної енергії.

Відкриття виставки ювіляра зібрала давніх друзів, колег-спілчан, відданих шанувальників творчості художника, а також студентів, журналістів, любителів мистецтва, для яких ретроспективна експозиція стала приємним знайомством з доробком мистця і ним самим. У залі галереї лунали щирі вітання автору виставки, слова захвату, теплі спогади.
У своєму вітальному слові голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук відзначив високу творчу активність Леоніда Хведчука, котрий не пропускав жодної групової експозиції спілки і завжди представляв свої нові роботи, відгукуючись на всі актуальні теми, події. Працював мистець постійно, плідно, тому ця ретроспектива експонує лише частину величезного доробку майстра, твори різних років, у тому числі і нові роботи.
Приємна місія була покладена на Марію Назаревич, начальника відділу культури і мистецтв управління культури Волинської облдержадміністрації, яка вручила Леонідові Володимировичу подяку управління за багаторічну працю, високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток образотворчого мистецтва і активну виставкову діяльність: «На теренах Волині ось уже протягом багатьох років Ви є знаним і шанованим художником, творчість якого заслуговує на найвищу оцінку. На ваших роботах вчаться студенти нашого училища, інституту мистецтв. Ваші виставки відомі не лише на Волині, а й закордоном. Ваші літа наповнені величезним доробком. Щира дяка Вам за ту працю, яку Ви робите не лише задля культури Волині, а й для культури України!».
Багаторічна дружба поєднує Леоніда Хведчука з Іваном Гаврилюком, директором Луцької художньої школи. Колега відзначив високий професіоналізм ювіляра, його невпинні творчі пошуки: «Ця людина вписала вагому сторінку у мистецтві Волині, України. Сьогодні ми вже дещо перенасичені миттєвими ефектами у мистецтві. У цих роботах самобутність автора йде через високу культуру, великі знання і освіту, творчий досвід. Це – мистецтво майбутнього, яке йде через дущу, йде крізь час. Кожна робота цієї виставки – цінний індивідуальний досвід».
Теплі слова подяки талановитому художнику, невтомному трудівникові висловив художник Євген Лавренюк – колега Леоніда Хведчука по праці у художніх майстернях у місті Рожище, де мистець працював частину свого життя: «Ми маємо лише дякувати і дякувати Леонідові Володимировичу. Це щира і добра людина, яка завжди ділиться досвідом, підкаже, як у творчості, так і у житті. Я вважаю своїм вчителем, який у мене дуже багато в житті допоміг. Я низько йому за це вклоняюсь».
У таланту, яким так щедро наділив Бог Леоніда Володимировича, багато яскравих граней, відшліфованих роками праці до безпомилкової вправності руки майстра: графіка, акварель, живопис, малюнок, ілюстрація, монументальні твори… Творче кредо мистця – не повторюватись!

Леонід Хведчук розповідає, що як митець поставив собі завдання кожну роботу робити по-різному, шукати щоразу найкращу техніку для вираження теми. Полотна мистця показують прагнення художники вирватися з рамок реалізму і наповнити живописні образи глибшою символікою, несподіваною метафоричністю, грою кольорів, цікавими композиційними рішеннями. Деяких робіт торкнулася фантазійність, навіть містичність.

Художника зачаровує природа рідного краю, вражають мудрістю видатні персоналії української історії, він емоційно відгукується на навколишній світ у всій своїй красі і складності. «Кожного разу Леонід показує щось нове і несподіване», - поділилася враженнями про роботи колеги художниця Олена Бурдаш, а це та мисткиня, яка сама вміє і дивувати, і дивуватися.
Творчість волинського художника Леоніда Хведчука є справжньою перлиною сучасного українського національного мистецтва, кожна його робота – то його думка, емоція, відбиток його душі. Відкрити для себе неповторний живописний світ цього видатного майстра, поспілкуватися з його творчістю і, можливо, відчути певне співзвуччя з його внутрішнім світом – чудовий привід завітати на виставку робіт Леоніда Хведчука до Галереї мистецтв. Експозиція розпочала роботу 5 вересня і триватиме ще протягом 3 тижнів за адресою вул. Лесі Українки 24 а. Вхід вільний.
Більше інформації про творчість Леоніда Хведчука – на його персональній сторінці офіційного сайту Галереї мистецтв ВО НСХУ www.volart.com.ua/art/hvedchuk/

Фото: Олександр ПАНЬКОВЕЦЬ

Записала: Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанка Показати IP 6 Вересня 2016 13:27
Яка гарна людина.Як гарно виглядає у такому поважному віці.Картини просто чудові.Прості,зрозумілі. Многая літа вам прекрасна людино.
музей Показати IP 6 Вересня 2016 14:07
Це наша класика історія Волині
Андрей Воронов Показати IP 6 Вересня 2016 15:36
Масло так себе, а вот штриховка очень крутая!
лучанка Показати IP 6 Вересня 2016 17:12
Мой найкращі вітання прекрасному художникові! От тільки задумайтеся, молоді художники, хто буде пам"ятати ваші роботи через 50 років?
Рожищанин Показати IP 6 Вересня 2016 18:08
Справжній майстер пензля,художник від Бога,людина і громадянин,яким гордиться наша волинська земля.Добра,щастя,творчого натхнення і міцного здоровя,Вам,шановний Леоніде Володимировичу!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus