USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Унікальна виставка раритетних прикрас - у Луцьку

12 Січня 2015 18:45
У Музеї Волинської ікони унікальна виставка ялинкових прикрас. На ній представлено близько півтисячі експонатів. Основа експозиції, розповідають працівники установи, іграшки з колекції Світлани Позіховської - йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Ще частину експонатів зібрали з родинних колекцій самих музейників. Найдавніші ялинкові іграшки датують 40-ми роками ХХ століття. Вони - ручної роботи.

Як розповіла провідний науковий працівник Музею Волинської ікони Людмила Карпюк, куля видувається із капельки скла: «Утворюється тоненька іграшка, і зрозуміло, що це річ тендітна. Зсередини вона покривається нейтралом срібла і потім опускається у фарбу – фарбується. А потім майстрині, як правило це жінки, сидять і розписують вручну. А щоб мати цікавий живописний вигляд, то наносять рисунок клеєм і посипками посипають його. Після цього залишається такий яскравий малюнок».

У світі першими ялинковими прикрасами, розповідають науковці, була їжа: сухофрукти, яблука, горішки чи печиво.

«Перші кулі з’явилися випадково – скляні. Тобто, був неврожай яблук, якими в основному прикрашали ялинки наприкінці 18 століття і в Лейпцигу хтось придумав видути кульку зі скла. І, дійсно, наприкінці 18 століття у Німеччині з’явилися перші заводи із виготовлення скляних кульок», - каже Людмила Карпюк.

Після Жовтневої революції були заборонені такі свята як Новий рік та Різдво. Традиція прикрашати ялинку іграшками на території Радянського Союзу відновилася лише у 30-их роках минулого століття. Проте давній традиції надали одіозного ідеологічного характеру. Працівники музею розповідають, тоді ж в Радянському Союзі відкрили дві фабрики, які почали виготовляти скляні ялинкові прикраси.

Нині в незалежній Україні є кілька фабрик ялинкових іграшок, де виготовляються прикраси вручну. Їх вироби також представлені на виставці. До прикладу, цього року вийшла нова колекція «Україна Єдина».

Організатори виставки впевнені, через кілька років їхні іграшки займуть почесне місце в колекціях любителів ялинкових прикрас.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus