USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волинь часів Першої світової – на малюнках німецького офіцера

5 Жовтня 2016 19:00
Ще під час війни загиблим воякам – німецьким, австрійським, російським – ставилися пам’ятники у селах та містечках Волині. У селі Свидники Ковельського району лишився пам’ятник німецьким солдатам, та чи є на ньому ім’я Ернста Маркуса?

25 липня 1917 року біля села Свидники на Ковельщині загинув 24-річний німецький офіцер Маркус Ернст. Малопомітна смерть одного з тих, кого перемолола м’ясорубка Першої світової війни на території сучасної Західної України, Волині, яка стала тоді ареною завзятих позиційних битв росіян із німцями та австрійцями.

То на схід, то знову на захід – декілька разів прокотився у ті роки фронт через весь наш край. Наступальна ініціатива переходила від противника до противника: перша хвиля нищення захопила Волинь у серпні-вересні 1915 року, потім знаменитий Брусиловський прорив у 1916 році і невдалий наступ російських військ Південно-Західного фронту у червні 1917 року, так званий «наступ Керенського». Найбільше постраждали міста і села сучасної Волинської і Тернопільської областей, де фронт стояв найдовше. Сумна статистика втрат досі веде свій трагічний лік людських життів, - пише ББС Україна.
Ще під час війни загиблим воякам – німецьким, австрійським, російським – ставилися пам’ятники у селах та містечках Волині. У селі Свидники Ковельського району лишився пам’ятник німецьким солдатам, та чи є на ньому ім’я Ернста Маркуса?
За яких обставин загинув і де похований Ернст Маркус, це нам невідомо і ще потрібно дослідити. Та чому ми сьогодні згадуємо цього молодого чоловіка?
Сьогодні, 5 жовтня, 123 роки з дня його народження. Народився Ернст 1893 року у родині Маркусів, у Мюнстері, земля Північна Рейн-Вестфалія. На архівному фото, зробленому в Мюнстері у 1906 році, сім’я Маркусів: батьки Еліас та Анна з сином Ернстом,

дочками Кате та Ельзбетою. Світлина зберігається у Єврейській колекції Берлінського музею. Тому припускаємо, що родина була єврейською.
На жаль, це наразі уся інформація про життя цього молодого чоловіка. Але збереглися його листівки, багато малюнків на папері, картоні, зроблених олівцем, плани місцевості, замальовки з солдатського побуту на передовій у окопах, які були намальовані ним у Свидниках на Волині. Усі ці матеріали є надбанням Єврейської колекції Берлінського музею.

Припускаємо, що Ернст все-таки отримав освіту, та, маючи хист до малювання, робив такі важливі картографічні і топографічні дослідження під час перебування на фронті Першої світової. Погодьтеся, важливе вміння для того часу, коли технічно виконати такі плани точно і достовірно найчастіше могла людина з папером і олівцем, з талантом до малювання.

У наш час мульти-гаджетів та «розумних» телефонів така фіксація місцевості, краєвидів під час подорожей – звична справа, доступна кожному мандрівникові.

Врахуймо і суворі обставини кровопролитної війни, коли така мальована інформація – важлива частина планування бойових дій. Це була тогочасна практика, коли офіцери-картографи складали плани місцевості, малювали карти, якнайточніше відтворювали особливості ландшафту, розташування військових сил та інших важливих об’єктів.
Замальовки про побут, будні вояк у окопах, їхнє дозвілля, відпочинок, виконані Ернстом з теплотою і розумінням, навіть гумором, супроводжені його помітками олівцем, записами і поясненнями, його власний автопортрет – це унікальні «хроніки» того часу і тих подій, за якими дослідники можуть реконструювати реальні картини історичного середовища волинського містечка, захопленого виром світової війни.
Ернст Маркус також спостерігає за місцевими жителями, і його ставлення – людське, без ненависті «окупанта-завойовника».
Перша світова війна відкрила нову епоху в історії людської цивілізації, яка до 1914-1918 рр. ще не стикалася з такими масштабними збройними конфліктами. При всьому своєму тотальному нищівному впливу на людські долі та матеріальні ресурси, непередбаченістю розвитку подій у ракурсі багатьох політичних та військових стратегічних рішень, ця війна була лише прелюдією до ще більш глобальної світової воєнної ескалації і нових мільйонних жертв, як показала подальша історія Другої світової, як свідчать сучасні збройні протистояння.

Сучасні вітчизняні історики досліджують і відновлюють трагічні сторінки цього глобального побоїща, упорядковують документи, свідчення подій того часу.

У липні цього року відбулася Міжнародна наукова конференція «Перша світова війна на Волині» на базі Маневицького краєзнавчого музею, під час якої дослідники не лише обмінювалися важливою науковою інформацією, а й вшанували воїнів Першої світової війни на нещодавно віднайденому похованні, де поховано близько тисячі воїнів різних національностей. Зараз триває експедиція, присвячена Брусиловському прориву, де тривали кровопролитні бої у липні 1916 – квітні 1917 років за Червищанський плацдарм на річці Стохід.

Свою скромну сторінку у літопис подій Першої світової війни на Волині вписав і молодий німецький офіцер Ернст Маркус, якого доля привела до нашого краю, і де обірвалося його життя. І де він ще чекає свого гідного вшанування…

За матеріалами сайту Галереї мистецтв http://www.volart.com.ua/art/markus_ernst/
Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
а жиди Показати IP 5 Жовтня 2016 19:33
які зробили всі ці війни а також ато богатіють
оля Показати IP 5 Жовтня 2016 20:55
Президенти розвязують війни,бідота гите і там і тут!
Alex до оля Показати IP 28 Вересня 2017 20:42
Ну,а хто обирає отих презир....прости Господи-Президентів?
1 Показати IP 5 Жовтня 2016 21:19
Дякую, не один рік цікавлюсь ПСВ,побачив багато нового.
1 Показати IP 5 Жовтня 2016 21:41
Можливо Маркус був військовим топографом, на його схемах я знайшов топографічні знаки, які актуальні і сьогодні. Причому деякі схеми були виконані на топографічних бланках.
1 Показати IP 5 Жовтня 2016 21:46
А можна щось почути чи побачити за Шельмана ,один малюнок я бачив
Марія до 1 Показати IP 6 Жовтня 2016 23:58
Шельман Генрик? схоже прізвище траплялося, та наразі нічого конкретного не маю..
1 Показати IP 5 Жовтня 2016 21:47
А можна щось почути чи побачити за Шельмана ,один малюнок я бачив
Alex до 1 Показати IP 28 Вересня 2017 20:43
Дався вам той Шельман! Своїми би краще цікавилися...
тому кто про жидов п Показати IP 6 Жовтня 2016 09:31
ты статистику почитай: сколько их раньше жило в 1914 и погибло в 1941-44. Обвинитель. Только в Гиркой Полонке 18000 лежит, половина тогдашнего населения Луцка, в Ковеле - 6000. А до 1 мировой, вообще, до 90 процентов населения в городках Волыни были евреи. Повылазили рагули из села - евреи им во всем виноваты.
Alex до тому кто про жидов п Показати IP 11 Грудня 2016 19:04
коментар було видалено
Alex до тому кто про жидов п Показати IP 27 Вересня 2017 22:03
Я б тобі в реалі д...пу на німецький хрест порвав! Вот з монітора всі герої! Готовий відстояти свою нацбільшість?????
прокурор Показати IP 7 Жовтня 2016 10:17
Чорні археологи пора в дорогу карти є і ось там можна усіх накрити
Ярослав Показати IP 25 Жовтня 2016 01:42
Судячи з малюнків - хист він мав, але не розвинений та не відточений, тобто художньої освіти він не отримав. Ми так ще в школі практично всі малювали - хтось краще, хтось гірше, але все одно відчувається саме те, що зветься "неотесаність".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus