USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Чи дочекається реконструкції Луцький зоопарк?

3 Квітня 2014 18:00
Понад півроку минуло від часу, коли луцька влада, на чолі із Миколою Романюком пообіцяла реконструювати Луцький зоопарк за європейські гроші. Проте досі початок грандіозної зміни місцевого звіринця не відбувся. Нині ж невідомо, чи розпочнеться така реконструкція взагалі.

Історія європейського гранту
У рамках проекту з розвитку транскордонного співробітництва «Модернізація зоопарків у Замості та Луцьку» було заплановано реконструювати Луцький зоопарк. Вартість реконструкції луцького звіринця становить приблизно 25 мільйонів гривень, з яких 15 мільйонів – мали становити грантівські європейські кошти, а решта – покрили б з міського бюджету. Роботи в Замості вже розпочалися і йдуть повним ходом. А ось Луцьк досі не може оговтатися від неєвропейського тендеру на використання європейських грошей.

Варто згадати, що виконавчий комітет Луцької міської ради влітку 2013 року провів тендер на виконання робіт із реконструкції зоопарку у рамках вищезазначеного проекту. У тендері взяли участь троє учасників. Пропозиція ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ» була найдешевшою (18 780 672 гривень), найбільш вигідною за умовами оплати та з найкоротшим терміномвиконанням робіт.

Однак пропозицію відхилили з низки причин, з-поміж яких бюрократичні: неповний пакет, невідповідне оформлення документів, а також через невідповідність кваліфікаційним критеріям. Висновок про останнє був зроблений конкурсною комісією на основі листа начальника управління капітального будівництва Луцької міської ради Леоніда Карабана до голови комітету з конкурсних торгів Юрія Вербича щодо, начебто, не зовсім якісного виконання робіт ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ» по реконструкції приміщення в Луцькій міській клінічній лікарні.

Тож тендер виграв учасник ПАТ «Луцьксантехмонтаж № 536», пропозиція якого була на 3 107 892 гривень дорожча від пропозиції ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ». Ні для кого не секрет, що власником

ПАТ «Луцьксантехмонтаж № 536» є Віктор Чорнуха, який є й членом міськвиконкому Луцькради і давнім приятелем міського голови.

ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ» слушно не погодилося з результатами тендеру і подало скаргу Голові Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва Польща-Україна-Білорусь. На підставі даної скарги Спільний технічний секретаріат Програми транскордонного співробітництва Польща-Україна-Білорусь замовив аудиторську перевірку тендерної процедури. На період проведення такої перевірки будь-яке фінансування зі сторони надавачів гранту припинилося. Відповідно Луцький зоопарк і досі не дочекався будівельників.

Чому тендер виграють невигідні для бюджету фірми?

Під час чергової 57-ої сесії міськради, перше пленарне засідання якої відбувалося 26 березня, депутат Луцької міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук озвучив депутатський запит, у якому просив відповіді в міського голови Миколи Романюка, аби той пояснив проведення тендеру, яке суперечить законодавству, здоровому глузду і потребам місцевої громади.

Зокрема, луцький депутат поцікавився, чому на підставі листа начальника управління капітального будівництва Луцької міської ради, за 2 дні до проведення тендерного комітету, було відхилено конкурсну пропозицію ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ», яка була найдешевшою та найбільш вигідною за усіма іншими показникам. Тим більше, таке рішення було прийняте в умовах дефіциту бюджету Луцька та складної економічної ситуації. Ігор Поліщук дивувався, чому пропозиція реконструкції за 21 888 564 гривень перемогла у той час, коли конкурсна пропозиція за 18 780 672 гривень перевершувала її за всіма показниками.Ще луцький депутат очікував відповіді від очільника міста, чи надійшли кошти від Єврокомісії згідно з грантовим контрактом у розмірі близько 15 000 000 гривень. Якщо ж надійшли, то коли це відбулося і на скільки затрималося надходження коштів у зв’язку з проведенням аудиторської перевірки тендерної процедури.

Махінаціями у Луцьку зацікавилася Варшава

Згодом від Луцького міського голови надійшла відповідь. У ній, зокрема, йдеться, що лист від Леоніда Карабана був не єдиною причиною для відхилення конкурсної пропозиції ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ». Це, йдеться у відповіді, вказане і в протоколі відхилення. Оскільки ці документи не допустили до оцінки, тому цю пропозицію не можна розглядати як найвигіднішу.

А ось переваги, зі слів міського голови, були лише в ціні, а не за всіма показниками. Серед виправдань Миколи Романюка значиться, що документація містила багато порушень. Тож рішення усі члени конкурсного комітету про відхилення цієї пропозиції було одностайним.

ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ», своєю чергою, подало скаргу в Спільний технічний секретаріат Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна у Варшаві. Тож довелося провести аудиторську перевірку процедури проведення конкурсних торгів.

Зважаючи на скаргу, Спільний технічний секретаріат прийняв рішення призупинити фінансування проекту на невизначений час.

Можна припустити, що у цей час активно чиниться тиск на ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ» і численні перевірки. Про це й свідчить документ міського голови: «11.12.2013 року на адресу виконавчого комітету Луцької міської ради надійшов лист начальника Луцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Волинській області щодо наявності ознак причетності службових осіб ПАТ «Рембудуправління – Вишків - АТ», до вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з привласнення бюджетних коштів у сфері державних закупівель та легалізації доходів отриманих злочинним шляхом (лист прикріплений у додатку)».

Дивним стає, чому Микола Романюк бере до уваги результати перевірок, проведених 11 грудня минулого року, коли тендер відбувався ще у вересні 2013-го. Адже лист податківців аж ніяк не міг вплинути на рішення тендерного комітету.


Луцький зоопарк досі лишається без ремонту

Тим часом, поки фінансування проекту призупинене, в проекту реконструкції змінився керівник. Нагадаємо, керував ним Василь Байцим, згодом він звільнився, на його місце прийняли Олександра Ковальського – директора КП «Луцькреклама».

Поки здійснюється аудиторська перевірка, міський голова схаменувся і запевняє, що прийняв рішення переглянути кошторис будівництва об’єкта, який складав 23,513 мільйона гривень, щоб вкластися в заявлений бюджет (близько 18 мільйонів).

Тому, йдеться у відповіді Миколи Романюка, перший транш в рамках реалізації проекту з модернізації зоопарку надійде після закінчення других конкурсних торгів та вибору переможця.

Тільки от чи є гарантії, що цей конкурс відбудеться «гладко» і без чергових скандалів, ніхто відповісти не може. Поки вже Варшава детально аналізує як проводився тендер у Луцьку. В польському Замості звіринець вже активно реконструюють. Термін завершення робіт, зазначений в проекті, - 2015 рік. Навіть за умови чесних торгів у Луцьку виникає велика загроза, що місто не встигне освоїти європейські грантові гроші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Думка Показати IP 3 Квітня 2014 18:24
ЧИ ДОЧЕКАЄТЬСЯ РЕКОНСТРУКЦІЇ ЛУЦЬКИЙ ЗООПАРК? Нееее. Не в этой жизни...
Рома до Думка Показати IP 3 Квітня 2014 21:03
В РБУ Вишків не має взагалі професійних будівельників. Після його ремонтів ще рік перероблюють. Поцікавтесь в жителів с.Карпилівка Ківерцівського р-ну як РБУ Вишків будувало школу. То несуча стіна лопнула , то фундамент просів , іт.д.. І це не один обєкт. Після їх будівництва обєкти в експлуатацію здати не можуть. Якщо ж вони будуть будувати, то не дивуйтесь, коли в місті побачите лева чи ведмедя.
бандера Показати IP 3 Квітня 2014 19:42
собі в дома зоопарки поробили,а для людей дулю
Яков Показати IP 3 Квітня 2014 19:54
Коля, Коля. Ты все прос..ал!
опиум Показати IP 3 Квітня 2014 20:20
..и тут обо*рались ...впервые получили деньги хоть на Зоопарк..как коля романюк.не смог не спердолить бабло.
АГА Показати IP 3 Квітня 2014 21:01
з "Рембуду" таких бідолашок зробили, що аж плакати хочеться. Покажіть мені хоть один їхній обєкт, де виникло проблем? Да один тільки фонтан в центрі вже багато про що говорить. Не знаю як там проходив тенедер, але повністю згідний з комітетом - "Рембуд" туди пускати не можна, бо не буде ні зоопарку ні грошей.
Петро Показати IP 3 Квітня 2014 21:45
Просто соромно((( Европа в шоці (((
Коля Показати IP 3 Квітня 2014 21:47
Мова не про Рембуд, а про недолугість Кольки!!! Профукав грантові гроші.
Звіробій Показати IP 3 Квітня 2014 21:50
Нехай усі депутати міської ради вийдуть і покажуть на власному прикладі як потрібно чистити дерева і кущі в тому ж парку, міліоративні канали, а тоді і зоопарк будувати. Потихеньку все просирають і просирають! Жителі Луцька скоро будете заходити в міську раду і там на ТВАРИН-МІСЬКИХ ДЕПУТАТІВ дивитися, а Романюк у центральній клітці буде сидіти.
Проектант Показати IP 7 Квітня 2014 19:29
Не зрозуміло взагалі чому такий об'єкт мають реалізовувати незрозумілі пролобійовані совковські будівельники. Невже не можна знайти когось більш прогресивного ніж СУ536 чи Рембуд? Ще більших динозаврів треба було знайти.... і так все місто уродськими коробками загадили в яких стяжка всюди сиплеться і стіни тріщать.. так ще і на зоопарк треба гроші освоїти. Відкрийте тендер за межі області чи за межі своїх кишень, наставлених на відкати!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus