USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи варто продавати волинський санаторій

6 Березня 2015 14:14
Питання про продаж санаторію «Турія», перспектива подальшого функціонування якого нині - під питанням, вважає не на часі голова облради.

Волинський обласний санаторій матері і дитини «Турія», що у Ковельському районі, обранці волинської громади відвідали під час дня депутата 5 березня. Санаторій, розташований в приміській зоні Ковеля, розрахований на 300 відпочиваючих, тут проходять лікування діти від чотирьох років, дорослі та батьки з дітьми. Також заклад розрахований на оздоровлення контингенту постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Санаторій складається з трьох спальних та двох лікувальних корпусів, які з’єднані між собою довгими галереями. Їдальня санаторію розрахована на 300 місць, функціонують два зали, що дає змогу обслуговувати відпочиваючих в одну зміну. Як переконалися депутати, частина приміщень нещодавно відремонтована та має цілком сучасний вигляд, решта корпусів більше нагадують заклад радянських часів.



Директор санаторію Віталій Донець зазначив, що заклад раніше був єдиним в області дитячим санаторієм, згодом його почали переводити на обслуговування дорослих та матерів із дітьми. З його слів, це справді потрібно нині. Він визнав, що комплекс санаторію дуже енергозатратний, значні кошти витрачають на освітлення, водопостачання, каналізування та опалення.

«Ми виживали потихеньку, справи починали налагоджуватися, йшли субвенції з обласного бюджету на покращення умов. Першочергове моє завдання було – покращувати житловий фонд, медичне обладнання, поступово це вдавалося робити як власними силами, так і завдяки субвенції. Були певні нюанси – не завжди ми працювали так, як хотілося, були менші та більші простої», - розповів директор закладу.



З його слів, наразі дуже великою проблемою є перспектива роботи закладу, адже він - дуже великий. Наповненість його повинна становити 100-120 відпочиваючих для роботи без збитків. Раніше санаторій працював в повну завантаженість, оздоровлюючи постраждалих від аварії на ЧАЕС, працюючи з Фондом соціального захисту, оздоровлюючи інвалідів, Фондом соціального страхування. Наразі планують об’єднувати фонди, але у тимчасовому бюджеті не передбачене оздоровлення. Крім цього, майже немає чорнобильців серед відпочиваючих. Половина приміщень спальних корпусів розрахована на дитяче оздоровлення, а дітей у санаторії зараз, зі слів директора, немає і невідомо, чи вони будуть.

Ціна комерційної путівки становить мінімум 4500-4600 гривень за 18 днів. Така сума, на думку Віталія Донця, враховуючи економічну ситуацію, непідйомна для населення. Відтак, він сподівається на те, що за путівки платитимуть з держбюджету. Є певні напрацювання з районними управліннями освіти щодо літнього оздоровлення дітей, торги оголосив Фонд соцзахисту інвалідів. Використовуватимуть найменшу можливість для наповнення санаторію. У закладі за штатом працює 146 чоловік, з яких зараз, коли закінчується оздоровчий сезон, під час простою санаторію взимку фактично працюють 35 осіб. Решта працівників стають на облік у центрах зайнятості, а потім, коли розпочинається сезон, знову виходять на роботу.

Як повідомив директор санаторію, для функціонування закладу потрібне фінансування у сумі 8-9 мільйонів гривень на рік.

Депутат облради Олександр Свирида під час відвідин закладу висловив пропозицію про необхідність продажу цього об’єкта обласної комунальної власності.

Своєю чергою, голова облради Валентин Вітер каже, що у цей складний час продавати санаторій категорично не можна. Навіть якби довелося продати це майно, виручити адекватну суму за такий величезний об’єкт на земельній ділянці площею 14 гектарів не вдалося б, - переконаний голова облради. Він зауважив, що цьогоріч досі не почалися тендерні процедури з продажу путівок. Це, на його думку, проблема часу, яка вирішиться коли знову оздоровлюватимуть дітей. Наразі центральна влада у Києві не може визначитися, чи розпадатиметься Фонд соціального страхування, тому тендер не проводять. Для вирішення питання санаторію потрібно протриматися, з його слів, декілька місяців. На його думку, варто закладати в обласний бюджет кошти на оздоровлення волинян у таких санаторіях та оздоровлювати їх тільки на теренах області.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ZZ Показати IP 6 Березня 2015 14:27
Послухайте, ***, може таки хоч щось людям залишите ,а не все розхапаєте?! Не підйомна ціна кажете? а ви знаєте скільки коштує 10 днів в тому ж хваленному "Проліску"? то поцікавтесь. На "Турію" таки можна нашкребти на ту путівку на двох з дитиною. Краще вже не зовсім комфортне санаторне лікування за меншу ціну, ніж супер -пупер за захмарною. Не всі можуть дозволити собі те що для вас тьфу - нічого не варте, усвідомте вже нарешті і залиште в спокої той санаторій. За***хали вже з своїми євростандартами паралельно до жебрацькимх українських зарплат.
виборець Показати IP 6 Березня 2015 14:27
Вітер з Лобачем щось перетирають, мабуть санаторій піде з молотка...
Іван Показати IP 6 Березня 2015 14:32
А Лобач там якого дідька робить ?
Анонім до Іван Показати IP 6 Березня 2015 18:31
Лобач там депутат
голуб свободи Показати IP 6 Березня 2015 14:35
Вони мріють до виборів все розпродати, бо більше вони в раду не попадуть, а там трава не рости...... бабло в гаманці...
Друг Показати IP 6 Березня 2015 14:46
Реформатори, так би їх, все знищили, живемо "по-європейськи", з "гідністю".
Лучанка Показати IP 6 Березня 2015 15:06
А Ви цікавились як продають ці путівки , коли не звернешся в фонд то ніколи там немає путівок, а ще говорять, що ви всі хочете в санаторій їдьте в інші табори , чи санаторії, то потрібно спочатку рішити питання з нормальним продажем путівок, а не чекати так званих тендерів , за рахунок яких тільки збільшується вартість путівок, а коли б було можна придбати путівку без тендерів то була б і ціна і все зовсім інше.Ось над чим треба задуматись, а то все продають , а люди і так обійдукться нащо їм ті санаторії головне гроші в кишеню покласти, длясвоїх потреб.
ZZ до Лучанка Показати IP 6 Березня 2015 16:36
Які проблеми?Якщо ти хочеш за свої кошти, то дзвониш безпосередньо в сам санаторій, кажеш на скільки днів і коли, а тоді їдеш і безпосередньо на місці в бухгалтерії платиш, на руки отримуєш чек , кажу з власного досвіду. Забрати б звідти деяких хамовитих працівників, то все решта там цілком прийнятне. А через фонд по чорнобильських путівках мої діти один раз туди їздили, то звичайно умови не ті, коли їдеш і платиш гроші - були в п"ятьох в кімнаті, зручності на поверсі, але всеж які, не які процедури, п"ятиразове харчування, свіже повітря, все краще ніж нічого, але тепер ніби кажуть гади вже відмінили ті нещасні чорнобильські дитячі путівки, бодай вони їми подавились.
Анонім Показати IP 6 Березня 2015 18:49
Не думають, як зберегти заклад і поремонтувати, профінаесувати, а тільки як подерибанити !!! Вже комусь захотілось цього закладу - злодіям , брехунам і бандитам !!! Не вміють будувати ,а тільки язиками тріпати- "патріоти" волинські ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus